Over tourism …

Redan för mååååånga år sedan försökte borgmästaren i Venedig påverka turismen genom att anlita den italienske fotografen Oliviero Toscani, en fotograf som gjorde sig mest känd genom de kontroversiella bilderna han tog för italienska klädföretaget Benetton.

Uppdragen Toscani fick var att visa hur ”smutsig” Venedig är då målet var inte att få fler turister men att se till att färre kom till staden.

En lyx kan det tyckas att jobba för att minska kunderna men problemen för Venedig och många andra italienska städer och orter är de turister som bara kommer över dagen. De som smutsar ner staden utan att göra åt några pengar i den, pengar vars skatter sedan används för stadens räkning.

Venedig besöks dagligen av 5000 turister per kvadratkilometer. Trots organisationen #EnjoyrespectVenezia som vill uppmärksamma turisterna att respektera miljön, kulturen, konsten och allt det som gör Venedig unik i världen så visar sig medelturismen uppträda allt annat än respektfullt.

Medelturisten går runt utan att veta vart han/hon är på väg, omedveten om det historiska arvet han/hon har omkring sig, han/hon viftar på sin mobil för att ta video och selfies att posta på sina sociala medier utan att ta hänsyn till om han/hon blockerar andra människor under dessa session. Ett snabbt besök är vad som gäller för medelturisten i Venedig där han/hon är mest där för att visa alla andra att han/hon har varit på de självklara målen för besöket: Rialto, piazza San Marco, Ponte dei Sospiri. Förutom detta har de ofta en billig ”pic nic selvaggio”, dvs. en pic nic med varor kanske köpta på fastlandet (billigare) och där de inte heller plockar ihop skräpet efter sig.

För att staden ska kunna finansiera allt skräpandet och hur alla turisterna påverkar staden på alla möjliga sätt så har en Venedig ticket (ca 5 euro) införts, en biljett som varje turist får betala för att komma in till staden.

Rätt eller fel? Personligen är jag för då bevarandet av staden är så värdefullt och egentligen kanske de borde tom. sätta en gräns för hur många turister får besöka staden dagligen? Troligtvis något som inte går i praktiken… Svåra beslut så klart men om du är turist tänk att alltid visa respekt för staden du befinner dig i. Det kan liksom inte vara så svårt att visa den där självklara respekten.

Här länkar från mitt senaste besök i Venedig september 2020 …

2 thoughts on “Over tourism …

  1. Hej! Tycker det är helt rätt, klart de ska få pengar från turister som ”skräpar ner”. Får de nästan inga intäkter från turisterna och bara kostnader så förstår jag det. Har inte varit i Venedig, är en dröm att åka dit och även Florens och Rom för att uppleva historiska platser. Har du andra städer som du skulle rekommendera?

    1. Tycker också att det är helt rätt för att det kostar att hålla en stad någorlunda ren när turisterna skräpar ner och har ingen respekt för den platsen de besöker. Florens, Venedig, Rom är självklara val men tycker nog också att min egna hemstad är en vacker kulinarisk och kulturell stad värd att besöka och så är Cinque Terre (i maj eller september/oktober) ett mysigt resemål att se och uppleva. Själv vill jag se Matera, där jag aldrig har varit och som är Italiens äldsta stad …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *