Är detta på riktigt tror ni?

Fick precis ett mail med något märkliga råd om hur jag skulle kunna få ner mitt blodtryck.

Om du som skrev mailet läser detta inlägg så ta inte illa vid dig, tycker nog bara att det är lite märkliga råd du kommer med så tänkte kolla om någon mer bland mina läsare har koll om det är så att detta kan vara ett första april skämt (något försenad) eller om det är bara handlar om min okunskap i området som gör mig lite försiktig/misstänksam.

Så inget illa menat till dig för är egentligen otrolig tacksam att man bryr sig och författar ett längre mail med tips men har lite svårt att se korrelationen öl = minskad blodtryck =), troligtvis för att jag kan inget om det.

Så här nedan kommer mailet jag fick för bara några minuter sedan och som jag inte riktigt förstår om det är ett skämt eller verkliga råd som författaren till mailet är övertygad hjälper. Kommer dock inte att dricka öl i den mängden, dricker nämligen väldigt lite alkohol och tänker inte ändra på det.

(Bilden nedan är från 2 somrar sedan)

”Hej Michela!
Jag är inne någon gång då och då och läser i din blogg. Jag såg att du har lite problem med sömn och blodtryck. Misstänker att det hänger ihop? Lite högt tryck, lite oro till följd av det och så blir nattsömnen lidande. Jag antar att det är därför du börjat motionera en del, det brukar vara ett råd man får….och det är ju aldrig fel att röra på sig! Likadant med kosten…du har nog fått tips om det också. Samma sak där, äta bra är ju inte fel – under förutsättning att man tycker om det! Däremot kommer du nog inte att se så stora variationer i trycket, tyvärr.

Jag har själv haft lite högt tryck i perioder, lite beroende på hur livet sett ut….det är ju ofta det som är orsaken. Jag tänkte komma med några tips, som du inte får från någon läkare på vårdcentralen.

Det första du skall göra är att försöka dämpa din oro. Mitt förslag är att du går till systembolaget och köper 6 st stora burkar (ca en halv liter styck), 5.3%, starköl och Mariestad. Ät en måltid (lunch eller middag), drick en öl, stå över kaffet. Helst skall det vara en ledig dag, när det inte finns någon jobbstress. Lägg dig sedan. Ligg 15 minuter på rygg, titta i taket och tänk neutrala tankar, inget som är viktigt (inte på din dotter, inte på din relation mm). Ta sedan trycket liggande (antar att du har en mätare hemma? Köp en annars). Mao ha utrustningen i sängen bredvid dig. Anteckna båda trycken och pulsen. Skriv ner klockslag och omständigheter vid mätningen (vad du ätit etc). Upprepa detta varje eller varannan dag, så att du får in ett lugn inför varje mätning. På så sätt kan vi komma fram till ett ”orosfritt” tryck, eller åtminstone ett tryck som baseras på mindre oro. OM du inte har så många lediga dagar, så börja nu och ta burk 5 och 6 en lördag och söndag och se vad trycket är. Det bör gå ner.

Trycket går alltid upp på VC och kan göra det hemma när man ser utrustningen och vet att trycket kommer att visa på höga siffror. Det är den oron vi skall få bort!

Parallellt skulle jag vilja att du bastar 1-2 dagar i veckan. Runt 19.30-20, gärna efter ett fyspass (simma, gymma, spinning eller löpning). Basta på hög värme (släng vatten på aggregatet) 15-20 minuter så att du blir rejält medtagen (om du är väldigt ovan, så kanske du skall ta det lugnare i början, men den bästa sömneffekten får du i så fall senare när du trappat upp). Duscha på stället, länge, kallt. Gå hem, ät, drick och lägg dig lite tidigare än vanligt (gärna utan att se en film). Du kommer att sova gott. Tänk återigen neutrala tankar, lägg dig på höger sida (misstänker att du ibland känner av hjärtklappning?…men det tar vi lite senare). Kanske att du skall ha en kudde under vänster knä, så att det kommer upp lite.

Vad har du för tryck idag? Vad tar du för läkemedel? Berätta om du vill, jag vet ju att det kan kännas obekvämt…och det är förstås OK!!

Hör gärna av dig och berätta hur det går. Så tar vi det vidare därifrån. Det finns ett par steg till att ta.

Jag jobbar med att ta fram hjärta- och kärlmediciner, så jag är lite hemma på området. Jag jobbar med forskning i området och med utveckling av nya mediciner. Lite ”speciella” tips, men det kommer att bli bra!”

 

Så vad tror du?

10 thoughts on “Är detta på riktigt tror ni?

 1. Hej, …vad jag tror? Tror att h*n stöter på dig och inget annat… Alkohol som ska (be)döva dig låter inget vidare.

  1. Hahaha! Kanske men någon skrev att ett glas vin eller öl kan få en att somna gott och att löpning ska jag exempelsvis göra på morgonen (som jag faktiskt gör) då den har en uppiggande effekt annars. En djungel om åsikter men motion är bra och alkohol i kombination med tabletter rimmar inte så bra för mig utan läkarexamen men ska kolla upp hans åsikter med en vän till mig som är läkare och som faktiskt rekommenderade mig löpning =) Att granska mina värden är annars ett nytt sätt att stöta på någon, aldrig varit med om det … än =)

 2. Hej! Håller med dig på att starköl inte rimmar så bra ihop med tabletter, kan ju slå väldigt fel ;), däremot har jag både läst och hört att Rödbetsjuice ska vara bra för trycket, prova o se.
  Sen basta är ju allmänt känt för att va bra men om det tar ner trycket vet i katten ;). Testa//Renèe
  Ps. Fråga hen (känns som en hobby forskare) om kolestrol ;) undrar hur många öl som rekommenderas då;)

  1. Hahaha! Ja, basta i 3 timmar och dricka 10 öl för att få ner kolesterolet? Kanske det som då rekommenderas? Känns inte riktigt som att jag vill följa de rekommendationer då jag blir lätt påverkad och att komma till jobbet lite berusad känns inte som något bra alternativ plus att jag lätt svimmar vid bastu/varma bad så inget för mig. Svimmade tom. på en dejt när jag skulle ta ett varmt bad innan vi skulle på middag =)

 3. Åh fy stackare, det lät mindre kul att du har lätt för att svimma, mitt råd är strunt i både öl o bastu för att få ner trycket ;) Sen behöver man ju inte va en hobbyforskare för att förstå att både alkohol och värme gör människan trött, tror fasen att man somnat ;)
  Ha en fortsatt fin kväll//R

  1. Har inte lätt egentligen, bara svimmat en gång när veterinären drog ut tanden på min hund (sovandes så klart) och just den gången efter ett varmt bad =) Tack detsamma <3

 4. Ju, provar skadar aldrig…man få alltid vara skeptisk men det ända beviset är inte förre man testar , min kollega på jobbet ha jätte problem med högblodtrycket och hon bastar och simmar regelbundet vilket gör att hon mår mycket bättre och sover gott om nätter…det där med ölen vet jag ej men kan knappast skadar, folk använder öl till håret? Typ?

  1. Sant men bastar gillar jag inte att göra då jag mår inte bra av det och öl, klarar nog inte av att dricka den mängden han påstår och isf. rullar jag då det är många kcal i öl … Så visst ska man inte förkasta men kan inte göra ngt som ingen läkare har rekommenderat och som jag inte heller gillar =)

 5. Oavsett hur bra man mår efter 1-2 öl/vin så tror jag inte att någon seriös person inom vården/forskning skulle uppmuntra till detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *