Hur långt tror du att du skulle gå i din lydnad?

De flesta som har läst psykologi på gymnasiet har fått läsa om den klassiska och kända psykologiska experiment som den amerikanske socialpsykologen och forskaren Stanley Milgram gjorde på ”vanliga” människor i åldrarna 20-50 för att se hur långt ”normala” människor kan gå i sin lydnad mot en auktoritet. Hur mycket litar vi på den ”vita rocken” som säger till oss att ge elektriska stötar till någon i inlärningssyfte?

the-disappearance-of-a-sense-of-responsibility-is-the-most-5878493

En intressant forskning för att försöka förstå Andra Världskriget men självklart även alla andra händelser där även de som inte anses onda kan bli det om de sätts in i en kontext där de skall lyda en auktoritet som fråntar de ansvaret för sina handlingar. De flesta tror nog att vi aldrig skulle själva gå så långt i vår lydnad som de flesta experiment visar men denna söndag morgon när jag satt och googlade efter att ha tagit min morgonpromenad med Knut fann jag DENNA ”föreläsning” där den kände amerikanske psykologen Zimbardo visar att majoriteten av oss kan bli något vi inte tror i en viss miljö och under påverkan av auktoriteter.

Zimbardo, tillsammans med Milgram, är två namn som jag själv tog upp när jag undervisade i psykologi. Idag skulle man aldrig kunna, att etiska skäl, få göra den typen av forskning som dessa två fick möjlighet till och därför är det oerhört viktigt att ta del av de för att förstå hur en vanlig människa kan bli kapabel till en vidrig handling.

Minns som igår när tidningarna visade upp bilderna på en amerikansk kvinnlig soldat som poserade med ett leende på läpparna samtidigt som hon höll i koppel en av fångarna i den kända Abu Ghraib fängelset. Han hade torterats och var naken på flera bilder men hon var inte ensam och just med anledning av all den tortyr som dessa fångar fick utstå tvingades med tiden stängas. Omvärlden reagerade med frågan: hur kunde dessa soldater göra sig skyldiga till sådana hemska handlingar på människor som satt i ett fängelse?

Svaret fann Zimbardo många år tidigare när han sökte efter studenter för sin kända experiment på Stanford University (läs om den HÄR) om just auktoritet. Vanliga studenter delades in i fångar och väktare men experimentet fick avbrytas efter några dagar då de studenter som hade rollen som väktare levde sig in i den allt för starkt och fick fångarna att må psykiskt dåligt.

En bild från hans ”experiment”

stanford-prison-experiment-michael-angarano-tye-sheridan-johnny-simmons-ezra-miller

Philip Zimbardos föreläsning som jag har tittat är på 6 min. och du finner den HÄR. Varnar för att man där visar några av de hemska bilderna från Abu Ghraib fängelset, verkliga bilder som självklart påverkar men som även får oss att förstå hur en miljö som präglas av auktoritet och lydnad kan vara avgörande för den brutalitet som vi bara förknippar med få onda individer.

Idag som då lever vi i ett samhälle där vi inte förstår ondskan av de dåden som sker av ren lydnad. Se därför det korta klippet och om du vill se en gammal experiment måste du även se ”The Wave

Lesson-Plan-Wave-poster_top

På bara 1 dag har du nu fått en massa tips på intressanta dokumentärer, intervjuer och serier men nu är det dags för mig att plugga lite om vittnespsykologi medan Nicole ligger i sin säng och pluggar inför ett prov hon har på onsdag innan vi åker till Paris.

Senare idag skall vi till ridhuset en stund, en miljö jag bara älskar men om det senare <3

 

2 thoughts on “Hur långt tror du att du skulle gå i din lydnad?

  1. Jag undrar vad heter den skolan eller teorin som handlar om att man kritiserar den som inte följer auktoriteter som när ungdomar gör uppror och någon skulle kunna säga att den unga har svaga auktoriteter eller ingen auktoritetstro. Är det de goda och omsorgsfulla föräldrarna som ska vara barnets auktoriteter?

    1. Hej Paula, vet nog inte riktigt vilken teori du tänker på då det finns mängder med sådana men just i de exempel i detta inlägg så är det just miljön, grupptrycket och den makten som finns i det fängelset som gör att det blir väldigt svårt för en enskild individ att ifrågasätta vad som händer där på plats. Förrädare hade hen kanske blivit kallad men när det gäller barn/ungdomar som gör uppror mot sina föräldrar beror nog på i vilken grad för lite ifrågasättande är nog mer än normalt i sökandet efter sin egen identitet. Sök på nätet då du får nog specificera lite närmar vad du menar med ungdomar som gör uppror för min ungdom gör uppror också här hemma men i den mån hon gör är normalt i mitt tyckande och viktigt också att lära våra barn att man skall inte lyda blint på vad andra säger. Känns något fel så är det viktigt att man frågar ”varför jag skall göra detta” och om man inte klarar av att ställa frågan av rädsla då är det ännu viktigare och ställa sig frågan om varför.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *