Tips på dokumentärer/serier …

När man har sociala medier (facebook, instagram, snap) så tror man att alla andra hittar på en massa speciellt när helgen kommer men så finns det några som likt mig istället lägger ut en bild på en skärm med den enkla #netflix speciellt med tanke på att Mello är inget som lockar dessa lördagar.

Om du likt mig tillbringar vissa kvällar i myskläder i en oversize t-shirt istället för klackar och en massa happenings så tänkte jag tipsa om några dokumentärer som är verklighetsbaserade och därför enligt eget tycker så mycket mer intressanta. En ”gammal” klassiker från 1992 som du enkelt hittar på youtube är ”To catch a killer”. I 2 avsnitt på ca 1,5 h får du se filmatiseringen av hur man till slut lyckades fånga en av USA:s mest kända seriemördare John Gacy.

HÄR kan du se avsnitt 1 av 2 för att sedan bara googla dig fram till nästa, HÄR hittar du trailern och då jag är rätt så känslig över vad som visas så innehåller filmen inga våldsamma scener och du får inte se någon mördas. Den är skicklig gjord och Brian Dennehy gör en fantastisk skådespelarinsats när han här intar rollen som John Gacy

HÄR kan du läsa lite om honom innan du tittar på filmen.

movie-to-catch-a-killer-big

En mycket intressant intervju finner du HÄR. Personen som intervjuas är nämligen Armin Meiwes, en kannibal som annonserade om sin morbida önska och med det märkliga att någon faktiskt svarade. Hela mordet videofilmades då offret, Bernd Armando Brandes ville själv bli styckad och mördad. Minns så väl när tidningarna skrev om detta fall då man visste inte riktigt hur rätten skulle ställa sig inför detaljen att offret var frivillig delaktig. HÄR kan du läsa om Armin Meiwes innan du lyssnar på intervjun.

1280x720-ngN

Kanske för att jag alltid har velat åka till Montana så minns jag när jag fortfarande bodde i Italien och fick se på nyheterna den sensationella nyheten om att man hade hittat den berömde seriemördaren som kallades Unabomber och som visade sig bo i en liten hydda i skogen i Montana där han bodde själv utan elektricitet och vatten. Tycker att hans historia är otroligt fascinerande då han var en man med åsikter som jag delvis delar (om hur teknologin tar död på människans frihet) men som dessvärre uttryckte sin ilska genom att skicka brevbomber.

HÄR kan du läsa om Theodore Kaczynski och på Netflix har du en ca 7-8 timmars lång dokumentär om honom och hur man till slut finner honom, sök bara på Manhunt Unabomber på Netflix.

Den första bilden är hämtad från serien och bild nr 2 är en verklig sådan.

almanac0403sun503971640x360

01unabomber1-facebookJumbo

Den profilern som var en av de som lyckades göra en riktig profling på Theodore var James Fitzgerald. Det unika i detta fall var något som blev kallad för forensic linguist, dvs. hur språket kan vara en relevant faktor för att göra en profiling. Har tom. köpt en av hans böcker men inte läst den ännu då jag har en hel del kurslitteratur att studera innan.

Vill du se hur just han och andra kända experter på sina områden jobbar så rekommenderar jag dig att titta på dokumentären om fallet JonBenét Ramsey, mordet på en 6 årig flicka som uppmärksammades enormt mycket och som har sedan dess förblivit en Cold case. I denna dokumentär som du finner på youtube (första av två avsnitt HÄR) får du följa med i hur dessa experter jobbar för att komma fram till deras slutsats om vem som är skyldig till mordet.

160922092536-jonbenet-ramsay-trailer-00030925-780x439

Tänkte nu hinna med en timma till på Netflix innan jag somnar så får återkomma med fler tips om några dagar. Hann inte med så många kanske men alla dessa är verkligen otroligt intressanta.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *