Om valet & demokratin …

Som Bambi ger jag mig ut lite på hål is och skriver ett inlägg om något jag aldrig brukar göra då jag tycker att man skall veta lite mer om ett ämne om man tar upp det och diskuterar det.

Anledningen till att jag dock skriver detta är att jag är lite nyfiken över hur andra resonerar kring valets resultat och kommer därför med några tankar och funderingar och inte med några sanningar, sådana har jag sällan.

Jag har INTE röstat på SD vill jag klargöra tydligt från början. Vissa skulle skämtsamt kanske säga att ”det förstod vi då du inte heter Svensson i efternamn” men tror dock inte att det är så enkelt i politikens värld då jag tror inte heller att SD invandrarpolitik gäller den typen av invandrare som jag representerar. Jag tror men vet inte.

Som vid förra valet har nu börjat dyka upp på facebook mängder med statusuppdateringar där man skriver att ”har du röstat på SD så ta bort mig som vän”. Vad tycker Du om detta? Troligtvis har flera av oss några på facebook som just har röstat på dem. Är det en anledning till att ta bort de som facebook vänner?

När andra partiledare/medlemmar  visar sin avsky i direktsändning, vägrar lyssna, går ut när någon från SD kommer in och liknande uppträdanden för att tydligt visa  och markera att de själva tar avstånd från den politiken som SD  har gjort sig mest känd för, vad säger detta egentligen om demokratin? Om mer än 10% av svenska folket har röstat och politikerna visar nu att ”vi är tacksam att du har röstat men du skulle ha röstat på någon annan än de” vad händer då med människors rätt till sin röst?

Jag tar avstånd till allt som har med rasism och nazism att göra men jag tror inte att det är med avsky man löser att en stor del av svenska folket så tydligt visar att de är missnöjda med dagens sätt att hantera känsliga frågor. Kanske är det så att de andra partierna borde istället resonera kring flyttningspolitiken och inte vara så rädda för att tycka något?

Genom att markera vår avsky tror jag inte att man kan få de människor som har röstat på SD att vid nästa val rösta på någon annan parti. Påhoppen kommer att göra att de ännu mer känner att det är ”vi” mot ”de” och blir kanske ännu starkare i detta. Vad tror du? Är du en av de som har skrivit på sin facebook sida att de  ”vänner” som har röstat på SD skall ta bort sig från vänlistan eller är du kanske tom. en av de som har tagit bort sig då du har just röstat på SD?

Tyckte att Henrik Schyffert uttryckte sig väldigt bra i sin debattartikel som du kan läsa HÄR.

Är det vidare inte märkligt att svenskarna har röstat bort Europas hyllade finansminister? Politik är svår och komplicerad och fick en liten glimt av de svåra politiska frågorna när jag pluggade politisk filosofi på universitetet. Många intressanta frågeställningar som jag aldrig ens hade resonerat kring dök upp och ämnet blev då levande på ett helt nytt sätt för min del.

Som sagt, inlägget då jag är nyfiken hur du tänker kring valets resultat och kring hur människor på sociala medier vill nu stänga ut de som inte tycker som de själva.

Vaknade vid 4 så skall nu lägga mig 30 minuter till … Lite för tidigt är det allt <3

9 thoughts on “Om valet & demokratin …

 1. Hoppas det är precis som Henrik säger (se bara hur det gick för Ny demokrati)…..
  När vi har en stabil ekonomi och har lyckats bra i Europa med duktig finansminister DÅ tar många detta för givet och tackar inte för ett gott arbete. Istället tittar man på andra saker som man retar sig på och ska ställa till det (ovetande)….vi har det ju väldigt bra i detta land, de som klagar har nog aldrig varit i ett annat land och nu menar jag inte ett chartermål eller Norden. Gillar din blogg eftersom du blandar samtalsämnen !!

 2. Hej,
  Hade just en sån sk vän på fb som skrev att han minsann står upp för alla människors lika värde oavsett färg, tro eller något annat. Men, han ville att man skulle ta bort honom om man röstat på SD. Jag röstade heller inte på SD, men detta säger en del om vilken hycklare han är. Det är helt galet att man inte kan repektera allas egna val.
  Men ok, jag behöver ingen sån vän..
  Önskar dig en underbar dag idag, med mycket kunder..

  Kram

  1. Tack K och detsamma till dig och hoppas att du känner att du har röstat med hjärna och hjärta för även om jag respekterar ditt val tycker jag att det är synd att de har fått så många röster … Måste plugga på bättre känner jag =)

 3. Hej!

  Jag vet inte vad man ska säga om valet i sig … jag är besviken!
  När England kommenterar att vi har världens bästa finansminister som håll Sverige flytande trots 2 stora världsekonomi krascher, väljer folket att rösta bort honom.

  Näää jag vill flytta! Jag vill hellre bo någon annanstans just nu.

  Vad gäller FB och det där med vänlistan! Jag förstår det inte!!! Jag skulle INTE välja bort en vän för vilken politisk riktning den vännen har. Så vida vi inte blir ovänner, men när vi inte är det finns det ingen anledning att välja bort någon för ett politiskt val i en valomröstning!

  Nä, jag tycker istället de svenska politikerna ställer sig frågan: Varför ökar SD med 7.8 procentenheter sedan förra valet??? Något är de (folket som röstar) ju uppenbarligen missnöjda med. Ta och gör en djup dykning i det istället för att skylla på massa annat!

  Jag är inget FAN av SD, skulle aldrig rösta på dem. MEN vi lever i ett demokratiskt land. ALLA har rätt att känna/tycka/rösta på vad de känner är det rätta för dem.

  Finns ingen som ger någon annan rättigheter att döma någon annan som de inte känner!

  Jag tackar för de gånga 8 åren, jag har haft det jätte bra! Men då jag tyvärr råkar bo i hus så är jag ju enligt (V) miljonär … hahaha om så vore, vad glad jag skulle bli :). Men istället ska man ju straffas för att man har lyckats i livet… jag har använt mina kunskaper och mitt engagemang för att komma dit jag är. Jag har inte fått något gratis!

  Så vi får se hur detta kommer gå framöver … jag är inte jätte exalterad direkt.

  Tack för att du ger oss lite utrymme på din blogg :D … nu blev det lite långt men tycker det är kul att diskutera :D.

  Ha det super bäst!
  Kram LottaF71 (just nu i härliga Danmark på jobb)

  1. Det är roligt med engagerade kommentarer, jag är ju italienska och älskar sakliga diskussioner med respekt för andras åsikter.
   Jag tycker också att det är skrattretande att en av de bästa finansministrar inte skall få göra det jobbet som han är så duktig på men politiken är som den är …
   Själv har jag inte kommit så långt som dig då jag har bara en massa lån men kanske en dag innan pensionen att jag känner att jag har kommit ikapp mig =)
   Vad jobbar du med i DK?

  2. Hej igen:) visst är det kul! Jag älskar diskussioner. Jag jobbar med just finans :) är ekonomichef och vi har ett av våra kontor i dk. Har varit i en liten by som heter Køge ca 45 min från Köpenhamn. Redan på väg hem igen dock :(. Men det är kul med omväxling :). Tror absolut på att du kommer ”ikapp” du verkar jätte driftig och engagerad :), då kommer man långt! (Enligt mig iaf) ☺️.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *