Säger ditt ansikte något om dig?

Sitter och läser en artikel från tidningen ”Modern Psykologi” om just hur snabba vi människor är att döma andra utifrån deras utseende.

I artikeln tar författaren upp scenariot om att du är kallad på intervju för att få det där drömjobbet du alltid har velat ha. Du går in, skakar hand med personen som kommer att avgöra utgången på intervjun, på den framtid du hade målat upp om du bara lyckas få jobbet. Ni skakar hand och du börjar känna dig lite nervös inför frågorna som väntar.

Det du kanske inte riktigt är medveten om är att intervjuaren i samma ögonblick du kom in bestämde han/hon sig för hur kompentent/inkompetent pålitlig/opålitlig du är. Intervjuaren tillhör nämligen den procenten människor som enligt ny forskning är otroligt snabba på att dra slutsatser om och tillskriva andra, extrema personlighetsdrag enbart genom att slänga ett öga på deras ansikte.

Om inte jobbscenarion så har kanske även du suttit på ett kafé med någon större väska, dator och andra saker, tittat på de okända människorna som sitter bredvid dig och avgjort om du gav någon av dessa för dig främmande individer tilliten genom frågan ”kan du kolla på mina saker medan jag besöker toaletten”? Jag har ställt frågan vid ett par tillfällen och självklart har jag ställt den enbart baserat på vad den personen jag frågade verkade utstråla i sitt utseende.

Psykologen Lisa DeBruine och hennes kollegor har tagit fram bilder på sammansatta olika ansikten där slutresultatet är ett ansikte som majoriteten känner en tillit för. Att vi gör snabba bedömningar om hur intelligenta, pålitliga, trevliga andra människor verkar vara är väl inget nytt i sig men viktigt att tänka på att de även kan befästa vissa stereotyper.

Nyligen här i Sverige fanns debatten kring huruvida en Gucci keps skulle vara en indikation på att man är kriminell men i den debatten hade det varit intressant att höra om det är utseendet i kombination med Gucci kepsen eller bara Gucci kepsen i sig som skulle väcka vissa misstankar. Har inte följt debatten så ni får gärna berätta om ni är insatta.

I en ny forskning från Japan visar Atsunobu Suzuki att vissa människor har en tydlig tendens att dra väldigt många drastiska slutsatser om andras personlighet utifrån deras ansiktsdrag. HÄR kan du finna en mängd olika artiklar som handlar om ämnet.

Att vi gör detta kan vara problematiskt då vi faller för det som kallas för omedveten bias, oavsett om det handlar om att swipa höger/väster på Tinder eller vid en jobbrekrytering.

Psykologen Alexander Todoror vid Chicago university är en förgrundsgestalt just gällande forskning kring det där första intrycket. Han påstår att dessa snabba bedömningar vanligtvis är inkorrekta men påpekar samtidigt att de är svåra att bortse ifrån vilket i sin förlängning kan betyda att du går miste om Mr Right på Tinder eller anställer fel person.

Omedveten bias kallas så just för att det är en omedveten bedömning vi gör så viktigt att tänka på när vi bedömer andra människor utifrån ett utseende. Genom att bli medvetna om denna omedvetna process kan vi förändra eller reducera risken för att vi faller för den.

Tankar kring att tillskriva egenskaper på en människa endast utifrån ett utseende? Brukar du ha rätt i din snabba skanning av en människa? Är du öppen för att ha fel?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *