Sleep divorce …

När jag flyttade från Italien under en period på en sommar till mina morföräldrar här i Borås tyckte jag att det var märkligt att de hade skilda sovrum och har även reagerat (och kanske fortfarande förundras över det) att många/de flesta har var sitt täcke i sina dubbelsängar.

Hemma hos mig finns ett enda täcke och ja, jag har en dubbelsäng. Små detaljer som kanske ändå säger något om de kulturella skillnaderna som finns men även om den tiden vi lever i.

Jag har varit sambo vid ett enda tillfälle så är långt ifrån någon expert kring ämnet men dejtat har jag allt gjort och genom att dela ett boende men någon om så endast för 1 dag så har jag mina egna idéer om hur jag själv hade velat ha det.

Kom nyligen in i en artikel om begreppet sleep divorce (skilsmässa i sömnen), ett aktivt och medvetet beslut som vissa par väljer för de hälsosamma effekterna som detta medför där en bättre sömn är just en av de. Inte ovanligt att män och kvinnor snarkar eller puffar (som min fd gjorde :), att vissa pratar i sömnen eller har svårt att somna pga. orostankar eller annat som kan göra sömnen orolig och påverka den sovande partnern.

Molly får vara kvar i min säng även om jag ibland tycker att hon är så otrolig jobbig (när hon känner att hon vill ha mat kl. 3 på natten)

Att välja att ha två sovrum i dessa fall handlar INTE om en kris mellan parterna men en lösning för att öka chanserna till en bättre sömn hos båda. Det man gör före eller efter man har somnat finns självklart kvar. Finns liksom inget bättre än att ligga och mysa eller skeda men detta kan man göra utan att behöva sova med varandra varje natt … Enligt en forskning gjord på amerikanska par av OnePoll verkar 24% tycka att deras relation har förbättrats av valet med delade sovrum.

HÄR en av många artiklar kring ämnet.

Inget nytt kanske då många par har haft delade sovrum i sina relationer sedan länge. Skådespelerskan Cameron Diaz har bland annat gått ut med att de nätterna i olika sovrum har varit en räddning för hennes äktenskap och så vet vi att Queen Elisabeth och hennes Philip sov också i separata rum. Lite kungligt att göra det helt enkelt :)

Något jag själv tycker är kanske ännu viktigare än delade sovrum (vet inte om jag skulle tycka att det är så viktigt) är istället att ha två toaletter. Tycker nämligen inte om att dela toalett med någon och är av den åsikten att vissa saker ska hållas privata. Som ni förstår försvinner lite grejen att bli sambo för ekonomins skull om man både måste ha två sovrum och 2 toaletter :) men mitt prio är en egen toalett. Kanske hänger detta ihop att i huset där jag växte upp hade vi 4 toaletter där pappa hade verkligen sin egna.

Tankar kring detta? Alltid intressant att höra vad ni tycker …

4 thoughts on “Sleep divorce …

  1. Vi har dubbelsäng men två täcken, skulle aldrig kunna dela täcke, det kommer ju att dras i från båda hållen. Har gärna också skilda sovrum, jag vill ha kallt och min man varmt, inte helt optimalt. Jag tycker skilda sovrum också visar att man har respekt för varandra och att sömnen blir bättre.

  2. Jag som rumlar runt med mitt täcke om natten skulle aldrig kunna dela med min man. Ena stunden ligger täcket mellan knäna, nästa stund blir det för varmt och jag sliter av mig det åt ena eller andra hållet. Som tur är så är min man lika osugen på dubbeltäcke som jag, han ligger mer som en platt kåldolme i sitt täcke :-) Minns en gång där vi skulle vara barnvakt åt några syskonbarn. Vi sov i deras föräldrars dubbelsäng och barnen tassade in på natten och la sig på sidan om mig, så att jag kom mittemellan maken och barnen…. under dubbeltäcke. Vaknade i panik när jag inte kom ur täcket åt något håll :-) Men skilda sovrum, det skulle jag tycka vara tråkigt, sover bäst när jag har maken bredvid mig.

    1. Haha! Ser det hela framför mig :)
      Ja, då är det inte enkelt med dubbeltäcke men har nog alltid haft det och så har jag trots allt bott själv de senaste 18 åren.
      En mardröm att vakna så som du gjorde, haha!
      Skilda sovrum är kanske att ta i med egen toalett hade jag nog velat ha.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *