Unabomber- Ted Kaczynski …

Igår såg jag att Netflix hade kommit ut med en serie/dokumentär som heter ”Manhunt: Unabomber” och självklart visste jag direkt vad denna serie skulle handla om då jag minns så väl den sanslösa historien om Ted Kaczynski som fick namnet Unabomber pga. att han bedrev en bombkampanj mot människor som på olika sätt hade en koppling till teknologin som han menade berövade människan sin frihet.

I sex timmar låg jag igår i sängen fram till småtimmarna för att titta färdigt på historien om en av de mest kända seriemördarna i USA:s historia. Han gjorde sig skyldig till 3 mord och till att ha skadat 23 personer med sina bomber. Det som gjorde honom väldigt speciell var egentligen inte antalet som blev föremål för hans dåd men att man inte kunde förstå motivet, man såg ingen koppling mellan de personer som bomberna adresserades till.

I serien får man följa en av FBI:s nyexaminerade profiler och just det minns jag inte riktigt att man talade om eller uppmärksammade för det som gjorde att han till slut kunde gripas var hans egna språk.

theodore-and-_34_ted-and-_34_-kaczynski-aka-and-_34_the-unabomber-and-_34_killed-three-people-and-injured-many-more-photo-u1

Ted skickade nämligen till olika kända amerikanska tidningar något som i median kallades för Manifesto, 35000 ord om ”Industrial Society and its future” (du kan läsa den HÄR) och han hotade med att skicka ytterligare en ny bomb om hans ord inte publicerades i Washington Post och New York Times vilket gjordes efter att några inom FBI menade att detta var en möjlighet för att någon läsare kunde känna igen hans tankar.

Tänk bara på vad mobiltelefonen gör med oss. Den utvecklades för att ge oss en frihet men istället är vi nu beroende av den.

Teds bror fru var den som insåg väldigt snabbt att det kunde finnas en koppling så brodern kontaktade FBI, lämnade över en mängd olika brev så att de kunde jämföra språket och orden och 1995 greps han i sin lilla hydda i Montana där han bodde i sin ensamhet utan elektricitet och vatten.

8a00107a-af40-59d6-9f7c-785b3f0164cd.image_

Screenshot-2016-05-06-at-11.54.10

Idag sitter han av sina livstidsdom. Det intressanta med honom är att han är en briljant och väldigt intelligent person som såg sig själv som en revolutionär som ville bekämpa den moderna industrialiseringen och vad den gör med oss människor. Läser man hans ord så tror jag att de flesta av oss skulle hålla med honom i sina rädslor och tankar. I serien skildrar man även några av de händelser som gjorde att han utvecklade en aggression som han inte klarade av att bemästra för som vi alla vet finns det alltid förklaringar även till de mest horribla gärningar.

Förklaringar men inga ursäkter så klart.  Sex timmar på Netflix som fängslade åtminstone mig i denna skildring om Ted Kaczynski.

Exhibits_FBI_Unabomber_G38005M

När jag idag hämtade ytterligare en av böckerna ”Introduction to Forensic and Criminal Psychology” för kommande studier i rättspsykologi kände jag att äntligen skall jag plugga något som kommer att göra att min hjärna vaknar förhoppningsvis till för där finns ett intresse.

 

2 thoughts on “Unabomber- Ted Kaczynski …

 1. Då jag gillade Mindhunter så tänkte jag att även att detta var något för mig….
  Och ja, det var det!
  Såg 1.5 avsnitt innan jobbet kallade.
  Det är så intressant.

  1. Det sjuka är alltid intressant på något sätt för man undrar varför och i alla fallen finner man förklaringar även om dessa är självklart aldrig några ursäkter.
   Det intressanta med Ted är just att hans tillvägagångssätt var annorlunda, att han levde som han gjorde och att han hade en IQ som de flesta av oss bara kan drömma att ha. Synd att hans rätt så logiska och intressanta åsikter framfördes på ett så tragiskt och brutalt tillvägagångssätt … Du kommer att älska resten av timmarna du har framför dig …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *