Vad tycker du om lördagens nazistmarsch i Göteborg?

På lördag skall nazister får marschera i centrala Göteborg.

Är det demokrati att staten/polisen har godkänt detta eller borde de ha förbjudit denna provokativa marsch med hänsyn till att deras åsikter strider emot de demokratiska värderingar om människors lika värde?

Å andra sidan så är yttrandefriheten en av grundstenarna i en demokrati och alla har självklart rätt till sin åsikt men till vilken gräns får man propagera den?

Nicole skall med sin klass till Auschwitz i november, en resa som kommer att ge de en större insikt i de grymheter som inträffade under Andra Världskriget.

När man tillåter nazister att marschera i våra städer vad sänder vi egentligen för signaler? Att alla har rätt till sin åsikt eller att vi godkänner att de sprider sina nazistiska sådana?

Bild från Aftonbladet.se

7d5acefd-4f70-46dd-845b-79809ef0ad8f

En fantastisk film och en italiensk sådan är ”La vita é bella”.

Har du inte sett den se den, en riktig filosofisk/psykologisk film som gör lite ”narr” av nazismen. Självklart kan man ifrågasätta om man kan göra humor av något så fruktansvärd men personligen tycker jag att denna film har lyckats med det kanske omöjliga.

Se när Benigni (som även fick en Oscar staty för denna roll) skall visa för en klass som väntar egentligen på någon annan hur den perfekte ”arisk man” ser ut, missa inte DENNA scen för den är helt fantastisk …

hqdefault

Benigni i sin bästa roll och i en film alla borde se <3

8 thoughts on “Vad tycker du om lördagens nazistmarsch i Göteborg?

 1. Avskyvärt och helt otroligt att man kan glömma vad som har hänt i historien men dessa unga män/pojkar har skaffat sig en identitet och tillhörighet i dessa kulturer tyvärr och brukar vakna upp efter att de blivit lite äldre men de får pengar från nåt håll också och det är det som är det otäcka … pengar som betalas ut av människor i vissa positioner i samhället … hoppas det blir lugnt på lördag iaf …

  1. Avskyvärt är det rätta ordet för den okänsligheten och den brist av respekt de visar för alla de som har varit föremål för nazisternas grymma tankar.
   Som du skriver är känslan av tillhörighet och av ”vi och de” som påverkar till detta ytterlighet.
   Hoppas också på att det blir en lugn lördag i Göteborg…

 2. Det är klart att dom ska då demonstrera. Visst så kan man tycka att det är hemskt etc men ska man låta kommunisterna demonstrera andra dagar även fast deras grymheter i historien ligger hand i hand med nazi-tysklands.
  Demokrati måste gälla för alla annars är det bara att byta system och alternativen som finns är ingen höjdare

 3. Håller med Christoffer!Nazisterna har en vidrig människosyn,men tycker att dom har full rätt att få genomföra sin demonstration.Vi lever i ett demokratiskt samhälle.//Eva-Maria.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *