Barbie & Oppenheimer …

Två otroligt olika filmer hade premiär i fredags: Barbie & Oppenheimer och nu har jag sett båda.

Louise frågade mig om jag ville gå och se Barbie och även om jag redan hade lovat bort mig för att se filmen på söndag så kunde jag bara inte annat än att tacka ja till en mysig biokväll denna måndag kväll med henne och ja, du ser rätt … jag har en Barbie t-shirt som jag köpte i London för 3 veckor sedan :)

Louise var helt klädd i pink så som många faktiskt väljer att göra när man ska se denna rosa film som porträtterar en av tidernas mest ikoniska dockor och visst ser hon själv ut som en livs levande Barbie <3

Ikonisk docka men även en mycket kritiserad sådan för flickors (konsumenterna) omöjliga strävan att se ut som en i verkligheten och för strävan om ”plastic is fantastic”. En produkt av ett patriarkalt samhälle eller? Från att vara den stereotypiska Barbie som hon en gång var: blond, smal, glamourös och alldeles perfekt finns hon idag i flera olika varianter för att bättre spegla kvinnors olikheter men när jag själv tänker på Barbie så ser hon nog ut som Margot Robbie gör i filmen, jag erkänner …

Filmen är sevärd och Mattel har verkligen med hjälp av regissören Greta Gerwig lyckats göra en 2 timmars lång reklamfilm om deras mest sålda produkt (misstänker jag) Vi lämnade salongen med önskan om en rosa bil som skulle vänta på oss men icke och en viss feel good känsla över att den rosa bubblan är inte helt fel att få uppleva ibland men inte alltid.

Igår kväll var jag istället med Mikael och tittade på Oppenheimer, en film/dokumentär som porträtterar en amerikansk teoretisk fysiker som stod bakom USA:s framtagande om den första atombomben under andra världskriget. En otrolig cast av skådespelare och en mänsklig berättelse om en mans forskning, nyfikenhet men även om ansvar, moral och konsekvenser.

Filmen är lång (tre timmar) men historisk intressant. Se den just som en dokumentär och inte som någon actionfilm med definitivt sevärd och jag blir förvånad om det inte blir någon Oscarsnominering här.

Nåväl nu har jag helt enkelt sett de mest uppmärksammade filmerna just nu. Nu väntar sängen (klockan är 23.40) och imorgon går flyget på förmiddagen så ska sova nu några timmar <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *