Vad menas med Sharenting?

Begreppet ”Sharenting” (att dela med sig) används för beskrivningen av fenomenet att som förälder lägga ut på sociala medier bilder samt korta filmer på sina barn.

Man tror att ett barn figurerar föräldrarnas sociala medier ca 1300 gånger innan de har fyllt 13 år.

I Frankrike har man sedan mars 2023 tagit ett steg längre för att just skydda små barn från detta:

Enligt fransk lag kan en person som publicerar och sprider bilder på en annan person utan dennes medgivande, dömas till upp till ett års fängelse och böter på 45 000 euro, över 420 000 svenska kronor. Denna lag gäller även föräldrar som har lagt upp bilder på sina barn.

Bilden nedan är från 2009

Att lägga ut bilder på små barn ökar antalet följare markant och är därför en anledning till att många mammor (och kanske pappor) gör det men vad är de positiva och negativa sidorna med denna konstanta sharenting för att framförallt skapa content?

HÄR hittade jag en intressant artikel kring denna fenomen och hur underbar är inte bilden ovan då Knut var en liten valp och Nicole ett barn <3?

4 thoughts on “Vad menas med Sharenting?

 1. Personligen tycker jag inte att barn (som inte kan bestämma själv) skall figurera på sina föräldrars sociala kanaler, inget dom precis har valt själv. Tror många influensers idag profiterar på sina barn. Tycker också att alla filter skall tas bort, inte precis naturliga bilder som visar på nätet. .

  1. Tror nog att lagen kanske blir något hårdare även i Sverige framöver och visst profiterar många föräldrar på sina barn för att skapa content men frågan är om det verkligen är farligt och var går gränserna för vilka bilder man får lägga ut om man nu överhuvudtaget ska få göra det?
   De där med filter kan jag också hålla med dig även om jag allt får erkänna att jag använder de själv på vissa selfies :)

 2. Queste foto sono il ritratto della gioia, della felicità, dell’amore puro tra mamma e figlia e il piccolo Knut.
  Bello, commovente, gioioso!
  Un bacione a te e Nicole 🥰

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *