Grattis på den internationella kvinnodagen!

GRATTIS alla kvinnor på den INTERNATIONELLA KVINNODAGEN!

Vilken vacker vinterdag vi har här i Borås! Min kollega Camilla övertygade mig även att ta kaffet vid skolans innegård och riktigt skönt var det, även om jag var väldigt skeptisk.

För att återgå till denna dag. Då jag är född och uppvuxen i Italien är jag nämligen van att uppmärksamma den internationella kvinnodagen som i mitt hemland har alltid firats med mimosa blommor. Framför vår skola väntade killar från närliggande skolor för att ge oss tjejer just denna väldigt söta blomma och när jag kom hem fick jag även så klart från pappa.

Anledningen till att just mimosa blev symbolen för den internationella kvinnodagen i Italien har att göra med att den blomstrar denna period och att den förknippas med styrka och femininitet. Det finns även historiska förklaringar till valet av blomma då det är just mimosa som de feministiska ex partisanerna Rita Montagna och Teresa Mattei gav dessa blommor i present. Den amerikanska ursprungsbefolkningen hade dock redan tidigare i historien givit denna ikoniska gula blomma djupa symboliska betydelser.

Kvinnodagen sägs även förknippas med en brand på en skjortfabrik i New York 1808 där över 100 kvinnor dog. Legenden säger (har googlat bara) att bredvid fabriken fanns just ett mimosa träd och därför föddes symboliken redan då. Ifall någon kan mycket om blommor så stämmer det att mimosa är egentligen ingen blomma men en växt (googlade igen :)

Så många starka kvinnor som har sett till att vi är där vi är idag men sorgen ligger i att vi verkar gå tillbaka i många avseenden. Läste exempelvis att någon guvernör i USA ville tom. att abort skulle ge dödsstraff till kvinnan. Vart är vi på väg?

Citatet nedan är med glimten i ögat men visst är det så att jag är tacksam att jag föddes till kvinna trots alla utmaningar som detta innebär på gott och ont och självklart är jag det mycket pga. att jag är född och bor i Europa. Inte så självklart annars :)

Önskar dig en fantastisk dag och grattis till alla kvinnor <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *