Det chockerande fallet om Kitty Genovese …

Det går knappast att ta sig genom en kurs i socialpsykologi utan att det kända mordet på Kitty Genovese nämns. Mordet inträffade i New York City och många människor bevittnade från sina fönster händelserna utan att ingripa. Kitty överfölls med kniv en kväll på väg hem och tiotals personer rusade fram till sina fönstren när de hörde henne skrika och ropa på hjälp. Förövaren sprang därifrån men då inget hände, ingen ringde polisen återvände mördaren och knivhögg henne igen för att säkra att hon inte skulle kunna känna igen honom.

New York Time ”plockade” upp storyn och gjorde den till en sensation, inte så mycket för det brutala brottet i sig som för den märkliga apatiska reaktion från alla de som ansågs ha bevittnat mordet.

Fallet om Kitty Genovese har under alla åren sedan mordet inträffade beskrivits och använts i undervisningen för den sociopsykologiska frågan gällande: varför ingrep ingen, varför ringde ingen polisen?

Socialpsykologer studerade fallet och kom fram till flera slutsatser för den apatin som präglade fallet och chockerade alla som tog del av det: var och en utgick från att någon annan skulle göra det.  Varför ringa till polisen när grannen säkert redan har gjort det?  Medvetenheten att många fler var åskådare till det grova överfallet fick människor att känna sig fria och väga fördelarna mot nackdelarna gällande att själv agera.

Jag ska fram till söndag läsa både engelsk och svensk litteratur i kriminologi och i en av böckerna vi ska läsa i kriminologi kom jag åter i kontakt med detta fall. Googlade och fick fram att det som fascinerat och chockat människor under alla dessa år verkar inte riktigt stämma i all sin helhet.

Om du är intresserad av detta så tittat på dokumentären ”The Witness” på Netflix, där Kittys bror försöker få fram svaren på alla de frågor som har präglat hans tankar sedan den kvällen år 1964 då hans syster mördades.

Dokumentären finner du HÄR.och den är sevärd då den väcker en annan psykologisk frågeställning i mig, var tillit till vad som skrivs.

Nu är Nicole hemma med två kompisar och de ska förbereda sig inför kvällens nollning så har ombetts att ”snällt” gå till mitt rum =)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *