Vad är konfirmationsbias?

Typiskt mig att tro att tentan skulle vara nästa helg för att för 2 dagar sedan inse att de har lagt den en vardag vilket är ovanligt vid uppsamlingstentor. Redan där hade jag gjort ett antagande grundad på min lilla hypotes att uppsamlingstentor sker vid lördagar då det är så det brukar se ut.

Nåväl, lite små stressad när den redan är på tisdag morgon och jag har helt enkelt bara denna helg för att plugga på samtidigt som jag har börjat mitt nya jobb. Längtar faktiskt efter att börja mina nya kurser och ha de där 3 dagar i veckan lediga från jobb som ska just ägnas åt studier för det blir lite av allt och inget av något när man bara är lite överallt i sina tankar som jag har det just nu.

Ska dock försöka såklart läsa på men ett begrepp som används även inom rättspsykologin och då inom utredningspsykologi som denna tenta handlar om är ordet konfirmationsbias.

Konfirmationsbias är vår tendens att omedvetet vara selektiva och uppmärksamma sådan information som bekräftar vår egna uppfattning. En klassisk bok som är väldigt känd i ämnet heter ”The Black Swan” om du är intresserad av benägenhet vår hjärna har att främst söka information som kan bekräfta vår tidiga hypotes och som vidare leder till att vi tolkar tvetydig information främst som stöd för just den hypotesen.

Väldigt viktigt inom utredningsammanhang att våra medveten om detta för ibland är det viktigt att inte bara hitta det som bekräftar det vi tror men även att testa det som falsifierar det.

Vill du se en enkel video om konfirmationsbias hittar du den HÄR Du kan i den video helt enkelt testa dig själv …

Ett annat typiskt exempel kan vara att du berättar för en vän hur nyttig kokosolja är för oss människor, vännen ifrågasätter detta och ni bestämmer er för att googla på detta. Vännen som sedan tidigare har hypotesen om att kokosolja är nyttig kommer med stor sannolikhet att söka på orden ”Varför är kokosolja nyttig?” medan vännen som objektivt sätt söker info kanske söker på bara ”kokosolja” …

Hur vi väljer att stipulera våra frågor avgör ofta även svaren så försök ibland att inte bara söka efter det som bekräftar er hypotes för då kan ni begå a Big mistake vilket självklart kan vara förödande när det gäller utredningspsykologi men även när det gäller våra egna fördomar.

Själv testade jag precis detta med sökorden ”blonds are more intelligent” och voilá fick jag bekräftat min hypotes HÄR 

Blonds are more attractive” bekräftade detta i DENNA artikel så hur jag väljer sökorden avgör om mina hypoteser blir bekräftade eller inte.

Har dock ingen hypotes om att blondiner är mer intelligenta eller attraktiva =)

 

Var helt enkelt öppen för att dina hypoteser inte alltid är korrekta och försök ibland att just inte söka bekräftelse för de men att falsifiera de för att komma närmare sanningen.

Tycker att konfirmationsbias är lite extra viktig att tänka på nu när vi går mot ett viktigt val. Hur objektiva är vi när det gäller helheten? När vi tittar på de där videoklippen som är oftast ”fake news” (allmänt känt att man håller på med falsk propaganda på sådana kanaler) har vi en benägenhet att tro på de när de överensstämmer med vår hypotes att ”så är det”? Nöjer vi oss med det eller tar vi reda på om det vi såg/läser verkligen är sant.

Hur är du på jobbet, i mötet med människor? Värderar du andras utseende/klädsel/vad det nu må vara och situationer utifrån det du redan tror om hen/den och vill egentligen bara få bekräftat att du har rätt?

Man skulle skriva både djupt och ytligt om detta men ni får googla lite själva om ni är intresserade av detta men hoppas att vi lär oss att uppmärksamma hur våra hjärnor fungerar när vi har en hypotes eller när vi möter en person och drar helt enkelt slutsatser utifrån en hypotes som behöver inte alls vara sann. Är vi öppna för detta så minimerar vi risken för det.

Nu ska jag läsa vidare om förhörsteknik och gärningsammaprofilering innan jag somnar. Tur att jag har en hel söndag kvar =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *