Dagens föreläsning …

Nu är ja i butiken (öppen 14-18) igen efter dagens föreläsningar i Göteborg vars tema var ”hur man förebygger brott”.

Hur minskar man återfall exempelvis? Idag är KBT behandlingar en terapiform som appliceras och som tros överlag ge positiva resultat men så togs två rätt så ”typisk amerikanska” behandlingar (generaliserar bara lite =) upp som exempel. Bootcamps som kan liknas med en kortare militär utbildning med fokus på strikt disciplin, ökad självkontroll som mål samt Scared Straight där tanken är att avskräcka yngre förbrytare genom att visa för de hur ett liv som brottslig kan se ut. Inga behandlingar som har visat prov på vad de är avsedda till. Om de verkar fungera som brottsförebyggande? Nej, Scare Straight leder tom. till motsatt effekt.

Gatubelysning, övervakningskameraror? I England har man gjort en storsatsning på just övervakningskameror och resultatet är att ca 8% av brotten har minskat pga. dessa. Självklart har man även tittat på kostnaden kontra vinsten och minskningen av de 8% sparar mer pengar än vad det kostar att ha övervakningskameror. Rätt så intressant då vi då och då konfronteras med sådana frågor även i Sverige.

När vår föreläsare visade bilder på Nalle Pooh kunde jag inte annat än att le för visst används Pooh och hans kompisar som exempel inom filosofiska frågor men så även inom rättspsykologin. Det mesta kan nog appliceras på denna runda björn helt enkelt.

IMG_2607

Det är intressanta frågeställningar som vi läser om men nu är vi lediga under Påsken för att plugga till nästa prov så min Påsk kommer delvis att fokuseras på studier.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *