Tips på en kortare dokumentär och bastu funderingar …

Sedan jag var barn har jag alltid varit den som gillar att vara framme med marginaler.

Att komma i sista sekunden gör mig helt enkelt fortfarande lite små stressad men har även insett med åren att vissa personer är mina raka motsatser.  Imorse fick jag exempelvis skjuts till Göteborg och jag hade sagt att jag började kl. 9 utan att specificera att egentligen startade den kl. 9.15 då vi har den sk. akademiska kvarten. När man umgås med någon som till skillnad från mig anser att ordet”effektiv” är synonym till att komma fram den exakta tiden medan jag själv prioriterar att ha den där extra kvarten för att köpa mig en kopp kaffe och gå på toa  utan brådska så får man helt enkelt använda sig av små strategier =)

Idag hade vi lektioner i denna byggnad som ligger precis bredvid psykologiska institutionen.

IMG_9555

Men min kaffe satte jag mig i ”klassen” för att idag lyssna på föreläsningen om vittnespsykologi med fokus på barn som vittnen. Vi fick lära oss hur viktigt det är att kolla på barnets kognitiva förmåga så att man som förhörsledare inte ställer de frågor som barnet inte förstår och hur öppna och slutna/ledande frågor kan inverka på svaren då barn vill ofta leva upp till de förväntningar vi har på de. Konkreta exempel, konkreta fall togs upp för att förtydliga det som står i kurslitteraturen.

Vi fick se ett uppmärksammat rättsfall i USA som skapade stor debatt om hur vi vuxna kan vilseleda barn i att svara som vi förväntar oss. Du kan själv titta HÄR på detta exempel som låg sedan till grund för vidare forskning kring intervjuer med barn i olika åldrar.

Teorier från förr till vad forskningen säger idag, en innehållsrik föreläsning som tydligt illustrerar vilka svårigheter som finns bakom barnens vittnesmål.

Nicole har lagat middag ikväll igen och från och med söndag tills vi skall åka till Paris får jag antingen stänga in mig i en bastu eller verkligen köra en sådan där snabb ”rensa bort” åtminstone 3 kg variant för min lilla använder sig av grädde i matlagningen med vissa konsekvenser för en 46 årig kropp som denna vecka har inte heller tränat.

Det är nämligen så att Tania har varit sjuk så ni hör redan där hur illa mitt försvarsförtal/ förklaring låter så tänker inte ens försöka.

Nu skall Nicole och jag sätta oss lite framför teven en stund för att sedan lägga oss i tid. Imorgon väntar en föreläsning till men på lördag är butiken öppen 10-15 innan jag sedan skall iväg på lite festligheter som jag ser verkligen fram emot …

Måste även tipsa om min dotters blog och till hennes inlägg om Paris HÄR, helt underbara bilder på en resa vi alla ser fram emot.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *