Vad tycker du? Kommentera gärna här i bloggen …

Tänkte att jag skulle göra de som är intresserade av ämnen som har med psykologi/sociologi & brott att göra lite delaktiga i den kursen jag läser på heltid i rättspsykologi. Innan vill jag dock påpeka att tanken med den här typen av inlägg är inte tron att förmedla några sanningar men att vi kanske kan diskutera intressanta och aktuella aspekter av brott och människors beteende.

Om jag ser att ni kommenterar och är delaktiga så tänkte jag att jag kunde ibland lägga in då och då liknande inlägg där varken rätt eller fel finns men där vi kan diskutera genom att dela med oss av våra åsikter.

Ett fall som ni kanske redan har läst om handlar om Linnea, om den våldtäkt hon utsattes för men framförallt om den reaktionen och hat som samhället uppvisade gentemot henne. Läs en artikel om detta HÄR och dokumentären ”Den andra våldtäktenHÄR , en term som beskriver hur reaktionen från omgivningen kan kännas för den som har utsatts för ett brott.

iKol9

Förutom ett exempel på hur vi människor kan reagera utan att egentligen veta vad som egentligen hände/inte hände så är detta även ett exempel och en tankeställare för hur viktigt det är att vara försiktigt i att tycka, lägga ut på sociala medier, gilla och dela när man ändå inte vet sanningen. Att tycka gör vi alla men att sprida rykten och åsikter som kan påverka människors liv skall vi alla vara försiktiga med.

Så min fråga är vilka tankar som denna dokumentär och artikel väcker i dig? Varför tror du att omgivningen reagerade som de gjorde och tog killens parti på det sättet de gjorde? Kommentera gärna så skall även jag göra det om jag ser att ni är lite aktiva och därför intresserade.

 

4 thoughts on “Vad tycker du? Kommentera gärna här i bloggen …

 1. Tack för att vi får vara delaktig i dina studier. Har läst o tittat och känner raseri och sorg för tjejerna och människans framtid. Är glad att jag gick ur kyrkan förra året. Vi är nog flera som vill läsa mer även om man inte kommenterar. Svårt att formulera sej rätt i text. Du får gärna tipsa om mera:)

  1. Visst blir man förvånad över hur vi människor lätt utgår ifrån att den trevlige killen inte kan vara skyldig samtidigt som man kränker och hotar tjejen som vågade berätta sanningen? Pastorn fick sparken av kyrkan och vi skall inte här generalisera och tro att han representerar den åsikt som alla präster har gällande sådana brott. Tror nog mer att hans kommentar speglar den allmänna tron i samhället och hans egna tro mer än kyrkans. Förstår att man kanske inte kommenterar sådana inlägg men tackar dig för att du gjorde det för visst hade det ändå varit intressant om man hade kunnat sakligt och respektfullt diskutera olika saker? Det hade jag gillat men så gissar jag att en blogg kanske skall vara något man bara läser snabbt igenom istället. Skall definitivt tipsa om mer …

 2. Lider med flickorna, först behöva utsättas för något så hemskt och sedan smutskastas.
  Pojken har ju trots allt erkänt i advokats närvaro och berättelserna överensstämmer, och att ta pojkens parti pga att han populär och att han aldrig skulle kunna göra en sådan sak är fel, det borde väl vara bevisat i samhället flera gånger om, att människor inte alltid är som man tror och ser ut att vara…

  1. Ja, så är rimligt att tänka men vissa tror nog att den reaktionen som omgivningen valde kan ha att göra med våra egna rädslor. Om vi inte kan lita på den killen som vi tycker är väldigt trevlig, social, snäll och empatisk vem kan vi själva lita på då? Det är för oss lättare att tro att hon ljuger än att behöva inse att en gärningsman kan helt enkelt vara vem som helst för då kan vi aldrig skydda oss.
   Visst är det intressant för när vi själva står och tittar på detta så kan vi inte annat än förvånas över människorna men lätt att säga att vi aldrig skulle själva när vi inte har varit i den situationen. Oerhört intressant och viktigt att tänka sig för innan vi drar slutsatser om andra för vi vet egentligen inte mer än det vi vet =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *