Påverkas våra barn av hur vi håller de?

Idag har jag varit i skolan och haft en intressant föreläsning om brott och genus för visst är det lite märkligt hur samhället oftast utgår från att det är en man som står bakom ett våldsbrott? Bara ordet i sig ”gärningsman” tyder på en stark generalisering som troligtvis även leder till att man inte söker där man borde för inte kan kvinnor göra sig kapabla till våldsbrott och om de gör sig skyldiga till mord (som i Johanna Möllers fall) så tillskriver vi henne direkt manliga egenskaper som en förklaring till brottet.

Forskning kan vara väldigt tråkigt att läsa men även oerhört intressant. Visste du att vi föräldrar har en tendens att hålla flickor vända mot oss när vi håller de i famnen medan pojkar håller man åt andra hållet, mot världen? Kan denna omedvetna sättet att hålla våra barn påverka de i framtiden? Vissa tror nämligen att redan där lär vi våra flickor och pojkar vilka förväntningar vi har på de i sina könsroller.

Tjejer visar sin aggressivitet genom att frysa ut och retas istället för att slåss vilket i vuxenåldern leder till att detta uttrycker sig i skvaller, mobbning och ryktesspridning samtidigt som de riktar sin fysiska aggression mot sig själva och sin egen kropp (ex. anorexia) till skillnad från killarna som hölls för att titta mot världen och lärt sig att de förväntningar som finns på de är att agera ut sin tuffhet.

Här bild på var jag ”håller hus” numera.

IMG_7556

IMG_7555

Imorgon har jag föreläsningar igen så butiken i Borås kommer att vara öppen torsdag 12-18, fredag 12-17, lördag 10-15 men webshopen är å andra sidan öppen 24/7 <3

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *