Det här skall jag plugga …

Tack för alla gratulationerna gällande att jag har kommit in på den kursen på Göteborgs Universitet som jag sökte till och som jag hoppades komma in trots att den kommer att innebära en otrolig omställning för min del.

Har fått frågan om varför jag vill läsa denna kurs när jag redan har 2 utbildningar och över 500 universitetspoäng. Anledningen är att jag vill nischa mig lite åt rättspsykologin så att jag har något i min utbildning som beteendevetare som alla andra inte har samtidigt som jag får möjligheten att fördjupa mig i något som jag alltid har varit så otroligt intresserad av.

Förutom dessa 2 anledningar så behöver jag nog denna övergång för att komma in en social miljö så som ett universitet faktiskt är. Man skall inte glömma att jag har varit själv på jobbet i 4 år instängd i en butik utan luncher så antingen kommer jag i klassen under gruppträffarna att vara den som tar möjligheten att prata av sig utan att någon kan stoppa mig eller så kommer jag att vara tyst som en liten mus i början ovan att finna mig i ett socialt sammanhang =)

Kan bara tänka mig den där speciella känslan att komma in på första föreläsningen. Vilka kommer de andra att vara? Kommer jag att vara äldst? Troligtvis =)

Har verkligen några spännande månader framför mig och spänningen ligger delvis i att se hur jag kommer att hantera det som nu känns ”nytt” efter så många år.

slide_3

 En annan fråga som jag har fått är att förklara vad det är jag skall läsa så här nedan finns svaret hämtad från just Göteborgs Universitets hemsida.

Kursen jag skall läsa på heltid men start 15/1 heter alltså ”rättspyskologi” och den innefattar 3 olika delkurser.

1- Brottsoffer och förövare ur ett psykologiskt perspektiv (Crime victims and perpetrators from a psychological perspective), 8p

Delkursen börjar med en introduktion till området rättspsykologi och följs av en grundläggande beskrivning av hur rättsprocessen går till från anmälan till domslut. Kursen behandlar grundläggande psykologisk kunskap om brottsligt beteende inklusive relevanta genus- och sexualitetsfrågor. Vidare behandlas brottofferlära och psykologiska aspekter på hur brottsoffer bemöts och behandlas. En grundläggande orientering om rättspsykiatri ingår. Delkursen behandlar även psykologiska aspekter på medias rapportering om brott.

2- Utredningspsykologi (Investigative psychology)

Delkursen behandlar centrala aspekter av vittnespsykologi, inklusive barns vittnesmål och vittneskonfrontationer. Delkursen tar också upp traumatiska minnen och minnespsykologiska kontroverser. Vidare innehåller delkursen kunskap om intervju- och förhörsmetodik. Därtill behandlar delkursen relevant kunskap för polisutredningar, såsom polispsykologi, gärningsmannaprofilering och utredningsmetodik. Delkursen innehåller även vissa praktiska tillämpningar, såsom kognitiv intervju med vittnen, förhör med misstänkta och gärningsmannaprofilering.

3- Domstolspsykologi (Legal psychology)

Delkursen behandlar rättspsykologisk kunskap av betydelse i domstolsförhandlingar, t ex tillförlitlighetsbedömningar och juridiskt beslutsfattande. Delkursen ger även relevant kunskap kring rättsaktörer och psykologiskt sakkunniga, samt psykologiska påverkansfaktorer i domstol.

Avslutningsvis får de studerande, utifrån den rättspsykologiska kunskap de tillägnat sig under hela kursens gång, granska rättsfall.

På måndag skall jag ringa till institutionen och fråga om det finns redan nu någon slags schema så att jag får reda på om det är lektioner varje dag eller inte.  Som vuxen med verksamhet och familj behöver jag planera lite och mitten på januari är ju om bara 1 månad.

Mamma Mia!!!

Student igen <3

IMG_4748

5 thoughts on “Det här skall jag plugga …

 1. Hej fina! Information om litteratur och eventuellt även ett preliminärt schema ska ligga uppe på GUL och det ska du kunna komma åt redan nu :) kan skicka länk till din första kurs senare när jag sitter vid datorn!

 2. Okej det ser inte riktigt ut på samma sätt för eran utbildning som det gör för min. Jag hittade en länk till dig iallafall där det finns i arkiven så man kan se litteraturen till kurserna som har hållits tidigare och scheman. Jag hittade rättspsykologi under vårterminen 2017 men finns även längre bak i arkiven och då även ett schema men oklart om du kommer få samma :)

  Klicka bara på länken och välj termin i spalten till vänster så kommer du få leta efter rättspsykologi i listan! Lycka till och hoppas att detta kan stilla din nyfikenhet lite tills på måndag =)

  http://psy.gu.se/utbildning/fristaende_kurser/kursplaner-litteraturlistor-scheman

  1. Hej Ina,

   tusen tack för hjälpen … Hittade litteraturlistan och beskrivningen på kursen men finner där ingen info om hur ofta lektionerna och gruppträffar är … Måste ringa på måndag för att ha någon slags koll om det handlar om 5 dagar i veckan hela dagar eller inte =)

   Kan vara bra att veta vad som komma skall så att jag kan planera lite allt annat =)

   Vad läser du för något?

   Kram och tack för hjälpen…

  2. Ja precis alltid skönt att kunna förbereda sig lite om än så mentalt :) Kravet är att schemat skall laddas upp senast 2 veckor före kursstart och tror knappast att de vill göra detta under julen så bör ju komma i veckan som är!

   Jag läser Humanekologi. =)

  3. Det finns verkligen många nya kurser som har kommit till de senaste 10 åren =)
   Skall nog beställa lite kurslitteratur så att även det är gjort, har annars en förmåga att alltid vänta in i det sista =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *