Att fira sin namnsdag mer än sin födelsedag …

Imorse när jag var åter på Kafé Orion för att köpa mitt kaffe medan Knut får alltid en köttbulle att mumsa i sig under tiden var jag bara ”tvungen” att fråga Babis, den grekiske mannen som alltid äter sin frukost där om det verkligen är så att man i Grekland firar mer namnsdagar än födelsedagar.

Detta bekräftades även av ägaren av Orion som har bott i Grekland i några år men jag har verkligen aldrig hört talats om detta trots att det verkar vara sant? Är det inte lite märkligt? Som Babis sa så är födelsedagar bara en påminnelse om att man går mot ett slut (förvisso sant) men man kan även vända på det och tänka att alternativet ”att inte bli äldre” är definitivt ett slut.

Mitt egna namn som många skriver eller uttalar fel är Michela och uttalas Mikela. Namnet betyder ”den som är lika mäktig som Gud”(med vissa reservationer tycker jag nog ödmjukt själv =), mitt turnummer är 5 och min färg rött.

Min namnsdag är 24/8 så nu skall jag allt fira detta i framtiden =)

michela

Och så kommer en följdfråga … Idag hittar man på alla mest märkliga namn till sina barn vilket även innebär att definitivt inte alla har en namnsdag. Mitt exempelsvis finns bara genom Michael men vissa finns överhuvudtaget inte.

Tänk dig om jag skulle säga till min dotter att ”nu skall vi ta den grekiska seden och fira namnsdagar istället för födelsedagar men då ditt namn inte har någon namnsdag så blir det varken firande eller paket”, hahaha!

Lite lustigt att jag hade aldrig hört talats om detta men självklart förstår jag att man uppmärksammar födelsedagar även om inte i lika stor utsträckning som i de flesta andra länder.

Intressant med traditioner helt enkelt <3

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *