Några tips till dig som vill åka till Cinque Terre …

Cinque Terre ligger i regionen Ligurien i Italien och är en nationalpark som står på UNESCO:s världsarvslista sedan 1997.

Jag/vi åkte den 13/9 med Ryanair som är det enda bolaget som flyger direkt till Pisa från Landvetter så även om jag inte är någon större ”fans” för bolaget så var fördelarna med ett direktflyg större.

September är en bra månad att åka dit då detta resmål  lockar alldeles för många turister under sommarmånaderna. Om man kan så är våren och sensommaren den bästa tiden.

Namnet Cinque Terre därför att den består av fem medeltida byar: Riomaggiore, Vernazza, Comiglia, Manarola & Monterosso.

Vi hyrde bil (bolag: Maggiore) då vi landade så sent som vid 2230 och då vi skulle till Siestri Levante, 5 mil från Monterosso.

Utsikten som mötte mig från rummet lär jag aldrig glömma. Ljudet av vågorna, havet som gick fram till hotellets strand och så den belysningen på gamla byggnader runtom. Tappade nästan andan av hur vackert jag tyckte att det var och ville flytta ut sängen till den lilla balkongen.

Hotellet där vi bodde i 3 nätter heter Hotel Miramare (i Siestri Levante) och ett dubbelrum med havsutsikt kostade under den perioden 3000:-/natten. Vid utcheckningen fick vi reda på att om vi hade bokat direkt på deras hemsida så hade även garage plats ingått i priset (kan vara bra att veta)

Inga direkta färger här minsann =)

IIMG_9456

Vi köpte tågbiljetten till just Monterosso och så Cinque Terre Card som kostar endast 7.50/pp och som är en biljett som gäller för förbindelserna mellan dessa fem orter.

Biljetterna köper du bland annat  i automater på stationen eller i en av de luckorna där personal finns för att hjälpa dig. HÄR info om du vill även köpa de online.

Med kortet kan du åka och förflytta dig mellan de olika fem juveler som tillhör Cinque Terre hur det mest behagar utan att betala något extra så en billig peng för att slippa gå hela vägen mellan byarna.

Cinque Terre är känd för vandringslederna som går mellan orten och det är mer eller mindre ett måste att gå åtminstone en av de.

Vi valde den som anses vara den vackraste och den tuffaste för jag trodde nog inte att det skulle vara sååå tufft som det faktiskt var. Ta på dig riktigt sköna träningskläder, bra skor och ha med dig vatten för lätt att tro att det finns att köpa på vandringslederna men det men mellan Monterosso och Vernazza fanns det ingen som helst försäljning.

IMG_9182

Man ser nästan på ansiktet att jag blev lite trött av vandringen och så hade jag helt enkelt inte den alldeles rätta klädseln för detta =)

Monterosso skiljer sig lite från de övriga 4 orter då det är den enda som har en strand där du kan ligga och sola och den enda som är byggd på platt mark vilket även gör denna ort till den enda som du kan nå enda fram till med bil och den enda som har något större hotel för i övriga byarna så är det mestadels rum man kan hyra.

Vernazza som vi nådde fram till anses vara den vackraste av de fem och här finner du även en hamn och en hamntorg fylld med uteserveringar, barer, restauranger, gelaterier och små butiker.

Här hade vi kanske 30-45 minuter kvar =)

IMG_9375

IMG_9376

Här kan du lätt spendera en halvdag genom att bara sätta dig och njuta av alla som cirkulerar runt.

Här tog jag kort på någon som hyrde rum i just Vernazza om du vill googla, det såg riktigt mysigt ut …

IMG_9195

Om du vill äta billigt köper du bara en av de alldeles goda mackor eller pizza slice de säljer för runt 3-5  och sätter dig på en parkbänk eller så äter du en lunch på en av de många restaurangerna. En lunch kostar ca som en i Sverige men självklart finns det även dyrare. Menyn finns alltid tillgänglig med priser så att man kan titta på den innan …

IMG_9406

Från Vernazza åkte vi till Manarola med tåg (genom att använda oss av Cinque Terre Card) och i just Manarola hade vi bokat bord för en tidig middag på ”Trattoria dal Billy” som inte ligger längst ned mot vattnet men du får vandra upp lite för att komma till denna mysiga och enkla trattorian. Boka bord ”ute” för det är en fantastisk utsikt som väntar på dig.

Vi betalade 55 euro för oss båda så inga som helst överpriser.

IMG_9295

IMG_9300

Från Manarola tog vi tåget åter till Siestri Levante.

IMG_9283

IMG_9288

Dag 2 höll vi oss runt Siestri Levante då det regnade lite men hade det varit fint väder hade vi tagit båten till kända exklusiva Portofino för visst känns det lite ”surt” att ha varit så nära men inte där =)

Helt ok dock att bara sitta och titta på folk, njuta av en espresso på förmiddagen och ett glas vin på kvällen i den vackra miljön som varje gata bjuder på.

Hit skall du helst åka med andra vuxna för inget barn eller ungdomar tycker är speciellt roligt och glöm inte att detta är inget ställe du åker till för att festa. Hit kommer du för att njuta och det är precis det du gör <3

IMG_9479

Dag 3 åkte vi till Pisa efter frukost, såg den berömda Tornet, njöt av en god pizza för att vid 14 vara på flygplatsen för att åka hem.

Två hela dagar och tre nätter var vi borta så du behöver inte alltid tänka på att du måste vara iväg en hel vecka för att hinna med och hinner man inte med allt så har man (som mig) en väldigt bra ursäkt för att åka tillbaka <3

4 thoughts on “Några tips till dig som vill åka till Cinque Terre …

    1. Jag tycker verkligen att det är ett mysigt ställe att åka till för man kan tom. se den som en träningsresa om man nu önskar det. Nästan så att jag borde ordna en =) Men åk inte med barn eller tonåringar som bara vill shoppa för här är det njutningen av miljöerna som är attraktionen och i en viss ålder så är just ”det” inte speciellt viktigt =)

  1. Härligt det låter och ser ut! :) Varför kan vi inte få se åtminstone en glimt av ditt resesällskap? (Hihi) Någon du träffar stadigt nu? Får den känslan :)

    1. Hahaha! Vissa saker skall man hålla hemliga tycker jag nog men kan säga att personen som var med är nog den som både känner mig bäst och vet det mesta än någon annan och bara det är en rätt så härlig känsla måste jag erkänna =)
      Ett fantastiskt resmål som jag kan varmt rekommendera speciellt om man åker med rätt sällskap =) <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *