När jag kom till Sverige för 25 år sedan …

För ca 25 år sedan kom jag hit från Bologna, Italien då jag som 20 årig ville göra ”något lite annorlunda” och ansåg att komma till Sverige var tillräckligt annorlunda och exotiskt för min del =)

Trots att jag är född och uppvuxen i Italien så har både min syster och jag dubbelmedborgarskap från tidig ålder då min mor är just svenska så det enda jag behövde göra var att skriva på att jag var här. I Sverige blev jag registrerad som en svenska som återvände hem, i Italien som en italienska som flyttade utomlands.

Jag valde Borås av alla vackra städer i Sverige av den enkla anledningen att mina morföräldrar bodde just här och så fick jag bo hos de under sommaren för att se hur jag ville göra i framtiden. Helst av allt ville jag flytta till USA och bli någon känd försvarsadvokat men så hade jag en underbar hund som jag inte ville flytta ifrån och som påverkade mitt val.

Den tiden hos mormor och morfar var så otrolig mysig för jag sommarjobbade på Borås Djurpark där jag fick en massa nya vänner samtidigt som jag hade mina två underbara morföräldrar som gjorde allt de kunde för att jag skulle trivas. Jag hade det helt enkelt helt fantastiskt mysigt.

Log när de trodde att alla som inte var födda i Sverige kunde få bidrag i form av en summa pengar för att ”komma igång”.  De ringde till socialtjänsten för att jag skulle få gå på ett möte huruvida detta stämde eller inte. Själv blev jag inte berättigad något bidrog men min handledare sa ”Frågan jag kommer att ställa får jag egentligen inte ställa men då jag slutade för 5 minuter sedan är jag egentligen inte i tjänst. Får jag bjuda dig på lunch?”

Kom hem till mormor och morfar med ett leende på läpparna och med insikten att det där med bidrag gällde inte mig men även med vetenskapen att även på socialkontoret kan de falla för vissa frestelser. Det var min alldeles personliga erfarenhet om socialkontoret =)

I dagarna har en viss artikel upprört många då den delas och kommenteras på sociala medier. Majoriteten är väldigt kritiska till att en man har fått l å n a av Nacka Kommun tre bostadsrätter köpta till ett värde av 14 miljoner kronor för att han skall bosätta sig där med sina tre fruar och 16 barn.

Det är nog svårt att inte reagera på detta av olika anledningar. Mannen är polygamist, något som godkänns pga. att han har ingått månggifte  i ett annat land och inte här i Sverige där detta är förbjudet men även för att han och familjen får nu bo i  3 extremt dyra bostäder som de flesta av oss inte har råd med trots jobb och kanske extra jobb.

Det är nog den här typen av politiska beslut som bäddar till att många blir frustrerade och känner en stark form av orättvishet något som dessvärre kommer att framförallt gynna ett parti som åtminstone jag inte vill skall fatta de större besluten i Sverige då jag förknippar partiet med åsikter som inte hör hemma i ett demokratiskt land.

Nog dags att andra partier vågar tycka och besluta om frågor som känns provokativa. Jag anser mig nämligen inte vara rasist bara för att jag inte tycker att en polygamist med tillhörande familj skall få  bo i 3 bostadsrätter till ett värde av 14 miljoner kronor.

Skall tilläggas att jag grundar min åsikt efter att ha tagit del av artiklar i Aftonbladet och Expressen som jag har läst och en av er underbara läsare har skickat mig länken till DENNA artikel då det är viktigt med den där helhetsbilden…

Till de som undrar tackade jag bara ja till den där lunchen för 25 år sedan trots att jag sedan även blev tillfrågad om en middag =)

 

4 thoughts on “När jag kom till Sverige för 25 år sedan …

  1. Hej Eva!

   La in länken till den artikeln även i texten för medan jag skrev om det så tänkte jag just på att en risk fanns om att den var lite vinklad då verkligheten inte ser sådan ut för gemene man som flyttar hit. Tack för länken snälla och för de ”mer fakta”… Därför jag egentligen sällan vill skriva om något som man läser men då artikeln stod i Aftonbladet och Expressen så kändes det mer ”safe news” =)

  2. Jag brukar inte kommentera… När det gäller nyheter där jag märker att all fakta inte kommit med och att slutsatserna då inte alltid blir korrekta kan jag inte låta bli. Jag vill inte skriva folk på näsan, men jag tycker att det är viktigt att poängtera att slutsatserna blir annorlunda om man kan se det ur fler perspektiv. Antagligen en yrkesskada. ;) Aftonbladet och Expressen säljer ju sina nyheter med hjälp av sensationsskapande rubriker och då händer det ibland att det som framkommer kan ha sina brister.
   Mvh
   Eva

  3. Du gjorde alldeles rätt för självklart blir annars en ”nyhet” vinklad för att sälja. För att bilda sig en uppfattning skall man få så mycket information som möjligt så tack för länken, ser det definitivt inte som om du ville skriva mig på näsan (aldrig hört uttrycket =) men ser det däremot som om att du är mån om en helhetsbild vilket jag uppskattar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *