En aktuell debatt på instagram …

Som varje morgon läser jag nyheterna på nätet innan jobbet kallar och idag kom jag in på DENNA artikel där sociala medier profilen Lady Dahmer som kallar sig för feminist riktar sin kritik till alla de som lägger ut bilder på vältränade kroppar som exempelvis programledaren Jessica Almenäs.

Motiveringen, om jag nu har uppfattat det hela rätt,  är att hon tycker att bilder där träning och rätt kost framgår gör bara att våra tonåringar hetsbantar och känner sig otillräckliga i sina kroppar.

Jag har en tonåring och kanske även du?

Vilken av följande bilder känner du spontant som förälder tar mer ansvar i rollen som ”förebild” för din tonåring?

skacc88rmavbild-2017-04-20-kl-11-32-32

Bilden ovan från  Natashjas instagram @ladydahmers  och bilden nedan från Jessicas instagram @jessicaalmenas

IMG_9049

Är det bara kvinnor som inte bryr sig om vikt, hår, kläder och kost som får kalla sig feminister och är inte socker en drog enligt all forskning, en drog som påverkar hälsan och som inte enbart har med faktorn utseende att göra?

Tror att Lady Dahmer äter sallader och går promenader ibland och att Jessica kanske lika ofta/sällan äter någon bulle men frågan är vilken ideal som är den mest sunda för våra barn och tonåringar att inspireras av?

Hur känner du kring denna aktuella debatt som löper bland olika profiler på sociala medier just nu?

En annan intressant fråga är om någon som mig som tom. har tagit hjälp av plastikoperationer för att förstora exempelvis bysten kan få kalla sig feminist? Handlar det inte om att bestämma själv över sin kropp och över den idealen man själv gillar oavsett om det är orakade armhål, träning eller en stor byst?

HÄR kan du läsa om en ”gammal” artikel som just tog upp detta. (rättelsen för plastikopererad ansikte då jag aldrig har gjort ngn operation där, naturliga hamsterkinder)

Finns det skadliga i att äta socker och inte bry sig eller i att träna, äta sunt och bry sig?

 

 

8 thoughts on “En aktuell debatt på instagram …

 1. Tycker nog almenäs är mer hälsosam och förebild. Varför förstöra för sig själv för att en tonåring känner hets. De kanske känner hets för att det är naturligt att deras kroppar förändras. Jag tror att det är viktigt att man har en förebild på ett hälsosamt sätt när kroppen förändras. Det gäller både under tonårstiden men kanske under en graviditet eller efteråt. Själv bar jag på 10 kg övervikt, kanske inte så hälsosamt och kanske folk inte ens reagerar över men när min dotter 11 år pratar om mina volanger (hon tränar själv 2 gånger i veckan hård karate) så känner ju jag att det inte var smalheten hon var ute efter. Hon vill ha en mamma som orkar är pigg och som inte har ont. Herregud de flesta av oss sitter på tok för mycket och vi vet det inners inne och då tar folk det personligt att de uppmuntras till rörelse. Istället borde folk bli peppade och inspirerade. Det ligger väl i ens eget intresse att vara frisk stark och sund.

  1. Jag tycker också att det är lite irriterande att se hur duktiga alla andra är gällande träning och kost men irritationen ligger inte i att de tränar och äter rätt men i att jag inte gör så tror att Lady Dahmer missar lite vissa poäng där och kanske reagerar på vissa bilder pga. helt andra anledningar då vi oftast utgår oavsett vad vi tror från oss själva och våra egna erfarenheter.
   Det viktigaste egentligen är balansen mellan bullarna och träning och kost för även om jag själv inte riktigt är där =) så kan nog alla räkna ut att tonåringar mår bra av att inspireras av människor med olika kroppar som rör sig och äter rätt för att även ibland få unna sig det där som lockar så många av oss …
   Att tro att en chokladdryck i ena handen och en påse gifflar i andra skall förespråka en bättre ideal och feminism, nej, då har man inte inte riktigt tänkt till hela vägen enligt mig själv … Ha en trevlig helg Clara och tack för kommentar…

 2. Tycker att Almenäs bild är betydligt mer inspirerande och fräsch.
  Till viss del tycker iaf jag att lady dammer (stavning?) har rätt om en sak och det är att kvinno idealet idag är extremt skevt och provocerande, absolut men att protestera mot hälsa och målmående tycker jag nog inte är ett bättre vis att tackla kroppshets på haha. Även om jag kan bli irriterad på all träning och kroppshets ibland så naeee ladyn ;)

  1. Håller med att idealen är lite för svår att nå men samtidigt är jag glad att det inte längre är någon size 0 som är idealet men vältränade kroppar för en sådan kan de flesta av oss få om vi just tränar. Det handlar inte längre om smalheten i den men om sundheten i sin kropp oavsett om man redan är smal eller av större kroppsbyggnad. Det viktiga är nog rörelse och sund mat men lite fusk ibland så håller inte heller med Lady Dahmer i sin kritik riktad mot kvinnor som är noga med sin kropp. Tack för kommentar Linnéa och trevlig helg …

 3. Hej!

  Har inte hängt med på debatten på Instagram men ändå reflekterat över det du skriver om.

  Jag tycker definitivt alla ska få vara som de vill.

  Vare sig det är Almenäs som älskar att träna eller Lady Dahmer som kanske inte gör det.

  Jag förstår om exempelvis Lady D peppar andra och visar upp sin bild av att vara kvinna.

  Förstår dock inte varför hon klankar ner på de som vill vara hälsosamma eller dela med sig av sin vikt-träningsresa. Att klanka och skuldbelägga föder ju ej heller något bra.

  Läste lite snabbt nu vad Almenäs skrev och tyckte det var mkt bra.

  Feminism sitter ju inte i hur du ser ut.

  Ha en fin helg!

  1. Feminism sitter definitivt inte i hur man ser ut, är man allmänbildad och en tänkare som Lady Dahmer ändå vill vara så borde man veta detta men misstänker att hon kanske skrev inlägget när hon själv var lite extra irriterad över den typen av bilder och skrev lite för att hon själv blev provocerad och irriterad men ofta handlar det att man själv skulle vilja ha lite mer av den motivation för att att lämna soffan och gå till gymet eller ta den där promenaden. Så är det för min del iaf. =)
   Tack för kommentar Greghe och detsamma till dig …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *