Det där med att vänner prövas i svåra tider …

Det finns många allmänna oskrivninga sanningar som de flesta tror på som exempelvis att det är när det är som svårast i vårt liv som våra vänner prövas…

Jag tror nämligen att detta gäller framförallt vid motsats scenario …

Anledningen till min tro är att det är när det går bra för våra vänner som en mänsklig känsla träder in i bilden och gör oss bittra, den känslan kallas för avundsjuka.

Vi alla har nog upplevt den och kanske även varit föremål för den.

Avundsjukan är den känslan som växer fram när vi jämför oss med någon i liknande situation och självklart är det våra vänner som vi har lättast att bli avundsjuka på då de är i ungefär samma ålder, bor på samma ställe och kanske även uppväxta tillsammans.

Att jämföra oss med någon känd person leder inte till samma bitterhet då dessa är för ”långt ifrån oss” i  jämförelse steget.

Hörde hur några vänner till en ung kvinna gjorde narr av henne på en ”hemlig instagram” … Av vilken anledning? Därför att hon har med sina naturliga bilder lyckats inspirera flera tusen följare till att just följa henne, en typ av ”framgång” som självklart retar de som själva hade önskat men inte kunnat.  Att ironisera kring hennes person gör dock inte deras avundsjuka mindre, tvärtom kommer deras bitterhet att knappast minska medan hennes antal följare kommer bara att öka.

En väninna till mig sa en gång för flera år sedan att ”kom ihåg Michela att de personer du känner kommer nog sällan att handla kläder av dig” av den enkla anledningen att de kommer inte att vilja främja din verksamhet och till stor del hade hon tråkigt nog rätt … Hon har själv upplevt detta hur konstigt det än låter.

En annan kvinna som jag pratade med och som både har skilt sig och startat eget har fått utstå en del kritiska kommentarer av sina närmaste vänner för ibland är det lättare om alla är i samma båt och sitter där tillsammans och klagar över sin partner och tråkiga jobb. Hon gjorde något de andra ej vågade och tanken att hon kanske skulle få ett roligare liv lockade fram hos väninnorna den där avundsjukan som bara äter upp en.

Är man nämligen nöjd med sitt liv så bryr man sig sällan om vad andra gör eller hur de väljer att leva, då uppmuntrar man istället för att kritisera eller så håller man sig på den mer neutrala sfären.

Så frågar du mig så tycker jag till skillnad från vad man säger att ens vänner och ens egen vänskap gentemot andra prövas när det går bra för en själv/andra. Hur man förhåller sig till andras framgångar är ett tecken på inre styrka och vänskap <3

b13ecb02c2e49657b00a99b4ac78ad92

”Livet får dig inte att förlora dina vänner, det får dig bara att förstå vilka som är de äkta”

 

 

6 thoughts on “Det där med att vänner prövas i svåra tider …

  1. Du går din egna väg o de tycker jag e starkt av dej många är nog bara avundsjuka. Väldigt imponerad hur du har tid me allt. Driftig kvinna me like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *