Att köpa sig följare och likes på instagram …

Då jag driver en butik och en webshop med märken som sticker ut och är kända så blir jag ofta kontaktad av bloggare och/eller tjejer som har instagram konto med många följare.

Jag har själv närmare 9000 (8800 ca) följare (äkta sådana) men en siffra som är väldigt blygsam om man jämför med 20-25000 för att inte tala om de som har över 100000.

Visst finns det de som verkligen har de följare de har men har även uppmärksammat att vissa personer som har kontaktat mig eller sådana som jag själv har följt eller följer helt plötsligt ökar med 200-300 följare över en timma utan att någon har direkt länkat till de.

Går man sedan in och tittar på de som följer de ser man tydligt att det är flera som är ”spam konton” dvs. är köpta följare, sådana som du kan enkelt skaffa för ett par hundra kronor.

Även vissa D-kändisar eller vad man skall kalla oss som har figurerat i tv rutan köper sig följare för att sedan kontakta företag och sälja in sig själva som marknadsförare för dina produkter eller kläder i webshopen. Många som inte vet detta kanske låter sig imponeras av den statistiken och tror naivt att om de betalar en viss summa pengar eller ger bort viss plagg som ”sponsring” får de bra PR. Om 25-30.000 ser min produkt så får man en bra plattform för sitt säljande.

Vill dock varna för att det där är en sann med modifikation efter att jag har själv granskat vissa konton.

De kanske har många följare som är äkta men 1/4 om inte mer är sådana de har köpt vilket jag tycker är att ”lura” de som de vill ha betalt för oavsett om det är i form av fakturering eller gratis produkt (se dock vilka regler som gäller för det då det är inte bara att ge enligt Skatteverkets regler).

Ett exempel från just ett konto jag tittade in hos då den har ökat med några tusen på bara någon vecka och som kontaktade mig för ett par månader sedan för att fråga om jag kunde tänka mig betala 5000:- för marknadsföring i blogg och instagram.

IMG_6347

Först och främst tycker jag att man lurar om man inte anger det exakta antalet följare man har som är RIKTIGA, inte vad som visas på instagram och som vi blint tror på. För det andra skall man även tänka som företagare att du skall sälja för 10.000:- för att gå plus minus 0:- på just ett sådant inlägg.

Tänk dig för som företagare innan du går med på att sponsra eller betala för viss marknadsföring på sociala medier. Det är en fantastisk kanal för att synas men det skall vara äkta och professionellt … Vad är det för följare den personen har? Är de sådana som följer för att de är intresserade av kläder om du säljer kläder?

Många ”ljuger” ihop att de är något de inte är i bloggar då man som läsare blint tror på de bilder man ser.

Får själv ibland mail om ”vad duktig du är som tränar så mycket” men de får även av mig det äkta svaret ”knappast duktig. De gångerna jag tränar är de gånger som en bild kommer ut och då kan du lätt räkna ut hur ofta jag är på gymmet”.

Av mig får ni endast tips på övningar när jag är där och den dagen jag lyckas med mer så kommer de tipsen men än så länge får andra som kan och som lyckats mer än för stunden gällande träning och kost stå för inspirationen.

Ett litet tips från mig som har lärt sig lite (med betoning på lite) hur detta fungerar och som ser saker och ting från 2 perspektiv då jag både bloggerska och driver en webshop.

Vänd dig till seriösa bloggare/instagram konton om du vill synas på sociala medier och titta gärna in bland deras följare på instagram innan du går med på att anlita dem och framförallt tänk om deras konto speglar din målgrupp.

 

7 thoughts on “Att köpa sig följare och likes på instagram …

  1. Bra ämne att lyfta. Känns konstlat och aningen trist att alla försöker använda sociala medier och manipulera dem för att måla upp luftslott.
    Detta är ju ett problem inte bara för som du säger dig själv som potentiell annonsör utan även för andra.
    Tror också det kan vara läge att se sig om i sin närhet och kanske ifrågasätta om och varför de köper. Tittar man på din väninna My t ex så är det rätt tydligt att hon köpt om man kikar igenom hennes följare men hon kanske varit ärlig mot dig med det? Med tanke på att ni också jobbar ihop ibland menar jag.

  2. Då får man som företagare lägga ner tid på att se om det är riktiga följare, hur många likes man får på bilder osv :) Tar inte alls lång tid att märka sånt

    1. Tror att du lätt kan googla på det och hos mig händer ibland att de taggar mig eller butiken för att göra PR för sig själva och locka mig till köp men är inte intresserad av fejk följare då de är ju trots allt inga följare =) Gå inte på det bara …

    1. Mycket man tror i livet =) men tror att många tror blint på det där antalet följare utan att faktiskt vara medvetna att man kan köpa fejkkonton för att företag skall lockas till att sponsra eller betala för lite reklam … Som företag är man intresserad (med risken om att de ändå inte tillhör ”rätt målgrupp”) att endast veta hur många ”riktiga följare” man har då de andra handlar knappast =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *