När en bild väcker känslor …

Sent igår kväll la jag ut på instagram en bild på en liten syriansk pojke som hittats död och som nu har blivit på sociala medier en slags symbol för den tragedin som är även en verklighet för många syrianska flyktingar som söker asyl i Europa.

IMG_1070

Någon tyckte på instagram att det var onödigt av mig att lägga ut bilden.

Får erkänna att jag tvekade till en början då mitt flöde handlar mest om kläder, nyheter i butiken, webshop, min söta hund och kaffe koppar till höger och vänster men det som verkligen gjorde att jag bestämde mig för att lägga ut bilden är just att väcka känslor för att det finns en verklighet där ute som handlar mer än att välja en ny jacka eller se vika övningar som vissa gör för att gå ner ett par kilon.

Även om vi alla har våra problem så vet vi att just nu så behöver vi inte brottas med krig och den oron som detta skulle innebära för våra barn.

Vi lever än så länge i en skyddad värld och i och med att tidningar och tv dagligen visar bilder från krig, svält och allt hemskt som sker i världen så har vi blivit lite avtrubbade. Vi vet att det sker, vi konstaterar att det är hemskt och så fortsätter livet som vanligt för oss.

Bilden ovan skiljer sig från de vi är vana att se för här ser vi bara ett barn som skulle kunna vara min eller din och just detta gör att den blir väldigt stark i sitt budskap om flyktningstragedin, en högst aktuell fråga som därför uppmärksammas.

Minns så väl en film som jag verkligen älskar då jag gillar bra rättegångsfilmer och därför jag aldrig har förstått hur man har kunnat se ner på en människa pga. en hudfärg.

Filmen är ”Juryn a time to kill” och handlar om en liten svart tjej som blir våldtagen och misshandlad när hon var på väg hem. Gärningsmännen är medlemmar i lokala KKK och under rättegången som hålls i Södern där sannolikheten för att dessa vita män skulle släppas fria var stor. Fadern till tjejen väljer därför att ta  lagen i egna händer och skjuter till döds de som hade brutalt misshandlat och våldtagit sin  dotter och en rättegång mot honom inleds. Även den rättegången sker i Södern där man vet redan innan att risken är stor att juryn dömer honom hårdare pga. sin hudfärg och då gärningsmännen är vita.

Det intressanta sker i slutpläderingen där försvarsadvokaten ber juryn att blunda och berättar historien om en liten tjej som är på väg hem när tre män våldtar henne, hänger upp henne och drar henne bakom sin lastbil. ”Ser ni hennes lilla misshandlade blodiga kropp?” frågar han juryn som fortfarande blundar för att sedan lägga till orden ”tänk att hon är vit”.

Ja, detta är en Hollywood film med allt vad detta innebär men det finns en poäng i den som har med närhetsprincipen och igenkänning att göra.

Genom att få oss att inse att det kan ha varit vår dotter känner vi mer …

Varför fick försvunna Madeleine fallet så stor uppmärksamhet när barn rövas bort dagligen? Därför att föräldrarna var ett engelskt läkarpar på semester och i detta kan vi känna igen oss …

Bilden på det lilla barnet har spridits på sociala medier och även om vissa tycker att det var onödigt av mig att lägga ut den så vill jag att man skall ändå förstå att vissa val kan göra en viss skillnad.

Läs gärna DENNA artikel för att förstå vad jag menar <3

Kanske inte det inlägget jag brukar skriva här i bloggen men efter att ha sett bilden kunde jag inte basunera ut bilder på kläder och ja livet fortsätter som vanligt idag men är tacksam för att bilden och barnets onödiga död verkar ha påverkat till handlingar …

10 thoughts on “När en bild väcker känslor …

 1. Jag tycker det är ovärdigt på ett vis av alla som delar denna bild. Varför ska ett dött barn behöva symbolisera musären i världen? Eller ens en död människa på bild överhuvudtaget? Som varken nära eller kära kan vara med och ge sitt tillåtande inför?

  Nä, jag skulle aldrig dela bilden. Och inte ens dela en bild på ett lik i några sammanhang.

  1. Jag tycker personligen att det krävs något sådant för att väcka känslor men jag själv reagerar mer på den här bilden än på många och vad den har lett till bevisar nog att flera har påverkats vilket håller på att medföra handlingar som man har väntat på … Jag tror (utan att dock veta) att om ens barn redan har lämnat en för att vila i frid och om hans oskyldiga bild kan medföra förändringar för andra barn så hade jag nog tyckt att det är ok att den skulle spridas för att väcka tankeställare runt om i världen… Kram

 2. Förstår nog dilemmat att publicera i ”denna” typ av sida.. men, kan bara hålla md dig och det är så lätt att ”blunda” för orättvisor !

  Samtidigt är det ju inte ”detta” barn, utan symbolen hur världen ser ut som är det beklämmande !

  Sen då vi har egna barn, ja, då berörs vi så mycket mer snabbt då det påverkar våra själar så intensivt…ju mer ”alla” bidrar med ”lite”, ju mer större blir helheten !

  1. Tror som sagt att de olika perspektiven är rätta men gör man valet att dela, publicera så är det för att hjälpa och man kan nog säga att spridningen av denna bild som visar på något som tyvärr har blivit vanligt i Medelhavet har lett till att man nu börjar agera …

 3. Detta är min uppfattning om att sprida bilden och diskussionerna kring vårt sekels värsta flyktingkatastrof. Ta dig tid till att läsa detta för det är utan tvekan väl skrivet.

  http://blogs.spectator.co.uk/coffeehouse/2015/09/sharing-a-photo-of-the-dead-syrian-child-isnt-compassionate-its-narcissistic/

  http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/immigration/11842760/Prepare-yourselves-The-Great-Migration-will-be-with-us-for-decades.html?fb_ref=Default

  1. En mycket välskriven artikel med ett perspektiv som är självklart genomtänkt och även rätt MEN nu när bilden faktiskt har påverkat mer än alla andra bilder som de/vi har tidigare sett var inte då ändamålet att sprida/dela mer rätt än fel?
   I västvärlden är utilitarismen än tillämpad filosofisk tänk: största möjliga lycka till största möjliga antal”. Enligt denna moraletik vore det nog helt ok att sprida då påverkan och effekten gör nu att saker och ting händer för att kunna rädda många andra.
   I en bättre värld så skall vi människor förstå allvaret ändå men bor vi i den bästa värld? Vi människor tänker ofta ”vi och de” men den här ensamma bilden skapade tanken att de kan vara vi … Jag förstår vad artiklarna menar men tycker att om många nu har öppnat ögonen så har barnets liv lyckats rädda andra oavsett hur fel det må än vara att vi vuxna inte har kommit på det innan …
   Tack för artiklarna, alltid intressant att läsa hur andra tänker.

 4. Förlåt, men huruvida gemene man publicerar denna bild på sin instagram känns ganska oväsentligt, då Expressen haft samma bild på sin löpsedel. Tycker inte det behövs någon förklaring, och ingen behöver reagera över att du, likt hundratals andra svenskar lagt ut denna bild på instagram eller Facebook. Okej att Expressens chefredaktör idag skriver en förklaring till varför han publicerat denna bild, men Expressen är ett av Sveriges största medier, att du sedan lagt ut samma på instagram och känner att du behöver förklara dig känns lite… överflödigt. Ditt instagramkonto är förmodligen inte lika stort som Expressens och de flesta hade redan sett den innan du la ut den. Känns lite.. hmm.. storhetsvansinne. Men fint att du skriver om något annat än dig själv för en gång skull :)

  1. Hej Lena, förlåter dig men anledning till att jag gav en förklaring är nog inte att jag lider av storhetsvansinne men att man kommenterade detta på instagram och vill förklara för mina följare inte för Sveriges befolkning som jag är väldigt medveten skiter i vad jag skriver eller inte skriver =)
   Tycker inte alls att det är överflödigt att förklara ens egna perspektiv på något då jag tycker att det är intressant att veta anledningen till att man istället kritiserar att man har lagt ut =)
   Förstår så klart att du bara sökte något att reta dig på och tackar för att du följer då du la märke till att jag för en gång skull skrev om något annat än mig själv =)
   Önskar dig en trevlig kväll …

 5. Så bra Michella du ska inte bry dig om folk som tycker att du borde inte lägga dena bild på lilla oskyldiga Alan .Du är underbar som gjorde deta det kunde varit våra barn och det är inget fel att visa att man är ledsen över att deta har hänt. Jag mår så dåligt sedan jag såg dena bild tänker hella tiden varför varför lider små barn och dödas varje dag istället att de leker och har bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *