När är en kommentar kränkande? …

Detta inlägg med tanke på att många har nu gått in och kommenterat Johannas inlägg där hon tar upp de orden som har kommit i hennes blog efter visningen för Love Forever.

När är en kommentar kränkande? Personligen tycker jag att man ibland tycker att en kommentar är kränkande så fort den säger emot vad man själv önskar vilket blir då lite för enkelt.

Människor får ha olika åsikter och självklart tycker jag att de får kommentera den MEN med respekt då det är alltid känsligt att tycka annorlunda. Varför skriva så att det låter värre än vad det behöver vara?

Självklart kan man tycka att vissa kläder kanske inte passar, att det kanske blir för mycket när man kombinerar blommor, mycket och långt hår, lite operationer, medelålderskvinnor och lite annat men brukar inte visningar vara för mycket? Och om inte annat har inte denna visning lyckats med något som ni har nu medfört iom. alla kommentarer? Dvs. det pratas om den  och uppmärksammas nu inom sociala medier? Gratis PR =)

Jag har läst kommentarerna och jag anser inte att de jag har läst är speciellt kränkande förutom ett par stycken. Majoriteten riktas mer mot kläderna/håret än mot människorna som hade på sig dem. Jag är av den åsikt att jag tycker inte att tyckandet om att ett plagg är fult är en kränkning då kläder kan knappast ta illa vid sig.

Däremot tycker jag att man kan avstå att kommentera att något är fult om man nu tycker det då det är flera personer som har jobbat för att ta fram de kläderna som visades på visningen. Kläder som någon/några har designat och tagit fram därför att de själva gillade dem. Pengar och tid har investerats  och om vi skall vara ärliga så frågade ingen om läsarnas åsikt i bloggen =)

Har ni aldrig mött på stan någon som  har blandat olika plagg som ni tycker ser gräsliga ut? Går ni då fram och säger detta till den personen som ni varken känner eller har en relation till? Troligtvis inte. Varför? Anledningen är nog att ni skulle anses vara oförskämda och skulle troligtvis känna er illa till mods efter det då ni vet innerst inne att den kommentaren hade då varit helt onödig.

Onödig då alla har rätten att tycka att det ni tycker är fult är snyggt för någon annan och tvärtom. Det är just variationen av olika smaker som gör att världen blir så mycket roligare.

Med det lilla scenariot i tankarna, varför är det då helt plötsligt ok att säga precis samma sak bakom tryggheten av en skärm? Är det mindre sårande för den som läser och som kommentaren riktas till?

Som ni hör tycker jag lite olika men kommentarena på Johannas blog var mestadels onödiga och visar på saknad av stil och finess mer än att vara kränkande.

Kontentan är att tänk till två gånger innan du kommenterar för dina ord kan såra. Med detta sagt är olika åsikter alltid välkomna så länge vi respekterar varandra för dess olikheter. Det är inte frågor om rätt eller fel, det är frågor om olika val och olika smak.

Tycker själv att jag oftast har den respekten till er och hoppas att ni har samma tillbaka för jag är medveten att alla kan inte tycka samma som mig.

Tvärtom är jag glad för detta då det inte är monologer som intresserar. Genom att höra andras åsikter lär man sig alltid något nytt men glöm aldrig den respekten som vi lär och hoppas våra barn får med sig i livet.

För att känna om dina ord är skrivna, uttalade med ”hård ton” tänk dig att någon annan säger precis samma till dig. Skulle du uppskatta att någon främmande person kom fram och sa till dig att dina kläder är fula? Troligtvis inte. Kan man framföra sitt budskap på ett mjukare sätt så att man kanske kan ta till sig och kanske fundera kring orden istället för att reagera hårt tillbaka då man ser allt som ett bevis på avundsjuka och som en kränkning? Små tankeställare och en  liten kvällsparentes när det är nu dags att lägga sig <3

Godnatt från casa Castellari och det säger jag med en bild från visningen från Love Forever och jag vågar påstå att det vi själva har valt ut från kollektionen kommer att sälja slut innan slutet på den säsongen för det handlar att plocka ut det man tror på och det vi har valt är allt annat än fult.

Gillade jag allt? Så klart inte men detta är mer normalt än inte för det är omöjligt att gilla allt det som visas på en kollektion likaså alla låtar som spelas på en CD skiva =) Så tänker jag =)DSC_0050

 

16 thoughts on “När är en kommentar kränkande? …

 1. go michela! du e så snygg, stark, smart o en förebild för många. Det svider för många att se en sån snygg kvinna runt 40 år…för mig, tvärtom! du inspirerar mig :) kram

 2. Brukar inte kommentera på de bloggar jag följer men nu måste jag. Läste på Johannas blogg, alla dessa kvinnor som uppenbarligen inte har fötts med egenskapen att glädjas åt andras lycka, välgång och styrka. Blir helt mållös av kommentarerna och tyvärr så tror jag att detta är en kvinnlig åkomma, alltså AVUNDSJUKAN!!!! Varför får man inte sticka ut med sin kvinnlighet?? Och om man inte tycker om löshår, operationer mm. Så fine det är ok, men måste man hoppa på allt som man inte har eller inte vill ha?? Är vi inte alla olika över hela världen? Skall man hoppa på folk på gatan med som du skriver? Nej då sitter man hemma bakom stänga dörrar och helt ogenerat kastar skit. Åk till mässan och säg det personligen era fegisar. Nej skäms på er säger jag!!!!
  Stor kram till dej Mickaela och resten av dina vackra vänner som var med på visningen/Charlotta

  1. Grejen är att jag tror att hälften av de kommentarerna på Johannas blog handlade inte om avundsjuka men var mer någon slags feedback att ”tänk på till nästa gång” =) men man skall alltid passa sig för hur man skriver sina ord för när de innehåller negativa ord så har vi en benägenhet att se allt som en kränkning, även när så inte är fallet … =)
   Tack snälla du <3

 3. ”Grejen är” Michela att flera har samma ip och skriver alltid på det sättet fast olika namn. ;) så i det här fallet handlar det inte om ”gör så här, tänk på det här”.
  Tro mig …….

  Kram

 4. Fan, Michela, nu steg du flera grader i aktning hos mig! Du uttryckte dig sakligt och nyanserat i frågan. Jag har verkligen saknat det. Det är så tråkigt när vi inte kan föra en dialog om vad vi tycker utan att få ett ” har du inget snällt att säga så håll tyst! I annat fall så får vi bloggar där alla säger ja och amen till allt, alla håller bara med i kommentarerna och det hela blir så ”jada jada” utslätat tråkigt. Jag tyckte att mycket av plaggen var to much på visningen medan annat var riktigt snyggt. Utseendekommentarer sysslar jag inte med, under min värdighet. Var och en efter tycke och smak, tycker jag. Ursäkta svordomen i början, men jag blev så glad när jag läste ditt inlägg.
  Keep up the good work:)

  1. Och jag blev glad för din fan, då den kändes spontan och hjärtlig =)
   Jag kan tycka och stå för vissa provocerande åsikter som mina läsare har kommenterat, inte hållit med om och jag respekterar deras åsikt så länge de inte är kränkande och så länge det handlar mer om att man är nyfiken om varför jag tycker på ett visst sätt.
   Olika åsikter är att eftersträva och jag har själv lagt märke till att så fort ngn kommenterar med en annan åsikt så går även andra läsare/följare och ”dissar” personen som har skrivit den vilket är fel för om man har skrivit med respekt så har man rätten att få tycka annorlunda än den som bloggar.
   Så är det hos mig, så länge man inte kommenterar att jag är ful =) och så länge man skriver med värdighet för andras tankar.
   Kram

 5. Instämmer också! Det handlar om flera saker, vad man skriver, hur man skriver det och varför. Om man nu har en blogg som till stor del går ut på att ta bilder på olika outfits, som ex modebloggare, och har ett kommentarsfältet, ja då måste ju syftet vara att läsare ska just kunna kommentera de bilder som visas. En del saker gillar man och andra mindre. Själv skriver jag sällan någonting och att i de fall jag skulle göra det skriva något negativt sker sannolikt aldrig, men det beror nog mest på att jag som sagt inte är så aktiv. Naturligtvis är det roligare att kommentera något fint. Men det blir ju knappast någon dynamik om allt som bara skrivs, och accepteras, är beröm! Bloggare som bara släpper igenom berömkommentarer tröttnar man snabbt på. Sen, såklart, finns det ju inget skäl att uttrycka sig på ett otrevligt sätt och osakligt. Men det handlar mer om allmänt vett, från det kan ju ingen friskriva sig på ngt sätt! Dock tror jag att en bloggare själv kan lägga ribban till viss del. Sticker man ut hakan mycket och har bestämda åsikter om mycket, vilket iofs ofta är intressant, får man nog räkna med att få mothugg på samma nivå. Det jag dock inte kan förstå är varför det alltid hänvisas till att de som kritiserar skulle vara avundsjuka. Kanske är det så i en del fall men att det ständigt skulle vara orsaken tror jag inte det minsta på, men jag kan ha fel.
  För övrigt tackar jag för underhållande blogg!

  1. Det jag tror och det är min personliga åsikt grundad på att jag har funderat och då jag faktiskt även är utbildad till beteendevetare (vilket dock inte gör mig till någon som sitter in med sanningar =) är att uttrycker man sig kränkande så är det ofta en avundsjuka som ligger till botten för det finns ingen anledning att vara så hård i ton. Anledningen till att man passerar den gränsen är oftast att man vill ha något den personen har oavsett om det är den starka personligheten den visar upp i sin starka åsikt, att den verkar inte bry sig om vad andra tycker, att den kan göra saker jag skulle vilja också, har ett utseende som tilltalar osv…
   Att dock ge feedback på ett sakligt och konstruktivt sätt är inte ett bevis på avundsjuka. Jag gillar när man får frågor om ”hur tänker du där?” för då får jag tänka till en extra gång.
   För länge sedan var jag på en föreläsning där psykologen tog upp scenariot om om 2 män på en bar som sitter och pratar. Om vi är i Sverige och båda är demokrater så händer det inte så mycket, men om man är i Italien och båda är demokrater så kommer troligtvis en av dem att låtsas vara republikan för att sätta igång en diskussion. Lite så är jag nog också.
   Sån är jag =) Jag älskar att synvinklar och intressanta konversationer!
   Kram

 6. Avundsjuka eller inte, man kan lägga den energin på något positivt i stället.
  Alla har rätt att tycka och tänka vad man vill men jag kommer aldrig förstå varför man vill bete sej så när man är en vuxen kvinna. Hade jag läst sådana kommentarer på någon av mina söners konton så hade jag klassat det mobbing.
  Fortsätt vara er själva, med eller utan löshår, opererad eller inte, unga som gamla alla är vi unika individer.
  Ha det bäst Michaela

  1. Det är viktigt att klä sig, leva och vara som man vill är nöjd med. Att lägga energin på vad andra tycker och tänker är verkligen bortkastad sådan som man behöver till annat =)
   Tack snälla och ha en underbar dag själv också …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *