Att ge … Sann altruism?

Solen skiner och jag startade dagen med en kaffe med Tania på Café Orion. Alltid otroligt skönt att få starta dagen med igenkänning och skratt för det är verkligen vad som präglar våra gemensamma stunder.

Jag köpte med mig en ostbaguette till Nicole som önskade sig detta till frukost och så köpte jag även en till en äldre kvinna jag känner lite extra för och som dagligen sitter på gatan och hoppas på pengar att skicka till sina barn i Rumänien. Anledningen till att jag skriver detta är en diskussion som startade på mitt instagram konto @michelacastellari under bilden på de nyckelringar vi säljer åt två tjejer som har tagit fram denna produkt och där 10% av intäkterna går till Cancerfonden.

Någon påpekade att det är fel att tjäna pengar på en sjukdom, en infallsvinkel jag inte har funderat på då jag har sett bara det goda i att pengar kommer till Cancerfonden.

Där påpekade man att de 100:- som går till de armbanden som Cancerfonden själva säljer på nätet går oavbrutet till forskning men är det verkligen så?  Tar inte de ut några löner exempelvis eller är det bara volontär arbete kring deras armband? Vem betalar för pärlorna och tråden som används för att tillverka dem? Jag ser dock inget problem i detta. Om  exempelvis 60:- av 100:- kommer fram så är jag glad för jag betalar gärna de 40:- för att kunna sänka 60:- och samtidigt få något att ha kring armen eller något att ge bort, något som har ett budskap.

Man kan vrida och vända på sådant här hur mycket man vill. Hade folk köpt dessa armband för 100:- om det inte hade synts att man på detta sätt hjälper till med något? Jag är tveksam. Jag tror att det finns väldigt få människor som gör något för någon annan utan att ”tjäna” något på det och tjäna behöver inte handla om pengar, det kan handla om den egna sköna känslan om att få sitt samvete lättad … Jag har minsann gjort något och så kan man köpa sig en skjorta för 1000:- med renare samvete.

Jag är bara ute efter att provocera dina tankar och få dig att känna att allt är inte alltid så enkelt. Om sann altruism finns eller inte förblir en filosofisk/psykologisk fråga som egentligen har ingen större betydelse för mig personligen. Huvudsaken är att något görs för kampen mot en sjukdom eller för att hjälpa någon på gatan som aldrig borde sitta där.

Ytterligare en aspekt är att Cancerfonden har fått en massa marknadsföring i och med denna fruktansvärda sjukdom som kan drabba vem som helst när som helst. Under den instagram bilden fick jag frågan om jag har någon som är drabbad och visst känner jag flera som har drabbats direkt eller indirekt men tänk på oss alla som har en familjemedlem som kanske har dött av någon annan sjukdom? En sjukdom som sällan uppmärksammas och som aldrig får möjligheten till några som helst pengar från omgivningen för forskningen kring den?

Jag är absolut inte emot att man samlar pengar till Cancerfonden, jag har själv köpt flera armband och stödjer i mitt lilla men jag kan även tycka och erkänna att jag hade blivit glad om 10% av försäljningen av en nyckelring hade gått till forskningen mot monodepressivitet som min pappa drabbades av i tidig ålder och som gjorde att han sedan tappade talförmågan, blandande nervtabletter med alkohol, fick en hjärnblödning och spelade bort ca 10-12 miljoner av familjens tillgångar och då inte räknade i lire men i kronor.

Ja jag hade blivit glad om en enda krona hade kommit in till forskningen av denna fruktansvärda sjukdom som förstör inte bara den drabbades liv men även hela familjens. Med detta sagt ”i really don´t give a fuck” om det handlar om 10% av intäkterna för en produkt du har tagit fram, om det handlar om delar eller av hela din lön, om du ger bort något för att framstå som en snäll person i andras ögon eller inte, så länge du ger åt något som är ditt (oavsett tid, pengar eller annat) så gör du en skillnad och det är faktiskt det som räknas för forskningen eller för den drabbade.

Tror du verkligen att någon som svälter skulle fråga dig ”får jag din peng för att du är en sann altruist”? Tror nämligen inte det…

Jag är därför stolt att kunna stödja 2 tjejer som har tagit fram en underbar snygg nyckelring som sänder en signal, ett budskap och där 10% av intäkterna för dem går till kampen mot en sjukdom som drabbar allt för många människor.

Detta är min åsikt om ytterligare en fråga som visst många tycker något om och till dig som inte vet vad ordet altruism betyder läs HÄR. Sverige är nämligen ett land där alla vet vad egoism är men få vet vad altruism betyder. Rätt så intressant =)

Nyckelringarna finner du HÄR.
886

4 thoughts on “Att ge … Sann altruism?

  1. Sitter här och läser och nickar instämmande. Du är en klok kvinna Michela!
    Dessutom fick jag utöka mitt ordförråd med ett ord jag inte var bekant med sen tidigare.

    Kramar till dig

    1. Tack Liselotte, älskar att diskutera olika ämne, höra på olika infallsvinklar för de finns alltid oavsett ämne och verkligheten är inte alltid svart eller vitt som många vill tro… I italienska språket är altruism ett ord man använder ofta så blev förvånad när ingen i Sverige visste dess betydelse trots att man använder och vet vad dess motsatsord egoism är.
      Lite konstigt och roligt =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *