Selfie …

Det var faktiskt inte allt för länge sedan som jag fick kännedom/lärde mig att det jag gör när jag tar kort på mig själv är en ”selfie”. Tycker att ordet är roligt och gulligt medan många känner nog någon slags irritation för den typen av bilder …

Varför? Är det så att vi tycker att det ligger någon slags ”själv beundran” bakom den typen av bilder? Gillar vi oss själva för mycket när vi trycker på den där ”post” knappen på instagram? Vad är det vi gör egentligen och varför gör vi det?

Vi skall älska oss själva men tydligen inte för mycket, när går vi för långt i detta? Om jag lägger ut bilder (utan mitt ansikte) på underkläder och dessa faktiskt säljer pga. det är det mer ok än om jag inte hade haft en butik? Tror folk att jag beundrar min kropp för att jag har lagt ut tre sådana bilder eller förstår de att jag vill sälja och visa för mina kunder hur det ser ut på mig?

Selfie, någon slags narcissism bakom det här ordet eller skall man se de med glimten i ögat och förstå leken bakom sociala medier? Självklart tar vi bilder av olika anledningar … Vissa av oss jobbar med sociala medier och finner någon slags ursäkt för dem i detta … ”det ingår i mitt jobb”, vissa andra tar sådana ändå då de gillar det och tycker att det är roligt utan att behöva ursäkta sig eller hitta förklaringar till en varför fråga.

Bland mina bilder har jag många men få med ansiktet =) Anledningen är att jag tar de flesta för att visa kläder och då är mitt ansikte rätt så ointressant i sammanhanget men självklart finns det några selfies även på min instagram =)
IMG_2037
IMG_2036
IMG_2034
IMG_2033
Det man kan dock säga är att det här ordet som står för så mycket har lyckats skapa mycket tyckande bland oss människor. Vet inte om det är sant men tror att denna selfie från Oscarsgalan i år är en av de mest ”gillade” vilket inte är så märkligt …

Jag ler själv åt de sarkastiska och humoristiska bakom Ellens lilla kupp och med denna underbara bild säger jag godnatt … Livet är ju trots allt inte roligare än vad man gör det till <3 Självdistans är för mig en av de underbaraste orden som finns i vårt lexiko och ett ord som speglar ett otroligt viktigt egenskap i mitt eget tyckande…
oscarsselfie_2839758b

 

6 thoughts on “Selfie …

 1. Jag tycker nog inte du kan jämföra dina selfies med den fran Oscarsgalan tex. Det som gör den selfien sa underbar är ju spontaniteten, ingen ”posar”, de har oforberedda miner och spontana skratt. Dina selfies ropar efter bekräftelse (tittar under luggt, försöker se sexig ut osv). Det tycker jag är trakigt, att vi bekräftar oss pa det sättet idag. O det verkar eskalera.

  Tycker det kan vara interessant att analysera varför man gör saker och om det ar bra:
  http://tv.aftonbladet.se/webbtv/noje/underhallning/wellness/article35823.ab

  1. Marlene, jag håller verkligen med dig att det är två totalt olika typer av ”selfie” där den från Oscarsgalan är helt underbar pga. minerna, personerna och spontaniteten … Kolla dock hur Jared vill komma in på bild och hur Bradley vill ta kortet (för att kanske kunna styra hur han själv ser ut?) …
   Man kan vrida och vända på det men så otroligt spontant tror jag inte en sådan bild någonsin blir =)
   Att jag skulle posa för att se fulare ut lär inte riktigt inträffa, inte min grej att ta bilder som jag känner verkligen är fula så de var andra bjuda på som har mer självdistans än mig på just utseende frågan.
   Tänk också på att en selfie är en selfie oavsett om man försöker se sexig ut eller inte och rubriken var just den, jag skrev inte om spontana sådana =)
   Tack för din kommentar dock =)

 2. Absolut har du en poäng, märk att jag skriver ”vi bekräftar oss pa det sättet idag”, alla vill känna sig fina pa bild. Men när jag tittar runt pa bloggar o alla dessa tjejer som tranar in i kamran blir jag lite…besviken. Ja det är nog rätt ord. Jag tycker verkligen det är superkul att se kort, men alla dessa selfies i sexiga poser blir ett bevis pa att vi behöver bekräfterlser fran männen att vi är snygga konstant. O vi övervärderar den bekräfterlsen tycker jag.

  Men fin är du! ;)

  1. Där tror jag faktiskt att du har helt fel … Tror inte alls att det är bilder vi alla tar för männen (då jag trodde fram till några veckor sedan inte ens att jag hade manliga läsare) men tror å andra sidan att vi tar dem för att konkurrera gentemot varandra.
   Det är faktiskt bevisat att vi kvinnor klär upp oss just för att vara snyggare än andra kvinnor, inte för att imponera på männen som man lätt kan tro =)
   Sen tror jag också att anledningen att man tar kort är för att ”de säljer” och för har man gjort en vikt resa och gått ner mycket så har inte hjärnan vant sig riktigt med den nya bilden.
   Det kan finnas en mängd olika orsaker men att se ner på själva ”bekräftelse behovet” är ju rätt så onödigt för jag kanske får lite bekräftelse här (oftast tvärtom =) medan andra får det på krogen/diskot (som jag sällan besöker) … Man kan få det på olika sätt och det ena behöver inte vara sämre av det andra …
   Det jag själv tycker att det är viktigt är att ibland förstå konsekvenserna av vissa val man gör för att bestämma sig vilken som ger vinsten/förlusten … Så resonerar jag =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *