Fördomsfällan …

Jag bara älskar min nya pocket bok som jag började läsa på flyget häromdagen. Igår kväll fungerade inte telefonen och jag erkänner, … när min irritation valdes bort tyckte jag att det var skönt då min dotter var ändå hos mig så jag behövde inte oroa mig över att hon försökte få tag i mig.

Vi låg i sängen båda, jag med min bok hon med Spotify och vi bara njöt och pratade mellan olika sidor och olika låtar av One Direction. Riktig mys som det var förr så nu måste jag verkligen släppa det där med datorer/jobb och sms efter en viss tid när jag har min lilla för igår fick jag verkligen känna hur mysigt vi hade det.

Då jag dock läste vill jag nu ägna mitt inlägg till något som författaren och forskaren Pelle Tornell nämner i sin bok ”Fördomsfällan” och jag kommer nu att skriva av med exakta ord det han skriver för jag bara log och njöt av något som ofta händer när vi möter någon, vi utgår från något vi tror och som grundar sig mer på fördomar än fakta.

Läs och tänk för ibland är det roligt med sminktips/glamour och träning men ibland behöver vi även stanna upp och fundera på hur andra tänker när de ”värderar oss” och hur vi själva lätt kan falla för samma fälla.

”Rationellt beslutfattande handlar också om att beräkna sannolikheter för olika utfall. Ofta försöker vi förenkla dessa beräkningar genom att ta vissa genvägar. Låt oss testa:

Tänk dig att du har en grupp med 100 män varav 85 är professionella idrottare och 15 är forskare. Ur denna grupp får du följande beskrivning på två slumpässigt utvalda män:

Tobias är utåtriktad och livlig. Han har långt hår, skäggstubb och solbränna. Han är något ostrukturerad och rörig men han har ett aktivit socialt liv. Tobias är gift men har inga barn.

Gunnar är tystlåten, har glasögon och kort hår. Han ler ofta men skrattar sällan. Han jobbar hårt och är mycket ordningsam. Gunnar är singel och har några få nära vänner.

Bedömer du sannolikheten att Tobias är forskare som stor eller liten? Bedömer du sannolikheten att Gunnar är professionell idrottare som stor eller liten?

Rätt svar är att sannolikheten är stor att både Tobias och Gunnar är idrottare eftersom 85 av 100 i gruppen är idrottare. Men många tror att Gunnar är forskare. Eftersom Tobias och Gunnar verkar vara så olika drar vi slutsatsen att den ena är idrottare och den andra forskare. Det är våra fördomar som påverkar vår bedömning av sannolikheten.

Till och med när sannolikheten finns i siffror rakt framför näsan på oss är det lätt att missbedöma den.”

Jag bara sög åt mig detta exempel som verkligen visar med ett sakligt exempel hur vi och andra fungerar. Tror dock vidare att vi som själva råkar ut för vissa fördomsfulla kommentarer och tyckandet i samband med yttre egenskaper (valda eller inte valda) har utvecklat en viss ödmjukhet gällande hur vi själva bemöter andra. Inte alltid men oftast för självklart faller vi alla för detta men en sak är vidare att tycka, en annan att yttra det man tycker på ett ”kränkande” sätt.

Exemplet med Tobias och Gunnar är för mig ett underbart exempel om fördomar och sannolikheter för att dessa stämmer/inte stämmer.

Vidare är exemplet hämtad från boken ”bestäm dig” som skall hålla mig sällskap ikväll i sängen efter att jag har lagt ut ytterligare 3-4 produkter på webshopen.

Fördomar. Vissa av er tror säkert att jag är ute och festar ikväll i klänning eller tajt linne för att visa mina ”tillgångar” medan sanningen är den att jag gömmer dem under en flanell pyjamas och har en mysig kväll i mitt sovrum med min hund och min bok …

Det kallar jag för fredagsmys <3
1044063_10151521570018660_1549145908_n

 

3 thoughts on “Fördomsfällan …

 1. Fördomar eller förutfattade meningar är inte roligt att bemötas av – speciellt inte om de är av negativ art!
  Själv upplever jag att de märks tydligare i en by eller mindre ort.
  Hur tänker du kring det?

  Väldigt mysigt sovrum du verkar ha! Känns harmoniskt bara av att titta på bilden.

  Ha en härlig helg!

  1. Jag tror att i en mindre stad är man mindre van vid människor som vågar se ut som de själva vill och därför blir det mer tyckande än i en större stad. I NY exempelvis reagerar knappast någon då alla är precis som de vill …
   Det är lite typiskt småstadsmentalitet att det skall finnas standardiserade normer över hur man skall se ut, hur man skall leva och vad man skall tycka.
   Vi är ju trots allt individer med eget tyckandet =)

 2. Hej. Har av en slump hittat hit :)
  Håller med och det är inte bara ytan man kan bli bedömd för utan även om man inte faller in i ledet i en mindre ort. Tyvärr så älskar vissa att sortera i fack och stöta ut de som kan kännas annorlunda. Kanske ses som ett hot i deras trygga by. Trist iaf…
  Gillar din sida och vill gärna besöka din butik!
  Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *