Ett viktigt inlägg om att våga förlora …

Det här inlägget är kanske inte så bra att skriva om man är egen företagare då den tyder på att man har gjort något fel eller att man har väntat för länge för att avsluta det. De flesta av er läsare hade nog inte ens fått reda på det om jag inte tog upp det här men det vore nog inte jag att inte göra det …

Då detta inlägg påverkar även min kollega Jessica så har jag frågat även henne om vad hon tycker och hon tyckte som mig, ”skriv det du känner och skriv det så som du brukar skriva” så här sitter jag i soffan den här fredag kvällen för att berätta att ibland vågar man ta en risk vars resultat inte blir den man hade tänkt sig.

Butiken Greta&Anna startade en annan väninna och jag för 3 år sedan men redan efter bara några veckor insåg vi båda att det inte fungerade att driva en butik tillsammans. Vi trodde att vi hade pratat igenom det mesta men ändå mådde jag fruktansvärt dåligt varje dag jag skulle gå till den underbara fina butiken som var Greta&Anna.
Greta&Anna_blogg
IMGP0129
Kontentan blev att jag ville sluta för att kanske återgå till mitt läraryrke eller något annat som jag hade utbildning för. Min dåvarande kollega ville inte köpa ut mig men kunde tänka sig att bli utköpt för en större summa pengar. Alla som jobbar med siffror avrådde oss då vi skulle i så fall köpa aktier för ett bolag som låg på minus flera hundra tusen och som hade haft öppet i bara 4 månader.

Då ringde jag den personen som jag tänkte skulle passa och då inte för att hon någonsin har varit intresserad av kläder, skor eller accessoarer men för att hon skulle komplettera mig genom att vara den underbara personen som hon är. Min åsikt är att vissa saker kan man alltid lära sig men har man inte en ödmjuk personlighet så är det sällan man kan skaffa sig den om inte något händer i livet som leder till en omvändning.

Jag förstörde mer eller mindre Jessicas lediga sommar då hon funderade, frågade sin sambo och så kände hon nog det jag kände själv … Vad fasiken, vi kör!!! Vi satt kväller/nätter och räknade tillsammans med vår vän och revisor Anders och även om det såg väldigt tufft ut så kunde vi inte släppa tanken att göra denna resa tillsammans, våga något som vi faktiskt hade tidigare pratat om men som vi aldrig trodde skulle vara en klädbutik.

Vi köpte ut min fd kollega och satsade i och med detta en stor summa pengar privat som vi aldrig kunde använda till butiken. Vi hade aldrig drivit en butik tidigare och vi insåg när vi tog över att det kom fakturor på fakturor som vi inte hade någon aning skulle dyka upp, att checkkrediten var fullt nyttjad (vilket vi visste) och att det där med utgifter och intäkter gick inte riktigt ihop sig då den påkostade renoveringen av butiken samt att inreda den var inte helt gratis.
IMGP0247
I över 2 1/2 år har vi dock lyckats överleva trots en hyra på 48.000:- (Sturegallerian i Stockholm har samma hyra per kvm, iaf. i den butiken jag var och gjorde en research i och då går en del av hyran till marknadsföring) Jämför man antalet människor som går i Sturegallerian kontra de som går förbi Lilla Brogatan i Borås tror jag att man kan få en slags känsla för hur tufft det är att i en småstad ha en sådan hyra.

När vi för 2-3 månader fick höra att pälsbutiken som hade funnits där i 140 år skulle läggas ner gick vi båda till ägaren av den och visade vårt intresse. Han hade haft flera intressenter men han gillade nog oss … Kan vara att jag medvetet valde en skinnjacka med pälskrage när jag träffade honom första gången … =) En underbar charmerande gentleman är Jan som bestämde sig för att vi skulle få köpa hyreskontraktet då han gillade vårt koncept och vår energi.

Det klickade helt enkelt. Vi bestämde möte med Harry Sjögren som är hyresvärden för fastigheten och efter att ha presenterat vår idé om att vi skulle bli en mindre butik men med en webshop då vi säljer så mycket via telefon genom blog och andra sociala medier så bestämde vi oss för att flytta då de godkände oss och trodde på vårt nya koncept trots att Greta&Anna visade väldigt dåliga siffror.

Vi startade en ny AB som skulle äga kommande webshop och som skulle stå för hyreskontraktet.

Vi inventerade noggrant butiken och räknade ut att vi kanske kunde göra butiken skuldfri från gamla och nya fakturor om vi sålde allt innan nyårskiftet. Detta gick tyvärr inte … Vi insåg två veckor innan Nyår att vi troligtvis inte skulle klara det och att möjligheten till en ackord för Greta&Anna var en omöjlighet (en ackord är som någon slags sanering där man gör upp med olika leverantörer om en viss summa pengar då man ej kan betala allt) då inga pengar fanns.

Vissa butiker fortsätter in i det sista att ta in varor för trots att de vet att de skall kursa, ibland beställer de tom. påfyllning då de har större möjlighet till att få in intäkter som sedan går till banken så att deras egna privata skuld minskar.

Vi hade ca 660.000:- som Jessica och jag är personligt ansvariga för och av den summan har vi betalat endast 100.000:- … Häromdagen lämnade vi nämligen in papper om att vi nu går i konkurs med Greta&AnnaAB. Den historien har till slut nått sitt slut trots att vi verkligen har kämpat men vi kämpade dessvärre för länge, vi skulle ha flyttat för länge sedan och öppnat en webshop så fort jag var med i serien ”Småstadsdrottningar”. Då valde vi istället Miinto som dock inte speglar den personliga touchen som är ”vi” och som därför inte gav oss de intäkter som vi kanske hade hoppats på.

Idag sitter vi med ännu mer privata lån att betala varje månad men med flera insikter. Vi har kontaktat de flesta leverantörer och förklarat vårt läge, våra förutsättningar, vår tro, vår vilja. Tro det eller ej med de flesta vill fortsätta jobba med oss och då även den som vi trodde bara skulle slänga luren i öronen på oss. Just hos honom fick jag ett långt samtal som handlade om igenkänning, om att de flesta i den branschen har det eller har haft det väldigt tufft. Han tog upp exempel på två stora webshopar som var nära att kursa men som man hade gjort olika deal då de ville behålla namnet.

De flesta leverantörer har verkligen visat sin bästa sida trots att de själva har förlorat en summa pengar i och med vår konkurs men de har sett även om att vi inte har försökt ”göra något fult” i detta, att vi har ringt de jobbiga samtalen man  inte vill ringa och att vi vill fortsätta. De tror helt enkelt på oss nu när vi öppnar webshop och nu när vi har en hyra på 10.000:- istället för 48.000:-.

Bankerna har tyvärr som policy att inte låna ut pengar till personer som har ägt ett bolag som har gått i konkurs trots att vi har gjort en budget tillsammans med vår revisor som de tyckte var välgjord och som skulle säkert fungera.

Vi börjar alltså på 0:-, den här gången utan att vara flera hundra tusen minus men inte heller med en checkkredit som de flesta butiker har att nyttja. Vi skulle så klart behöva låna 300.000:- för att känna oss lite tryggare men vi är där vi är idag därför att vi tror på oss själva och på vår kommande butik och webshop.

Sanningen är faktiskt den att vi har inte råd att misslyckas och att vi vill med rätt förutsättningar visa att det går, trots en konkurs i bakgrunden. Saker och ting kan göra oss starka och det jag tycker är fantastiskt i det hela är att vi har inte kunnat lägga oss ner och gråta, vi ser möjligheter istället för att ligga i fosterställning och tycka synd om oss själva för alla de lånen vi nu har privat för något som inte längre finns.

Lärdomar, ibland betalar vi dyrt för dem men de kanske gör att du investerar rätt nästa gång. Du kanske gör slut med en kille som nyttjade dig  eller med en man som du inte längre är kär i för att istället investera i dig själv. Det finns så många olika lärdomar att man kommer aldrig ifrån dem …

Med detta inlägg vill jag verkligen att de som läser bloggar förstår att allt är inte alltid som det ser ut att vara. Några av er har kanske vid något tillfället varit avundsjuka över oss för att vi har en vacker butik och kan gå runt i snygga kläder. Detta är dock bara en del av sanningen och som alltid finns det så mycket mer än det man ser…

Idag har vi kommit till en konkurs men fortfarande med gnistan för framtiden och med en längtan att komma igång. Jag hoppas att detta inlägg visar att allt inte alltid är som man tror men även på drivkraft hos människan. Jag hörde för kanske ett år sedan ett fantastiskt tal som jag ibland länkar till för jag verkligen suger åt mig varenda ord och tanke bakom orden.

Talet finner du HÄR och det är Steve Jobs som är talaren. Du måste verkligen investera 20 minuter och lyssna på den. Den når de flesta och får dig att tänka till …

Jag tycker att hans tal säger något viktigt till just mig, att tro på något och jag tror med hela min kropp och själ på The Little Showroom där prestigen ligger inte i en stor butik som dock inte ens har ett kontor men i en liten sådan som satsar på nätet och med två kvinnor som älskar sitt jobb <3

Jag hoppas detta inlägg kanske får dig att förstå att man kan misslyckas men kanske är det så att vi en dag kommer att tacka denna konkurs för att hade vi inte det hade vi inte kunnat börja denna nya resa. Att misslyckas och den skammen som kanske finns i detta är istället en bränsle för att fortsätta.

We believe and we love what we do … Vi har en intuition och vi följer den med hela vårt hjärta trots den precis upplevda misslyckandet.

Kanske osmart av mig/oss att vilja erkänna detta när de flesta av er inte ens hade märkt det men vårt liv handlar om så mycket mer än bara yta även om även yta ingår i den. Att visa att man kan faktiskt misslyckas för att andra inte skall känna någon skam när de själva gör det.

Livet är för kort för att stanna upp och tycka synd om sig själv för det man har förlorat då allt kommer ändå att gå förlorat en dag ändå.

Ett mänskligt inlägg som kanske får vissa att häpna, som får vissa att tycka illa om oss men med hoppet att de flesta känner att vi inte bara vill visa en fasad som grundar sig på andra människors tron, ibland är det skönt att visa att människor kämpar mer än vad man tror.

Jessica och jag skall träffas imorgon kl. 9 för att planera lite mer för The Little Showroom för i den röran som en konkurs innebär så behöver vi prata om den där magkänslan för att inte tappa gnistan …

En stor kvällskram till er med hoppet att du känner dig något starkare efter denna läsning…
stay_hungry__stay_foolish__by_deeo_elaclaire-d2yalf3

 

122 thoughts on “Ett viktigt inlägg om att våga förlora …

 1. Detta var en läsning som verkligen berör.. Jag hoppas av hela mitt hjärta att det kommer att gå bra för er.
  Vill bara skicka en stor kram till er båda och lycka till med den nya satsningen ❤

 2. Det krävs mycket mod, styrka, ödmjukhet o kärlek för att orka ”outa” sig själv såhär.
  Men så gott man mår efteråt, bästa renings processen. Start fresch:)
  Kämpa vidare o sluta aldrig att tro på er styrka!

  1. Tack Héléne, vi tror så starkt att detta kommer att gå med rätta förutsättningar att vi ger oss in i leken igen och med en stark tro och förhoppning =)
   Tack för dina ord …

 3. Så starkt av er att gå ut med detta, känner med er. Lycka till med det nya, kommer bli hur bra som helst med den inställningen :)

 4. Mycket ödmjukt och bra skrivet. Stort att våga säga ut att man misslyckats. Tråkigt att höra för jag gillade er glöd. Hoppas nu att resten av er resa blir toppen önskar er ett stort lycka till. Får man fråga vilken aktör av webbshop ni kommer att använda? Lycka till!

 5. Jag önskar er all lycka!! Har länge gillat din blogg och eran affärs blogg. Har aldrig varit i affären men älskar era kläder som ni har visat på nätet. Precis min smak av kläder. Tyvärr är jag lite för stor än, vill gärna gå ner ett antal kilo innan jag vill lägga pengar på så fina kläder. Men så fort jag har fått resultat kommer jag att besöka er butik. Jag tycker det var stark av er att gå ut och meddela detta. Det visar på att allt inte alltid är som man tror. Jag hoppas och tror att ni verkligen kommer att lyckas med er Webshop. Mvh
  Sophia

 6. Väldigt modigt o starkt skrivet!
  Med den rätta inställningen som ni har, kommer allt gå bra. Varmt lycka till!!!!
  Kram
  Mikaela


 7. Att våga erkänna sina svaga sidor är att segra..
  Säger bara WOW :-)
  Lycka till i framtiden!!!
  Kram Ewa

  1. Vi alla har sanningar bakom det synliga och ibland är det skönt att erkänna så att andra människor känner att de själva inte är ensamma om att kämpa … Kram

 8. Allt är som det ska vara❤. Livet tar oss på de märkligaste vägar för att vi ska nå vårat mål.
  All lycka och kärlek till er lilla butik❤

 9. <3 ni är starka,intelligenta,modiga och drivna! Ni kommer att lyckas med det ni tar er för,just för att ni inte ger er! Det är tufft att vara egen,men livet uppfylls så mkt mer om man vågar följa sina drömmar!!! Kram till er

 10. Har en känsla av att detta kommer bli mycket bra! Ni är som gjorda för det,har den rätta inställningen och erfarenheter i bagaget som gör att ni kommer lyckas! Go girls! Kram

 11. Ärligt..modigt.. Stort Lycka Till! Med er vilja och ödmjuka sätt kommer ni alla gånger att klara detta!
  Kram

 12. Tycker de är helt fantastiskt att du vågar delge detta som funnits bakom ytan i eran butik. Ni är så starka och inspirerande och jag hoppas och tror att eran nya butik blir helt underbar. Längtar till öppningen!
  Kram på er och lycka till!!

 13. Ett stort tack för att du delar med dig. Dina ord fyller mig med ett ”go” som inte alltid finns. Jag önskar er all lycka till och jag väntar med spänning på er webshop. Kram

  1. När man ramlar måste man resa på sig =) så använd din ”go” för att åstadkomma någon liten förändring i något du är missnöjd med … Skönt när man kan få energi av ord, det hoppas jag att detta inlägg ger trots ett misslyckande … Kram …

 14. Våga Chansa Och Vinn ! Fantastiskt ärligt från hjärtat fint inlägg man blir berörd! Alla förutsättningar ligger i fatet för att 2014 ska ge er Lycka och Framgång Ödet valde denna vägen ut för er det finns alltid en Mening med det som sker i Livets Gång! Styrkekramar till er Ni är Guld Värda. Med Vänlig Hälsning Eva Sletteberg

 15. Hej

  Vilken läsning det får mej att tycka om dej mer…Verkligen starkt gjort och modigt att skriva om…Du vet att önskar er jätte lycka till och jag vet att er nya framtid me The little showroom kommer bli succé..Tufft ja, men ni är starka och jag tror på er…Tack för att ni tog mod att öppna nytt…2014 blir ert år
  Hälsa Jessica och ha en fin helg
  Var rädd om dej och var rädda om varandra
  Kram Nettan

 16. Tack för en stark berättelse. Tack för att vi får ta del av detta! Det du/ni berättar betyder nog mera för många än vad ni någonsin får reda på. Starkt gjort att berätta om er historia.
  Jag undrar över en sak, och det gör jag med all respekt och ödmjukhet. Har länge velat beställa från er, men eftersom jag behöver större size än vad ni ofta beskriver att ni har ( ofta xs eller s) och när man skulle behöva typ xl så har storlekarna samt också ofta priset gjort att beställning från er har inte varit möjlig, tyvärr!
  Finnes det ev. en kollektion med större storlekar samt med lite lägre priser är alltså min fråga? Övrigt så har ni en god och spännande smak som jag beundrar.

  1. Hej, 2-3 av de märken vi kommer att ha är one size och passar de flesta kroppar så skulle jag chansa skulle jag nog göra det på en av dessa märken. Tvekar du kan vi be någon som har storlek XL att prova något så vet vi lite mer … Bara att höra av dig när du ser något som lockar … Kram <3

 17. Vilken otrolig känsla du har för att skriva! Fantastisk berättelse om hur faktiskt det kan se ut bakom disken i butiken! Att man kan misslyckas men ändå resa på sig så som ni har gjort gör er garanterat ännu starkare än innan!! Ärligt och modigt att våga skriva allt detta!!

  Jag önskar er stort lycka till vilket jag redan sagt i ord till er! Kommer gärna till nya butiken och det lör jag göra så fort det är premiär! Min favvobutik är nu begravd men en ny har uppstått!!:-)
  Heja er!! Är det något jag kan hjälpa till mer praktiskt så gör jag gärna det!! Kram på er!

  1. Tack Frida, det alla kan hjälpa oss med är att sprida vår websida så fort den kommer ut =) Vi lägger inte pengar på ngn vidare marknadsföring men vi använder oss av kontakter som vänner för att göra detta. Vi tror att mun och mun metoden är bästa PR =) Tack …

 18. Jag kommer definitivt att handla från er! Supportar gärna modiga, duktiga kvinnliga företagare! Keep up!
  Kram

 19. Tack för att du berättar om er resa, att ta beslut att avsluta och satsa med härliga tron på nya butiken.
  Det är intressant att följa och att se att vagen inte alltid är spikrak. Men att den tuffa vägen med hål och gupp kommer man ut starkare.
  Jag håller med tidigare kommentar, från Jaana. Ni har så fina kläder och stil. För att inte bara titta med ögonen också kunna beställa, om att ni har större storlekar och lägre priser i ert sortiment.
  Lycka till!!!

 20. Tårarna rinner ner för mina kinder.
  Tänk om jag hade lite av er styrka!
  Önskar er all Lycka Till !
  Styrkekram <3

  1. Anna, vi har också gråtit, det lovar jag men vi har även torkat dem och insett att vi behöver fokus och tro för att gå vidare… När man går igenom något som tar energi så skall man se till att ändra sina tankar… Vi ser vårt misslyckande som en möjlighet till att börja om, som en lärdom för nya insikter … Vi väljer våra tankar om oss själva och se till att ge dig själv styrka… Alla behöver av den varan i livet för det är tufft att leva oavsett förutsättningar … Kram

 21. Michela,

  du ar en sadan inspiration och jag gillar verkligen att folja din blog. du skriver om allt mojligt och du bangar inte for att visa dig varken i medgang eller i motgang. du har en skon och underbar installning till livet och till dig sjalv, och som du oxa delar med dig till oss blog lasare. Jag blir glad varje dag da jag laser din blog.
  Ett stort Lycka till med nya shopen och det ska bli sa kul att kunna ga in dar nasta helg.

  kram

 22. Tack för att du delar med dig! Det är så lätt att få en skev bild av vårt samhälle idag där man bara läser om lyckade människor och lyckade företag. Ofta finns det även en andra sida men som många väljer att inte skriva om. Visst kan det vara tråkigt att läsa om men samtidigt så är livet upp och ner – något vi måste klara av eftersom det är det som är livet. Jag tror att vi alla mår bra av att även läsa om sorg, motgångar, deppighet – det är det som gör oss till människor och får oss att uppskatta de glada stunderna ännu mer!
  Sen är jag ju förstås glad över att läsa om när människor mår bra, har flow och är bubblande lyckliga! Det med!
  Kram

 23. Tack för detta underbara inlägg!!!
  Jag har själv drivit aktiebolag med en kollega som inte var den jag trodde, efter ett år gav jag upp & jag hade besvikelse kvar både mot mig själv & min familj. Det är underbart att läsa detta då jag inte känner mig ensam. Att det alltid finns nya möjligheter i livet.
  Ett stort lycka till & styrkekramar till er!!!

  1. Tack Elin. Den svåraste relationen är nog äga samt driva ett bolag med någon vän så det är nog färre som får det att fungera än tvärtom. Visst är det tråkigt att förlora en vän genom att satsa på något gemensamt men man lär sig alltid något om sig själv och andra genom sådana erfarenheter.
   Med Jessica går det urmärkt för vi har samma sätt att prata och när vi skall ge varandra feedback gör vi det på ett ödmjukt sätt istället för att tro att man är själv bäst och kan bäst. Psykologi … =) <3

 24. Du är smart! Detta gynnar er bara och ger er en bra marknadsföring!!! Det är liiite strategi i det hela=) men lycka till med eran butik. Vi vet alla att det är tufft att driva ”handel” idag.

  1. Lisa, jag har aldrig ansett mig vara osmart även om jag har även visat prov på det vid olika tillfällen i livet men jag tycker att man vinner på att ibland inte bara visa upp en fasad. Tack, ja, det vet vi nog alla att det är tufft …

 25. Hej,
  Såg i Borås Tidning att konkursen var ett faktum. Har varit nyfiken på hur du ska kommunicera ut det på de olika social medierna. Du/ni har ju faktiskt en beundransvärt antal ’följare’ och ’kunder’ därute!

  Du hanterar situationen galant! Fantastiskt bra skrivet! Med en sån öppenhet och transparens! En stor eloge ska du ha!

  Önskar Er all framgång med det nya. Vilket jag tror är ett helt rätt koncept!

  Lycka till!

  /Grannen på andra sidan gatan

 26. Tack granne (vilken granna dock?) för orden. De värmer skall du veta för det är alltid känsligt att skriva ett sådant inlägg som man inte vet kommer att bli mottagen då alla läser med olika ögon … Tack <3

 27. Hej jag tycker enbart du är modig som berättar hela situationen, det blir inte alltid som man tänkt sig.
  Önskar er lycka till med det nya och se inte bakåt utan sträva framåt är mitt råd. Kram

 28. Hej!
  Vill bara ge er en jättekram och ett stort lycka till. Förstår att det ni gått igenom är tufft. Men som det känns nu, så kan allt bara bli bättre. Även så starkt att ni står upp för det som hänt, många skulle ju aldrig prata om det. På ytan skall ju allt vara så fint:) Ni och eran butik har satt Borås på kartan:) lycka till❤️

  1. Tack Maria … Vi kanske skall helt enkelt be Borås stad om lite finansiering för marknadsföringen vi gör åt staden? =) Nej, kanske inte … =) men tusen tack för dina värmande ord … Nu skall vi köra och jobba för att detta skall gå … Kram

 29. Fantastiskt fint och ärligt skrivit! Jag är av den uppfattningen att är man inne på fel spår kommer motgångarna, nu har ni tagit en ny riktning, och vips kommer allt att flyta på! Jag är övertygad om att allt blir till det bästa. Stor kram till er och lycka till <3

 30. Hej tycker om att du är precis som den du är ,härlig positiv och ödmjuk och personlig och ärlig och jag vet precis hur det känns..har åxå gått igenom nästan precis samma sak med mitt företag,lämnade åxå en dyr lokal och fick starta om på noll med noll i intäkter men med mkt lägre hyra…;) Jag tror och lever åxå på min dröm och det är drömmarna som för oss framåt! Det kommer att gå jättebra för er det vet jag! Vill passa på att säga att jag läser din blogg varje dag och det kommer jag fortsätta göra! Keep up the spirit girls-Kram Eva <3

  1. Ja, Eva, varken du eller jag skall och vill släppa våra drömmar … Livet är för kort för att inte göra sitt allt för att förverkliga dem … =)
   Tack för att du vill fortsätta läsa mina inlägg då även bloggen har varit ett mål … Kram

 31. Titta så många fina kommentarer. Vad glad man blir. Det visar att människor uppskattar när någon visar mänsklighet. Jag tror att ni bara blivit mer lärdomsfulla och med mer skinn på näsan inför nästa avstamp med eget företag, man måste misslyckas ibland för att lyckas. Man måste VÅGA misslyckas.

  Starkt jobbat och jag hoppas och tror att allt kommer bli så mycket bättre med The little showroom.
  All styrka till er och miljoner kramar!

  1. Jag är själv så glad över att människor vågar lyfta andra för det är ett bevis på deras egna styrka medmänsklighet … Tack alla <3
   Ja, The Little Showroom kommer att få överleva … =)
   Kram

 32. Michela och Jessica,
  Ni visar, genom Ert enorma engagemang, skillnaden mellan de som aldrig någonsin satsat en EGEN krona på en idé eller verksamhet, mod och framtidstro en sann entrepenörsanda.
  Sällsynt och beundransvärt!
  Jag är stolt över Er…
  Stolt över att få vara Er vän…
  Tror på Er
  Anders

 33. Heja er! Fantastiskt bra och modigt skrivet! Ska göra mitt bästa för att sprida er webshop vidare så fler får möjlighet att hitta till er! 2014 kommer bli ert år! Kram

 34. Jag hade den bästa drömmen om er härrom kvällen:) Den nya butiken kommer bli jätte bra tror jag. Längtar tills jag kommer hem!! Ni är super bra. Älskar er!!!

  1. Att vara egen företagare innebär att ta risker, och jag lovar att vi har försökt göra det vi har kunnat för att inte förvärra situationen för alla andra. Vi hade kunnat göra det värre även för vara leverantörer genom att göra så som vissa andra butiker gör när de är nära en konkurs … En konkurs är dock en konkurs som självklart påverkar fler än bara oss men det är inte så att vi har valt en lätt väg ut och vi har haft samtal med de flesta leverantörer.
   Som sagt risker är en del av spelets regler både för andra och för oss och vi är inte de första och inte de sista som har gått i konkurs …
   Hoppas att du lever och jobbar på ett sätt som aldrig påverkar andra negativt, jag undrar om det går att leva så överhuvudtaget? Om det vore så enkelt får du gärna sända receptet på detta för då är jag avundsjuk på att du har funnit något jag inte har … Kram på dig …

 35. Hej,
  Fantastiskt att en kvinna som driver företag också kan delge sina problem. Oftast är det sååå bra och fint allting.. Jag har gjort precis samma erfarenhet, gick
  t om i personlig konkurs då jag drev min butik som enskild firma.. helt sjukt vilka regler vi har när man kursar.. Det har varit otroligt besvärligt och än är inte allt klart. Jag höll på att bli av med min bostad dessutom. Allt för att man tror på sin dröm och hoppas att det ska gå vägen.
  Tänk på det alla som bara pratar om att komma och handla, man måste faktiskt också göra det, och inte bara snacka.
  Jag gjorde som ni, startade om, fast med en massa skulder som nu ska betas av. Jag tänker ibland att vad surt mitt liv har blivit för att jag fortsatt med butiken trots svåra tider..
  Nu gäller det att hålla i och hoppas att dom förändringar man gjort ska göra att det går vägen. Skulderna ska ju betalas, så du som sa att det är nån annan som får betala har fel. Jag har dom på axlarna ända till sista kronan, du slipper betala..
  Nåväl, jag har sagt det tidigare, Stooort lycka till nu, och det blir säkert skitbra.
  Det kändes så skönt att läsa ditt inlägg då jag varit helt själv i mitt eget öde. Det finns fler som kämpar. Och till alla er andra, det kommer aldrig att gå om ni inte handlar också, så snacka går inte.,
  Kram till alla kämpar därute.

  1. Där lägger du ord på något jag verkligen fick uppleva när vi startade rean innan Jul för att försöka se om vi kunde göra butiken skuldfri och oss själva … Alla de här i Borås som kom in och frågade nyfiket om vi skulle stänga igen trots att det stod klart och tydligt flyttrea på alla fönstren.
   Det var så tydligt att vissa var genuint ledsna och ”rädda” om att risken fanns att vi inte skulle finnas kvar medan andra var bara nyfikna för att gotta sig åt någon annans misslyckande då de själva kanske aldrig vågade följa sin dröm.
   De stunderna när jag kände så tänkte jag verkligen ”vad är det du säger kvinna, under dessa tre åren har jag aldrig ens sett dig här i butiken” så där har du rätt …
   Många som jag även vet vilka de är kom in och provade Please byxor hos oss för att köpa dem 50:- billigare på nätet … Det tråkiga är att snart kommer det inte att finnas levande centrum i mindre städer och folk åter till storstaden eller handlar på bara webshopar.
   Nu kommer vi att få ha både det ena och det andra så vi får se …
   Ja, det där med skulder … Kan nog säga att den summan pengar vi satsade privat för att äga aktier i en butik som låg bara på minus är så stor att den är nog lik den du har … Tro mig, där gjorde vi a big mistake =)
   Vi lär oss eller hur? Och vi gör något som inte alla andra gör … Vi försöker i alla fall följa en känsla som vi kanske hade ångrat och tror att den känslan är dyrare än de flera tusen som vi får betala privat för detta … <3 Lycka till själv och skriv gärna vilken butik du har .. Kram

 36. Ryggsäcken fylls på med händelser, erfarenheter och upplevelser. Jag hoppas innerligt att du kan använda detta till din styrka och fördel framåt, och inte låta ryggsäcken betunga dig. Jag känner dig inte så väl, men jag är ändå övertygad om att om det är någon som har den förmågan så är det du.

  Framför allt – du är värd framgång, lycka, tur och att det finns glädje bakom de dörrar du öppnar. Du ger så mycket till andra att du förtjänar att få så mycket tillbaka. Lyssna inte på de som påpekar att andra får lida av dina misstag. Jag är helt säker på vilken vågskål som väger tyngst i ditt fall.

  Och sist men inte minst – jag beundrar din öppenhet.

  1. Tack F. … Min ryggsäck innehåller verkligen många olika sorts stenar efter 42 år och efter alla händelserna som har varit en del av mitt liv och även om detta är långt ifrån roligt så har jag upplevt saker som är så mycket mer sårande … Mina referensramar på sorg, svek och annat är lite för stora för att ekonomin skall slå mig ner … Som min revisor sa ”du får helt enkelt gifta dig rik” … Hahaha!
   Humor, självdistans … De hjälper även när man står med skulder resten av sitt liv =)
   Nu skall vi allt öppna dörrarna till en butik som har positiv energier, det hade inte den andra även om den var hur snygg som helst … Hör av dig när du är i Borås nästa gång. Är fortfarande skyldiga varandra en kaffe och samtal om livet … Kram

 37. Jag önskar er all lycka till och längtar till att få komma till er butik igen . Alltid så hjälpsamma å trevliga å goa tjejer. <3

 38. Michela, jag tycker det är starkt av dig att våga skriva detta, trots yrkesstolthet, dock har jag under en längre tid förundrats över alla presenter du skickar från din butik till flera bloggare. Det är ju ganska dyra kläder, senast skickade du en poncho till Ensam mamma-My.

  Jag tänker främst på alla de leverantörer som inte får tillbaka sina pengar…

  Jag kan dock ha missförstått situationen helt och i så fall ber jag om ursäkt.

  Lycka till med nya butiken!

  1. Sus,
   varför köpte du inte den ponchon då?
   – Du vet allt måste man ju försöka sälja i sin butik. Det som inte blir sålt kan man inte skicka tillbaka. Leverantörerna skickar mer än gärna ut varor, men det som blir osålt tar dom inte tillbaka. Så i detta fallet kanske det kändes bättre att glädja en vän än att kassera varan.
   Man får lära sig massor om leverantörer och kunder när man har butik. Ibland blir man helt stum över hur en del tänker.
   Önskar dig en skön söndagkväll.

  2. Hej!
   Ja, ponchon har jag betalat själv till butiken men allt annat som Johanna och My har haft på sig har de faktiskt betalat ur egen ficka. De har fått betala ett lägre pris då vi är goda vänner men de har fortfarande betalat vilket lätt kan bevisas av kvitton så där har vi inte gjort något fel alls…
   Då vi har legat på minus hela tiden har vi inte haft råd med att sponsra någon men ibland kan själva leverantören för märket vilja sponsra något men då är det verkligen inte vi… Hoppas det var ett svar på din fråga … Kram

 39. Fantastiskt bra skrivet Michela! Önskar er all lycka till och ska självklart försöka hjälpa på de sätt jag kan! Skicka mig gärna länken till webbshopen när den är uppe! KRAMAR till er båda! //Åza

 40. Jätte bra skrivet! Jag har själv upplevt liknande och sitter här med gamla skulder som kostar massor varje månad men med ett nytt företag som jag sakta sakta försöker bygga upp utan en enda krona i startkapital. Jag startade en frisörsalong i en liten stad med helt fel personer och tog på mig att stå själv som ägare för dom andra var yngre och vågade inte satsa. Det är tungt när det inte blir som man tänkt och man gråter och vill ge upp ibland men jag har också lärt mig massor. Jag är en starkare och klokare människa idag i en ny stad med nya möjligheter och kan se ganska ljust på framtiden. Jag brukar tänka att jag har redan nått botten nu kan det bara bli bättre. Ni verkar ha en fantastisk butik med underbara kläder och saker helt i min smak som jag planerar att besöka i sommar, jag bor numera i Sthlm. Jag kämpar med min vikt och planerar att jag i sommar ska ha gått ner till min gamla vikt som jag hade innan mitt liv kastades omkull och ska då unna mig era snygga kläder. Jag säljer mina gamla kläder allt eftersom jag går ner i vikt och använder dom pengarna till att köpa lite billiga kläder att ha nu och sen ska jag lägga dom pengarna på snygga kläder från er. Era fina kläder ger mig inspiration att nå min målvikt och jag ska rekommendera er webb shop och butik till alla jag känner . Tack för all inspiration du/ni ger och ett stort lycka till med allt, det kommer att gå jätte bra för er! Kram Susann

  1. Tack snälla Susann och lycka till du med med nya salongen och med vikten … Vi alla kämpar dagligen med olika saker men så länge vi inte blir offer så har vi den energin som behövs för drivkraften att fortsätta … Kram

 41. Är själv egen företagare och har mycket järn i elden” och VET hur tufft det är att lyckas men brinner för det jag gör och är stolt. Mitt mål är att lyckas och har lycka i livet. Bra och ärligt skrivet av dig, NI kommer att lyckas, håller alla fingrar och tår för er skull.

 42. Även om jag på sätt och vis uppskattar ditt skrivande och relativa öppenhet så måste jag ändå säga att bara för att man ventilerat det så gör det inte att det är ok. Men man får väl anta att de som nu förlorar lärt sig av sitt risktagande. Och jag har faktiskt inte orsakat någon sådana ekonomiska eller andra förluster som du skriver om, inte några faktiskt. Förstår att du kan tycka det konstigt men jag tror trots allt att det är det mest vanliga. Sist men inte minst kan man ju bara bedröva sig över kommentarer som att andra inte få betala och att kommentatoren får stå för allt personligt. Detta beror ju faktiskt på vad men har för bolagsform… Det verkar som om alla idag, oavsett kunskap ska starta eget. Om man sedan gått i personlig borgen för t ex sitt AB blir ju det en annan femma ( eller mer)… kram på dig själv som det så käckt brukar heta.

  1. Anna, inlägget handlar nog mer om att förklara vad som har hänt med butiken Greta&Anna och säga att även om vi har nu gått i konkurs så handlar inte det om en enkel lösning från att betala alla de fakturor som vi hade då vi själva är i personlig borgen på lånen med banken och Almi.
   Visst är jag medveten att ”starta eget” samt ”gå i konkurs” kan startas och avslutas alldeles för enkelt ibland men jag berättade om vår situation.
   Vi tog en risk, företag som jobbade med oss tog en risk, spelets regel eller hur?
   Det handlar inte om att vinna sympatier men det handlar även om att gå vidare för visst bjuder livet på olika tråkigheter hela tiden för de flesta av oss …
   Vi ville bara inte ”låtsas som ingenting” sedan kan man vinkla ord och mening efter eget tycke och egna referensramar … som alltid i livet =)
   Ja, kram är käckt men du får en tillbaka … =)

  2. Anna,
   bedrövad över kommentarerna?- Nu är det ju faktiskt precis som du säger beroende på vad man har för bolagsform. Men oavsett form så blir man personligt ansvarig för sina ev. lån till banken även om man har ett AB. Det borde du ju veta som också verkar driva eget företag.
   Dom skulderna behöver ingen annan betala utan dom får du stå för själv. Har man dessutom drivit sin firma som enskild så får man ju betala ALLA skulderna själv, så då slipper du vara med på dom.
   Ibland önskar man att alla hade lite konkurs och arbetslöshet i sitt CV så kanske världen vore lite mer ödmjuk.
   Ha en härlig dag!

 43. K, bra där! Om man faller (av olika anledningar) ska man ha möjlighet att komma tillbaka. Det är så man lär sig och blir ödmjuk & tacksam.

 44. Driver inget eget företag numera men arbetar faktiskt på bank (jo faktiskt!) och nog önskar jag att det vore så att man alltid även i ett AB är personligt ansvarig för banklån som företaget har. Ödmjukhet är bra att lära sig men det behövs andra kunskaper också.

  1. Banktjänsteman…
   Det är just där ödmjukhet och förståelse saknas är min uppfattning. Tyvärr är det så att bara för att man kanske haft otur i sin verksamhet och sen hamnat i svårigheter med en konkurs som följd, så kan man inte bara sopas bort från jordens yta..
   På banken efter en konkurs blir man behandlad som paria.
   Allt stängs av, alla kort tas bort.. det haltar lite då det inte går att leva utan kort idag. Banken hanterar heller inga cash..
   Försök att ens parkera nånstans utan kort.
   Här är något generalfel..
   Så på banken- där behövs utbildning i ödmjukhet och förståelse. Inte bara utbildning i hur man skinnar folk på pengar…

 45. K… Förstår att vi kommer från mycket olika bakgrund och har väldigt olika referensramar, det är inget jag beklagar mig över. Kommer inte kommentera mer, tycker faktiskt helt ärligt att det är lite under min värdighet (och kommer inte heller läsa din eventuella kommentar på detta).

 46. @K: Denna syn som vissa människor har på sig själva är ju fantastiskt roligt att ta del av. Det är väl inte konstigt att en bank, som är en affärsverksamhet inte en välgörenhetsinstitution, drar öronen åt sig när de förlorar pengar på något. Och en konkurs är väl en varningssignal om något att det kan ske. All heder till företagare, men att gå ut och kräva att resten av världen ska ställa upp på allt de vill, eller ”drömmer om” oavsett tidigare historik, bara för att de är någon sorts ”frälse” i sina egna ögon… nja?

 47. Hej Michela

  Tråkigt med konkursen och jag önskar er lycka till med det nya, men undrar varför ni öppnar både en fysiskt butik och en webbshop, istället för att bara öppna en webshop som då hade blivit både mycket billigare och mindre tidskrävande att äga samt ingen hyra, el eller annat att betala.

  Som du själv skrev att folk kom in och provade Please jeans för att sedan köpa dom billigare på nätet, och dom är faktiskt några 100-lappar billigare på nätet och inte bara 50 kr billigare. Vad man måste förstå är att i dagens samhälle med all denna höga arbetslöshet, dåliga löner, dyra hyror osv så handlar folk hellre på nätet och får då det dom betalar för utan några mellanhänder i stället för i en fysisk butik där dom får betala för varan, en del av hyran för butiken, personalens lön m m.

  Tänk bara på hur mycket ni hade sparat in på hyra 10000 x12 mån om året + el vatten osv det blir en bra slant över 100 000 kr om året som ni kunde sluppit lägga ut om ni bara hade webbshopen, menar bara gott ingen baktanke eller skadeglädje, men en tanke bara.

  Kram Emma

  1. Emma,
   Visst det låter ju bra..
   Men tänk om alla butiker tänkte så, hur skulle det se ut då? – Inga fysiska butiker, utan alla satt framför sina datorer och beställde hem allt. Hur kul skulle det vara då att typ ha en dag på stan med väninnorna när inga butiker fanns att gå in i.
   Redan nu märker man ju av detta..
   Jag vill i alla fall ha kvar butiken som en inspiration, och att få känna och klämma och famför allt prova.

   Bara en tanke här med..

  2. Anledningen är att ingen av oss har så stor lägenhet att man hade kunnat vara hemma och ha ett lager. Ett kontor skulle säkert kosta mellan 5-6000:- i månaden och för 10000:- har vi nu även möjligheten att få in pengar som butik. Det räcker att vi säljer för 25.000:- i månaden för att butiken i sig skall löna sig så där känner jag mig inte alls osäker att det är ett rätt val faktiskt men gulligt av dig att tänka till för vi kan behöva få tänka till när det gäller mycket annat så välkommen med flera frågor så att jag får tänka till själv … Kram

 48. Ett stort lycka till med den nya butiken! Det här var jätteintressant att läsa och jag är tacksam för att du ville skriva det! Jag följer din blogg dagligen och tycker den är väldigt bra, vi har en del gemensamt… Kram från en annan 40+are, ensamstående med 10-årig dotter och hund som dessutom äger en butik i ett litet samhälle tillsammans med en kollega, vilket vi gjort i 3 år….:)

 49. Tycker det är starkt, modigt och mänskligt att du skriver om detta. Detta går ju många igenom, men det är alltid hysch hysch om att få stänga ner sin verksamhet. Jag tycker det är bra och viktigt att få läsa och känna att skulle man misslyckas så är det ok. Det är bara att tänka igenom och planera på nytt och ge allt igen. Man ska våga misslyckas och man ska våga vinna.

  Jag tror på er.

 50. Lykke til med ny butikk! Flott at du deler dine erfaringer. Lærerik lesning. Blir spennende å følge dere!

 51. Tror på er och att ni fixar detta! Er styrka och ödmjukhet är inspirerande. Lycka till, ni är båda fantastiska människor <3 kramar!

 52. Otroligt ödmjukt skrivet.. Hoppas innerligt att era nya drömmar slår in! Är övertygad om att ni kommer göra succé med er nya butik/webshop :) Ser fram emot premiären! Lycka till med allt nu <3

  Kramar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *