Skolavslutning i kyrkan …

Efter 4 timmars sömn var det dags att gå upp, ta snabbt på sig något för att tillsammans med Knut gå framför Gustav Adolf Kyrkan där jag mötte upp Jessica och hennes man Jesper för att se när alla klasser på våra döttrars skola tågade mot kyrkan för att där fira Julledigheten.

Nicole ringde mig redan vid 7 för att berätta att hon inte hade sovit något då hon var så pirrig för kommande ledighet, längtan till att få sova och ta det lugnt är nog stor =)

Vi var nog tre av tio föräldrar som stod i kylan för att få se sitt barn i kanske 20 sek.

Här kom hela skolan tågades med facklor. De tittade nog lika mycket på oss som stod där som vi på dem =)

IMG_2678

Här kom min lilla passerande förbi och fick inte till ett bra kort trots att jag sprang efter henne med hennes stora förskräckelse över hur pinsam jag kan vara men även med ett leende på läpparna för att jag var där (tror jag =)

IMG_2680

Jessicas man Jesper såg till att skydda sig mot kylan …

IMG_2756

Så fint när alla gick in för att fira att sin längtan till ledighet var nu över.

IMG_2687

När jag la ut ovanstående bild blev jag överraskad av att många blev förvånade över att våra barn med klass fick fira i kyrkan då detta är idag inte en självklarhet.

Jag kan tycka personligen att man väljer då att se vissa traditioner som en  provokation för att inte respektera andra kulturer vilket jag tror och tycker inte vara fallet här. Varför skulle inte barnen få gå till kyrkan som är en stämningsfull plats för rädslan att inte anses respektera andra religioner?

Så fel det vore i mina ögon samtidigt som jag förstår själva kritiken. Jag förstår den men jag håller inte med den då jag tror inte att man i Sverige väljer kyrkan som plats för att markera att man ”står” för en annan religion. Tänk så många som gifter sig i kyrkan trots att de inte tror på Gud. Kyrkan ses nog mest som en vacker plats än en symbol för en religion. Detta är så klart bara vad jag tror …

Själv är jag katolskt pga. att mina föräldrar fick vid min födsel skriva på papper på att jag skulle vara det trots att min mamma hade en önskan om att jag skulle välja som vuxen. Det gick inte för den italienska kyrkan. När min syster bad mig vara gudmor till hennes dotter Matilde visade sig tre dagar innan jag skulle ta flyget till Bologna för att närvara på dopet att den italienska kyrkan krävde att en svensk präst skrev på ett dokument där han intygade om att jag levde efter den katolska tron.

När jag la på var min första tanken ”Var hittar jag en präst som ljuger” men fann vid första försöket en präst som skrev på utan att ställa för många frågor… Tack och lov =)
Även den italienska kyrkan måste inse att kräver man en viss formalia 2013 ser man till att leva efter den mer teoretiskt än praktiskt.
However blev jag gudmor =)

Min lilla är på Liseberg med sin pappa och familj men är hos mig fram till Julafton så hon kommer ikväll förhoppningsvis utan några större choklad vinster för de vill jag inte ha =)

Nu skall jag vila och slumra till lite i soffan här medan teven går i bakgrunden …

5 thoughts on “Skolavslutning i kyrkan …

 1. Åh vilken fin kyrka ni har o vilken fin avslutning verkar som jag får ta en tur till Borås var längesedan jag var där, tror min brorsdotter bidde där o jobbade med textil :) sov så gott :)

 2. Väldigt stämningsfullt med kyrka tycker jag. Jag är inte djupt troende men tror på gott och ont. I en kyrka känns de som om allt som finns där står för de vackra och godheten. Iallafall för mig. Därför blev jag så ledsen när de i min kommun förbjöd barnen att ha några avslutningar alls för de kunde ses som kränkande för de barn och vuxna med utländskt påbrå. När man gör sådana uttalande stärker man bara ”vi” och ”dom” i ett samhälle. Inget barn har de tankarna de är vi vuxna som laddar orden så mycket. Tror jag. Och det har gått överstyr med vad som idag anses rasistiskt. Ha det bra :)

  1. Håller med dig helt och hållet Louise. Jag är inte heller troende men för mig är kyrkan något vackert. Varje år när jag gick i mellanstadiet gick vi till kyrkan på långa led från skolan mot kyrkan. Inne i kyrkan väntande våra föräldrar på att få höra våra fina sånger.
   Idag är det förbjudet i vår kommun och när det t o m blev förbjudet i skolorna att hissa svenska flaggan och sjunga nationalsången på Sveriges Nationaldag blev jag både arg och ledsen.
   Hur kommer det sig att våra vackra delar som vi så länge haft som tradition plötsligt anses vara rasistiska? Jag förstår det inte?
   Vad fint att ni fortfarande får göra det i Borås Michela, måste ha varit magiskt fint!

  2. Verkligen synd när en vacker tradition tas bort av den anledningen att den skall symboliseras som en rasistisk sådan när det är inget man själv anser vara det.
   Vi är glada att barnen får här dock uppleva den vackra stämningen som en kyrka kan ge <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *