Vår personlighet – arv eller miljö?

Under livet får vi ofta frågan om vilka vi är, speciellt i en tid där dejtingappar finns och där intresset kanske väcks först av en bild (yta) för att sedan kanske fortsätta genom olika frågor kring ”vem är jag”.

För min del tycker jag att den typen av frågor är otroligt tråkiga att besvara men tycker dock att det är väldigt intressant att läsa forskning om vår personlighet. Vem är vi egentligen och är vi en produkt av arv eller miljö?

Anders Hansen har nyligen kommit ut med en ny serie som just handlar om personlighet, två avsnitt finns på SVT HÄR.

Jag <3

Det bästa sättet för att studera personligheten utifrån arv och miljö frågan är att jämföra enäggstvillingar som har samma arv men som kanske har blivit adopterade av två olika familjer och i det kanske uppvuxna i två totalt olika uppväxtsmiljöer. I programmet tar Anders upp just vad dessa studier har kommit fram till. Enäggstvillingar är väldigt lika men är inga kopior av varandra.

Det intressanta är att vår personlighet sägs bestämmas 50% av vår DNA (enligt forskare). DNA är alltså den främsta systematiska drivkraften för vilka vi blir som individer då vi ärver ca 50% av våra personligheter. De andra 50% verkar inte bero på den miljö som vi växer upp i men av den unika miljön, dvs. hur vi upplever den.

Miljöfaktorerna beror mest på slumpen enligt dessa studier och det är inte föräldrarna som formar oss som man kanske tidigare trodde men det är slumpen som gör det. Föräldrar är självklart viktiga men de förändrar inget.

VIktigt dock att påpeka att föräldrarnas begränsade roll för ens personlighet bygger på att man har haft en normal uppväxt. Har man däremot vuxit upp under svåra förhållanden med diverse olika trauma då påverkar familjemiljön vår framtida personlighet men just det tror jag att ingen ifrågasätter.

I programmet får vi även träffa Brian Little som är lite av en expert gällande detta fält inom psykologin. HÄR kan du se honom när han pratar på Ted Talk. Har tidigare tipsat om att se den, över 18 miljoner människor har det och jag är en av de.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *