Anmäld …

Nu har jag registrerat mig på kursen ”Mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer med fokus på särskild sårbarhet” som ges av Uppsala Universitet och är på 15p. på distans.

Det är som vanligt en hel del litteratur, en mängd olika artiklar och kurslitteraturen är både på svenska och engelska men började med att beställa hem de på svenska så beställer jag resterande innan slutet på augusti då kursen startar den 28/8.

Det vore trots allt inte jag om jag inte hade några söta katter att pryda de viktigaste sidorna med :)

Lite om kursen:

Mål

Studenterna ska efter genomgången kurs kunna:

 • självständigt identifiera och tolka centrala frågeställningar inom kunskapsområdet mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer med fokus på särskild sårbarhet
 • analysera betydelsen av särskild sårbarhet och vad det innebär inom kunskapsområdet mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer
 • analysera vad olika vetenskapliga perspektiv på kunskapsområdet innebär för bemötande och omhändertagande av våldsutsatta personer
 • urskilja olika myndigheters ansvar och idéburna organisationers arbete för våldsutsatta i särskild sårbarhet, och hur en god samverkan kan se ut, samt självständigt arbeta med hur kunskapen kan implementeras inom dessa samhällssektioner
 • presentera ett tänkbart förändringsarbete som stärker skyddet för våldsutsatta i särskild sårbar position och självständigt analysera hur kunskapsområdet kan användas för ett förebyggande arbete inom exempelvis myndigheter, svenska och internationella idéburna icke-statliga organisationer (non-governmental organization, NGO), utbildning, trossamfund och näringsliv
 • urskilja historiska och nutida värderingar och attityder till mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer i relation till vetenskaplig forskning och föra en kritisk diskussion

Innehåll

 • Mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer utifrån ett historiskt perspektiv samt nationella och internationella överenskommelser
 • Teoretiska perspektiv på mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer, b l a ur ett strukturellt, rättsligt och psykologiskt perspektiv
 • Särskild sårbarhet utifrån intersektionell teori
 • Särskilt sårbara positioner såsom att vara utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck inklusive könsstympning, barn som upplever våld, våldsutsatta kvinnor med funktionsvariationer, våldsutsatta kvinnor i missbruk och att vara våldsutsatt hbtq-person
 • Berörda myndigheters ansvarsområden och samverkan, idéburna organisationers och andra samhällssektorers arbete för att motverka mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer med fokus på särskild sårbarhet
 • Attityder och värderingar i relation till vetenskaplig forskning

I ett samhälle där vi med största sannolikhet kommer någon gång i kontakt eller har kommit i kontakt med någon kvinna som har blivit eller är utsatt så känns kursen som en sådan som väcker frågeställningar, inger insikter och kanske även de verktygen som man behöver.

Kursen pågår 28/8-14/1 så bara att hoppas att hjärnan är inte alldeles för disträ och kan åter lära sig koncentrera och ta in viktiga kunskaper.

2 thoughts on “Anmäld …

 1. Hej säkert en intressant kurs, från en kattälskare till en annan så undrar jag var du köpt Point marker sticky?

  1. Kom åt någon sida som heter Temu.com … De hade väldigt mycket i sin sortiment, billigt och väldigt snabb leverans så trots att jag hade aldrig hört om denna sida tidigare så fungerade allt över förväntan :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *