Syntetisk njutning …

Idag har jag tittat på en av avsnitten av tredje säsongen av ”Din hjärna” med Anders Hansen som alltid så tydligt förklarar hur våra hjärnor är programmerad för hur vi levde och inte för hur vi lever idag. Hjärnan har, helt enkelt, inte hunnit med att utvecklas för ett liv utan brist och ständiga hot.

Avsnittet jag tittade diskuterar dopamin som var viktig för att få oss människor att vilja ha det vi behövde och för att se till att gå ut och skaffa just det som var nödvändig för vår överlevnad.

Idag lever många av oss dock i en värld av överflöd med det ständiga bruset av ”ät mig”, ”köp mig” ”rök mig”, vi omringas helt enkelt av alldeles för många triggers som vi ska försöka stå emot och sådana som kräver en stor viljestyrka att inte falla för.

Dopamin för vår vilja att ha något medan endorfiner skapar njutning när vi väl har det. Dopamin är kraftfullt så att vi alltid vill ha mer medan endorfiner är mer åt ”underbart är kort”. Manipulation av dessa system kan därför sluta i katastrof speciellt med tanke på att droger ger mer dopamin än något annat, de kapar hjärnan som de beskriver i programmet.

Den svåra fråga Hansen ställer ett par experter i området är ”Hur kan vi människor bli lyckliga i denna värld som är så annorlunda från den värld människor levde i”? Svaret lyser med sin frånvaro då det enda svaret som de tillfrågade experterna ger är vad som inte gör oss lyckliga och det är just vad syntetisk njutning är. Vi lockas av det, vi vill ha det men den gör oss inte lyckliga.

Syntetisk njutning, älskar begreppet … funderar dock på vad som gör mig lycklig och får nog erkänna att förutom ”att se de jag älskar må bra och vara glada” så kan jag inte svaret på den fråga vars svar borde vara enkelt att besvara. Människan är kanske inte skapad för att vara lycklig som Hansen säger vid olika tillfällen i sina program? Vad tror du? Vet du vad som gör Dig lycklig?

11 thoughts on “Syntetisk njutning …

  1. Kan kanske kreativa människor som skapar något känna ren glädje i det? Det låter väldigt rimligt och underbart att du har hittat svaret till den svåra frågan :)

 1. Forse prima bisognerebbe capire che cosa è la felicità per noi.
  Mikael ad esempio è felice perchè crea musica e da musicista lo capisco ed ha ragione perchè creare musica (come creare comunque qualcosa di artistico o comunque essere creativi porta molta gioia e felicità). Si, credo che le persone creative siano felici, nell’atto della loro creazione, nella finalità, poi magari nelle relazioni e a causa di esse non lo sono.

  Credo che sia tutto soggettivo: parto da un concetto semplice, ma necessario, la salute.
  Le persone che purtroppo stanno male sarebbero felici soltanto con qualcosa che tutti coloro che stanno bene hanno e danno per scontato: la salute.
  Credo che si parta da quello.
  Senza la salute nulla puó essere realizzato, in primis la felicità.
  Quindi io posso dirti senza problemi che sono felice perchè grazie a Dio sto bene, non ho problemi.
  Dopodichè possiamo parlare di tutto, di passioni, di hobby, di tutto ció che vuoi. Ma la salute è l’unica cosa che conta. Personalmente amo la vita, amo vivere, sono una persona felice e tranquilla, e grazie al fatto di stare bene posso viaggiare in tutto il mondo, fare sport, respirare l’oceano e le montagne, leggere tanti bei libri o guardare film, uscire con gli amici, amare ed essere amato.
  Posso godere del silenzio dei deserti e della musica ai concerti, posso nuotare in tutti gli oceani del mondo da Honolulu a Sydney, cantare e suonare tutti i giorni, giocare a tennis, avere mille amici, posso emozionarmi per l’amore puro, sia per una donna o per un animale o fraterno per un amico o un parente.
  Posso vivere, ed essere felice.
  Credo sia una scelta e io si, ho scelto di essere felice, di amare ed essere amato.
  Che tu sia single o in coppia l’amore rende felici, sotto qualsiasi forma di voglia.
  Vivere è amare e amare rende felici.
  E tu Michi? Sei felice?
  Un bacione 🌹❤️

  1. Dico ”pass” alla tua domanda visto che la mia risposta forse non é cosi positiva come la tua :)
   Ho la salute comunque e come dici nel tuo commento, quella é essenziale per poter stare bene …
   Vedere Wimbledon mi renderá sicuramente felice :)
   Un bacione anche a te <3

 2. Michi carissima, partiamo dalle piccole cose.
  Forse il segreto della felicità è quello 😃
  Wimbledon ti renderà felice e sarà felicità vederti felice 😃
  Ecco. Si parte così.
  Sei grande 😃

 3. Blir lycklig av att allt från att vara med mina djur, åka på träning/clinik med mina 2 hästar (vi tränar dressyr & reward based/liberty), resa till mitt favorit land Israel, bara vara hemma & göra ingenting.

  1. Älskar hästar och en av mina drömresor är att driva boskap från en ranch i Montana som jag har spanat in i många år…
   Att bara vara hemma och inte göra något får jag hålla med dig är skönt :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *