Falska erkännanden …

Något som kan för gemene man kännas lite främmande att förstå är hur en oskyldig person kan erkänna sig skyldig till det brott hen är anklagad för. Just för att vi har svårt att ta in de psykologiska aspekterna bakom detta så väger ett erkännande om även falskt väldigt tungt i en rättssal, tyngre tom. än DNA.

Överfallet på en vit kvinna i Central Park 1989 har kallats århundradets brott i New York och är ett exempel på hur ett aggressivt och konfrontativt förhör kan pressa fram ett erkännande om även så falskt. Fem tonåringar greps, pressades att erkänna och dömdes till långa straff. Men alla var oskyldiga.

Den 20 april 1989 hittas en illa tilltygad kvinna i Central Park. Inom ett par dagar grips Antron McCray, Kevin Richardson, Raymond Santana, Korey Wiseoch Yusef Salaam – och efter långa, agressiva förhör som varade i upp till 24 timmar där de ställs mot varandra erkänner de unga killarna sig skydliga till våldtäkt.

De fem döms till mellan sex och 13 års fängelse, straff de hinner avtjäna innan sanningen till slut kommer fram. The Central Park Five dokumentär finner du HÄR om du är intresserade i detta kända fall som bara en i raden exempel på hur förödande den typen av förhör kan vara/är.

maxresdefault

park2-sfSpan-v2

I kursen rättspsykologi jag läser har vi bland annat fått lära oss att man kan skilja mellan tre typer av falska erkännande.

Voluntary confession är som ordet säger ett frivilligt erkännande som är oftast bestämd innan förhöret inleds. Anledningarna till denna typ av erkännande kan vara upprmärksamhet,  en bristande verklighetsuppfattning eller att man vill skydda den som är den egentligen skyldige. Psykologiskt sätt finns det inte så mycket man kan göra vid denna typ av erkännande.

Coerced-compliant (där The Central Park Five är ett exempel) beskrivs som ett erkännande vars främsta mål är att få slut på det aggressiva förhöret som pågår mot en. Kortsiktiga vinster väger tyngre än långsiktiga kostnader samtidigt som man även har tron att sanningen kommer fram senare.

Coerced- internalized kännetecknas av att den misstänkte tror sig själv vara skyldig själv.  Den utvecklas genom tvivlet på sitt egna minne ”memory distrust syndrome” vilket leder till att den misstänkte är påverkbar och mottaglig för information genom bland annat suggestion. Detta kan uppstå vid otydlig ursprunglig minnesbild (exempelsvid vid alkoholpåverkan) och systematisk manipulation från förhörsledaren sida.

Lite rättspsykologi denna soliga lördag för de som är intressade…

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *