Att leka FBI agent …

Idag hade vi en mycket intressant seminarium kring en övning vi fick förra veckan.

Övningen bestod i att vi fick ta del av 5 mord som beskrevs något kortfattat. Ålder, yrke, dödsorsak på offren samt om man kunde konstatera  sexuell penetration, lite andra fakta kring morden och så bild på offren så som de hittades.

5 mord där 2 mördare hade begått 2 mord var och med en femte mord som skulle ”tas bort” då den kunde inte länkas till någon av de andra.

Vilket skulle ”tas bort” och vilka mord hade samma gärningsman var frågan vi fick fundera över för att idag redovisa våra svar.

Jag kände direkt vilken hörde inte ihop med de övriga vilket visades vara rätt men å andra sidan hade jag länkat fel mord till varandra så 1/2 rätt kan man säga att jag hade. Lite tråkigt att inte ha rätt på länkningen men jag funderar ändå om den italienska polisen kan ha begått ett misstag och att det är jag som har rätt =) Jag kanske rentav borde ringa till Carabinieri nere i Italien och säga ”Pronto, mi chiamo Michela e … ” bla bla bla … Tröstar mig med att ingen mig veterligen bland de jag pratade hade rätt på både länkningen och vilken skulle tas bort så känner mig rätt så nöjd ändå trots min någorlunda mediokra insats.

Det intressanta är att vi fick sedan göra en gärningsmannaprofilering så som FBI gör i filmer och serier.

Frågorna vi skulle besvara var:

1) Gärningsmannens ålder, 2) Om vi trodde att hen hade drogvanor 3) Utbildning 4) Yrke/student 5) Civilstånd 6) Barn 7) Tidigare kriminell historia 8) Relation till offren 9) Bostad i relation till offren 10) Personlighet.

IMG_3507

samt att vi skulle kategorisera gärningsmannen enligt den kända profileringen organiserad eller disorganiserad. Är ni nyfikna på vad dessa två begrepp står för kan jag skriva det i en kommande inlägg.

Vi delades i tre grupper och så fick vi leka lite FBI agenter. Ska dock sägas till vårt försvar (då denna uppgift var högst en gissningslek) att vi hade väldigt lite information om brotten så vi gjorde vårt bästa för att få fram de efterfrågade svaren. Åldern på de 2 gärningsmannen satte vi rätt men när det gäller övriga punkter fanns många frågetecken trots att vi försökte resonera oss fram till ett svar.

Forskare menar att gärningsmannaprofilering har ingen hög vetenskaplig validitetet medan sättet att länka mord till varandra är mer konkret och kan predicera rätt.

Oavsett så var det både intressant och nyttigt att få testa på i det lilla med de få verktyg vi hade svårigheterna i att ge svar på sådana frågor som utbildning genom att bara se en brottsplats och offret.

På tisdag har vi en salstenta så det gäller att läsa på nu. Imorgon ska jag jobba bara 2-3 timmar för att sedan sätta mig och skriva ner lite olika begrepp att lära in som ett första steg och på torsdag ska jag möta upp några i klassen för att sitta och plugga tillsammans hela dagen. Butiken är dock öppen onsdag 11-18, torsdag 11-18, fredag 11-17, lördag 10-14 <3

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *