Missa inte dessa två Netflix tips …

Igår kväll hade jag en riktig Netflix kväll för att fokusera på något som får mig att tänka på något annat än alla stressande faktorer som annars upptar mina tankar.

Den ena av de är The Push på Netflix, en social experiment där man testar huruvida man kan manipulera en ovetande och helt vanlig människa till att inom loppet på mindre än 1,5 h begå ett mord. Jag skrev, innan Paris, om psykologiska klassiska experiment som Stanley Milgram och Zimbardo har utfört men The Push är en sådan som av etiska regler skulle aldrig idag vara tillåtet att utföra inom ramen för den psykologiska forskning. Inom teve är dock det mesta tillåtet så intressant att se men hoppas att de som har utsatts för detta får hjälp i efterhand för att hantera alla känslor och funderingar som är en normal reaktion efter insikten om vad man trodde sig ha gjort/varit nära på att göra.

Genom insikt om hur vi människor fungerar kan man lättare stå emot den där komformitetsprocessen som gör att vi följer massan eller har en villighet att lyda den personen som blir en slags auktoritet i specifika sammanhang. Sevärd och intressant för även om vi är olika i mycket så har vi människor många faktorer gemensamma.

the-push-well-done-1

5a981070aae60565008b4620-750-563

Mitt nästa tips är kanske ingen typsik Michela sådan då den handlar om sport och dopningspreparat. Om det är så lätt att dopa sig genom att klara alla tester som görs i tävlingssammanhang är det någon vits att ens titta på sport? Se den stora ryska skandalen (om du väljer att tro att de gjorde sig skyldiga till den) genom att se prisbelönade dokumentären Ikaros (på ca 2 h) även den på Netflix.

ikaros-dokumentar-oscars-900x473-c

Två intressanta tips från mig denna onsdag som jag tillbringar i butiken 11-18

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *