Parishjulet & Louvren …

Är man höjdrädd så kanske man inte vill utsätta sig själv för höjder men med tanke på att jag både har hoppat tandemhopp och varit uppe på Parishjulet en gång tidigare med min syster så varför inte göra det en andra gång? Trots att det blåste måste jag säga att det var inte alls gungigt, så du behöver inte vara orolig om du vill men tvekar pga. att du är höjdrädd.

Man får åka två varv och det kostar 12 euro till er som undrar och kanske förbereder en resa till denna vackra stad.

IMG_0518

IMG_0472

IMG_0471 2

IMG_0473

En härlig utsikt även om det började regna några minuter innan vi började vår tur …

IMG_0478

IMG_0451

IMG_0447 2

Nästa stop var en kulturell sådan för även om det var andra gången för mig så kan man inte annat än att vilja gå till Louvren, det största nationalmuseet i Frankrike med bland annat Leonardo da Vincis Mona Lisa som vi i Italien även kallar La Gioconda.

IMG_0446

Själva Louvrepyramiden som är i glas byggdes 1988 och misstänker att flera runt min generation förknippar den bland annat med boken ”Da Vinci koden” och just i samband med boken slog Louvren rekord när det gäller antalet besökare.

IMG_0441

Frankrike likt Italien anser att kultur är något viktigt att ta del av vilket även bevisas genom att fritt inträde gäller för barn/ungdomar under 18 år. Är man över 18 år så får man glatt betala 15 euro och 5 euro om man vill ha hörlurar vilket dock för oss inte fungerade riktigt som vi hoppades på då beskrivningar av vad vi såg stämde inte riktigt med vad vi egentligen såg =)

IMG_0438

IMG_0439

IMG_0541

IMG_0427

Hur fantastisk är inte denna vackra stora tavla av italienska konstnären Veronese? Tavlan heter ”The wedding at Cana

IMG_0417

Det bästa med att vara här i Paris denna tiden på året är att det är inga långa köer för att komma framför Mona Lisa är mer eller mindre än omöjlighet under högsäsongen.

Här har vi La Gioconda målad av italienske Leonardo da Vinci, kvinnan vars blick möter dig vart du än står i rummet. Tavlan brukar beskrivas som den mest kända och mest besökta och tros föreställa Francesco del Giocondos frus. Du kan läsa mer om tavlan HÄR. En liten kuriosa är att den försäkrades 2017 för 800 miljoner dollar vilket får mig genast att vilja ta fram penslarna när jag kommer hem till Borås. Castellari låter ju trots allt som ett efternamn som skulle platsa på Louvren tycker jag nog …

IMG_0421

Då alla vill fram så har man inte tid för snygga ”selfies” men vi hann iaf. ta en bild med henne precis bakom oss.

IMG_0593

Väldigt trötta tog vi en taxi tillbaka till hotellet och vår chaufför visade sig vara en sådan som pratade varmt om sin stad och som gärna delade med sig av olika tips. Vill man äta gott så ska man gå till Rue Saint Dominique tyckte han …

Tillbaka på hotellet så gick tjejerna och fikade samt shoppade (hotellet ligger perfekt om man vill gå bland de mer kända kedjorna) medan Tania och jag la oss i sängen för att blogga och vila. Nicole och Matilda kom tillbaka runt 19.30 för att tillsammans gå och äta en faktiskt väldigt god pixxa på en pizzeria som bara ligger 300 meter från hotellet.

IMG_0583

IMG_0571

IMG_0568

Nu är snart klockan midnatt och det är dags för oss att säga godnatt medan tjejerna fortsätter nog att fnissa i sitt rum på andra sidan väggen <3

2 thoughts on “Parishjulet & Louvren …

  1. Underbart. älskar Paris, ska snart dit med maken, nya mattips, Tack! Ha en fantastisk helg!

    Kram från snöigt gräsligt Stockholm//Marie

    1. Jag älskar verkligen denna stad så hoppas att du får en fantastisk resa, nu är vi lite trötta här så dags att snart säga godnatt =) Det tar på krafterna att turista =) Kram till dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *