Första dagen i skolan …

Äntligen den 15/1, dagen jag åter blir universitetsstuderande på heltid och läser kursen ”rättspyskologi” på Psykologiska Institutionen, Göteborgs Universitet.

Tania hämtade mig kl. 10 så tog vi en fika och tittade in i någon sportbutik på Avenyn innan hon lämnade mig framför entrén. Att påstå att min väninna skrattade så att tårarna rann är definitivt inget överdrivet då hon vek sig i två när hon såg byggnaden och kände att hon skulle lämna mig på en institution mer än på ett Universitet.

IMG_7364

 Tania åkte sedan hem och jag letade mig fram till salen där vi skulle idag träffas för första gången. Jag var inte nervös men nyfiken över klassen och kursen för som 46 årig undrade jag självklart om jag skulle vara äldst i klassen. När dörren till salen F8 öppnade sig och vi välkomnades in satte jag mig vid första raden. Inte så mycket för att jag skall se ”duktig” ut men mest för att jag varken ser eller hör =)

Jag tror att vi var runt 60 elever och de flesta var nog tjejer i 20-25års åldern. Många hade läst juridik eller skall läsa juridik då rättspsykologi handlar bland annat om hur tillförlitlig ett vittnes redogörelse kan vara i ett fall.  De psykologiska komponenter för hur minnet fungerar är självklart därför viktiga för en domare eller advokat att känna till. De flesta hade alltså pluggat sen tidigare på denna nivå (dock inte så länge sedan som mig) och om inte juridik så var sociologi & kriminologi två andra viktiga kunskaper som dagens elever hade med sig när de satte sig i samma aula som mig.

Vi fick snabbt veta av ansvariga lärare att kursen är på heltid och därför går ej att kombinera med andra studier eller jobb. De specificerade att några har försökt sedan tidigare men har fått ge upp så vi får om jag kommer att vara en av de eller en som klarar det trots att … Den typen av utmaning gillar jag men insåg snabbt när de presenterade kursen hur jobbigt det kommer att vara och hur mycket det kommer att krävas av mig.

Redan till nästa fredag skall vi lämna in ett PM om brottslingar men vad detta PM handlar om mer specifikt får vi först reda två dagar innan inlämning. Den första delkursen kommer att ha inlämningsuppgifter varje vecka, del två kommer att innehålla en riktig sal tenta och del tre en stor inlämningsuppgift. Vad kommer kursen att gå igenom? Ja, här kommer de riktigt spännande bitarna, några områden som vi skall lära oss och studera är: brott och genus, brott och sexualitet, brottsofferlära, brott i media och samhälle, minnespsykologi,  traumatiska minnen, minneskontroverser, vittnespsykologi, intervju med offer och vittnen,  förhör med misstänkta, falska erkännande, strategisk bevishantering, gärningsmannaprofiliering, utredningspyskologi mm….

Nästa lektion är på onsdag och tills dess skall jag ha pluggat några kapitel i dessa böcker på engelska samt tagit del av den forskning och artiklar som lärarna ger oss i uppgift att läsa. För typ lite mer än en vecka kickade jag igång kroppen, nu är det dags för hjärnan och jag känner mig helt enkelt levande <3

Processed with VSCO with a5 preset

Nu skall jag plugga och så kommer lite senare inlägget från dagens morgonträning. Sist men inte minst vill jag tacka för alla kommentarer på Facebook och de som har kommenterat även i bloggen för även om man inte skall bry sig om antalet ”gilla” och ”kommentarer” så blev jag verkligen glad för det känns som att ni verkligen är glada för min skull, tack <3

6 thoughts on “Första dagen i skolan …

 1. Låter som du är lycklig och jag har fått en uppfattning om att du gillar att ha tuffa utmaningar och har hög smärtgräns så det ska gå bra det här .. låter väldigt intressant men också mycket arbete… bra du börjat röra på kroppen det behövs nog mycket blod i huvudet nu …

  Kram George

  1. Ja George, den här typen av utmaning är mer min grej om jag nu klarar det =) och tror att ha kickat igång kroppen är otroligt viktigt för att klara av detta. Otroliga intressanta områden att läsa så nu skall jag koka lite kaffe och plugga medan Nicole pluggar religion … Kram till dig!

 2. Hej

  Vad härligt att du är igång med studierna, Jag tror du är en av dom som kommer klara av att både studera och arbeta, du har ” det ” inom dej
  Tack för att du uppdaterade vad som hände första dagen i skolan, jag önskar dej fortsatt lycka till
  Kram

 3. Lycka till med pluggandet! Du har nog en fördel av att vara lite äldre, så kände i alla fall jag när jag pluggade (och var lite äldre än de flesta andra). Man har en erfarenhet som är till nytta. :-)

  Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *