En eller ett?

Vaknade kl. 4.30 och kunde inte somna om så låg där med mobilen och läste om senaste nyheter för att vid 7 tiden somna i ca 1 timma.

IMG_4119

Efter att ha tagit en promenad med Knut och lämnat honom hemma tog jag en egen sådan på 1 timma vilket inte riktigt är med i de rutiner jag en gång hade.

Skönt med lite syre och motion även om så en promenad och så imorgon skall jag börja gå på gymmet igen efter ett längre uppehåll på några år =)

Nu skall jag dock först ta hand om lite tvätt & städning innan jag skall sätta mig lite senare med webshopen och kanske en bra film i bakgrunden.

Måste dock först visa hur rolig min dotter när hon svarade på mitt sms om att tyvärr stavas med 2R

IMG_4139

Det där med en eller ett är nämligen ett fel jag gör ibland/ofta för på svenska språket finns det inga regler för när de olika två alternativen skall användas, man antas behöva lära sig vilket det skall vara  för varje substantiv i språket … Inte lite begärt av oss som inte har svenska som modersmål =) men tur att jag har en dotter som rättar till när jag gör fel…

Läste du mitt tidigare inlägg så vet du att min dotters pappa har gift sig med sin Anna igår i Stockholm med barnen närvarande och just Nicole har skrivit ett eget inlägg om dagen som du finner HÄR.

Nu har Molly kommit och lagt sig hos mig och vill kela så väntar en liten stund innan jag gör allt som jag skall göra, måste mysa med henne först en liten stund nämligen =)

Hoppas du njuter av din söndag <3

2 thoughts on “En eller ett?

  1. Det finns ett ganska lätt kom-ihåg för när det skall vara en eller ett. Om du böjer ordet med -en eller -et på slutet så ”vet” man om det är en eller ett före. Exempelvis en katt, katten eller ett hus, huset.
    Men det förutsätter givetvis att man vet dess bestämda form.

    Det spelar ju heller ingen större roll så länge det är begripligt vad som avses. Så stava och tala som du vill. :-)Det är värre när människor använder ord som de egentligen inte förstår innebörden av i hopp om att låta intelligenta men istället leder tilll att man undrar vad de snackar om.

    1. Exakt, det förutsätter att man vet vilken obestämd artikel det skall vara då den påverkar även adjektivet så många grammatiks fel när man väljer fel =)
      Som tur är förstår man dock innebörden … Håller med dig att det kan bli lite roligt när människor vill med vissa ord visa att de kan kunskaper som de inte riktigt besitter men de försöker iaf =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *