Det moraliska pekfingret i en otrohetsaffär …

Då min fria inställning till vem jag tycker har en moralisk skyldighet i en otrohetsaffär har gjorts offentlig (kan inte förstå det intressanta med att offentliggöra detta för sina egna läsare) känner jag att jag lika gärna kan här skriva ett eget inlägg om ämnet då åsikterna verkar vara väldigt starka.

Har nämligen inget emot diskussioner så länge de sker under benämningen respekt för att alla inte tycker som mig och vi använder oss av ett språk som tyder på just detta.

Personligen tycker jag att den som är otrogen är den personen som är i en relation, den som är singel har i mina ögon inga moraliska förpliktelser i en otrohetsaffär.

Ibland kan det vara så att hen inte ens vet att den andre är i en relation, ibland vet hen det men bryr sig inte. Enkelt, hårt och ärligt.

 Jag är inte stolt över att tycka så, jag är glad att du som tycker att jag har fel tycker som du gör men är även av den synen att alla har rättighet till sin egen åsikt och rätt eller fel handlar i detta fall om något vi själva tycker.

Diskuterade ämnet med en väninna som var väldigt klar och ärlig: ”Michela, när jag själv levde  i mitt långa förhållande så tyckte jag att både mannen och älskarinnan gör fel men efter att ha levt som singel i några år och själv blivit kontaktad av gifta män så är jag av en helt annan åsikt

Det är ganska intressant och för mig märkligt att det ser ut som om många  tycker mest illa om kvinnan som ligger med den ”upptagne mannen”.

Det verkar som om de flesta verkar tro att det är kvinnan den som har förfört och nästan hypnotiserat mannen till att vilja ha just henne, något som får mig att skratta för de erfarenhet jag har och har hört så är det alltid mannen som tar kontakt med tjejen/kvinnan. Han gör alltså ett aktivt val som dock verkar för många inte vara lika allvarlig, trots att det är han som är i en relation.

Har man själv  upplevt känslan av att bli bedragen förstår jag att man nog tycker att min åsikt är helt fel då kvinnor borde stötta varandra och visa en moralisk solidaritet gentemot varandra. Den solidaritet känner jag inte mot en kvinna jag aldrig har träffat hur fel du nu tycker detta vara.

Hur många par som träffas i min ålder tror ni inte har varit otrogna mot sin tidigare partner innan de valde att göra slut?

Det är nog mer vanligt än ovanligt att par, speciellt män som är i min ålder gör slut pga. att de har någon annan vid sidan än inte.

Är det mer allmänt accepterat om en otrohet pågår i några månader/år om den leder till en ny relation än ett engångsligg som har med lust att göra?

Så med detta sagt vet ni min åsikt om något som upprör men för mig ligger den moraliska skuldbördan inte på den som är singel men på den som är i en relation.

Vill ni kommentera detta med vad ni själva tycker gör gärna detta MEN vi kränker inte varandra bara för att ämnet är laddat och för att vi tycker olika.

Gör du det med respekt får din kommentar stanna kvar, annars raderas den …

16 thoughts on “Det moraliska pekfingret i en otrohetsaffär …

 1. Jag tycker att du har rätt i sak – det är den person som lever i ett förhållande som gör fel, ingen diskussion där!
  Men – jag måste säga att jag själv tycker att det är extremt oattraktivt med män som inte klarar av att ta sig ur ett förhållande utan väljer istället att vänstra. Jag har också fått ”erbjudanden” av upptagna män men jag nobbar dem konsekvent, jag tycker han saknar den ryggrad och säkerhet som attraherar mig iom att han inte klarar av att lämna sin kvinna.
  Sedan finns det ett fantastiskt bra ordspråk ”once a cheater, always a cheater” – jag hade ALDRIG kunnat lita på en man som hade lämnat en annan kvinna för mig. Så självklart väljer jag bort de upptagna männen för att skydda mig själv också, tänk om (Gud förbjude) jag skulle bli förälskad i en ”sån” man :).

  Återigen, du gör inget fel i mina ögon, men ifall du känner till att han har ett förhållande så har jag svårt att förstå vad du ser hos denne man. Lev ditt liv som du vill och se till att trivas med det, gör inget du ångrar, det är min devis!
  Kramar

  1. Tack Anette för din kommentar. Det som någon har skrivit om är en engångsträff jag har haft och därför inget som skulle leda till en relation. Håller verkligen med dig med att det är oattraktivt med någon som inte vågar ta steget om det är mig han vill ha =)
   Gillar din infallsvinkel helt enkelt …

 2. Håller med Nettne i det att otrogna människor kan man aldrig lita på fullt ut.

  Man kan inte starta ett förhållande med en otrohetsaffär och hoppas på att man själv var den sista som han var otrogen med – så funkar det inte – en gång en drummel (eller för den delen drummelska) alltid en sådan.

  Att klänga på upptagna män är ju populärt hos vissa singelkvinnor – ja så är det faktiskt. Kanske har det att göra med att dessa kvinnor inte vill ha något ”riktigt”. Det är också rätt motbjudande. Känns ibland som om dom bara vill testa sitt ”marknadsvärde”. Det är roande men tråkigt om det sårar och ställer till saker i riktiga relationer och familjer som faktiskt mår bra.

  Så ja – jag tycker att båda gör fel. Helt klart. Jag har varit en drummelska tidigare i livet men det där har jag slutat med för länge sedan och det känns tryggt och fint. Jag behöver inte så mycket spänning längre för den har jag lekt av mig:-) Det tror jag att dom flesta gör i typ 35-års åldern. Kanske att det kommer tillbaks senare – vad vet jag…

  Vet inget om din tillfälliga relation M så jag pratar bara generellt och detta är inte illa menat mot dig.

  1. Tar det inte som något personligt, oroa dig inte, jag tycker faktiskt att det är intressant med olika åsikter så länge vi respekterar varandra för den rättigheten.
   Vet inte om jag håller med dig att den riktiga relationen mår bra om mannen söker upp andra kvinnor men kan ha fel så klart, vissa säger tom. att otrohet kan vara bra för en relation om den andre inte får reda på det men aldrig läst riktig forskning om detta, bara någon artikel som tog upp ämnet.
   Bra att du har lekt av dig i livet för tror att det är viktigt att göra det och har man inte gjort det pga. olika orsaker när man var yngre så kommer det nog för vissa periodvis när man blir lite äldre.

 3. Jag tycker som du! Om jag är singel och träffar en man som är i ett förhållande så är det HANS ansvar, inte mitt! Om jag inte känner och umgås med ”hans” kvinna ifråga vill säga, då är det ju givetvis en helt annan sak!
  Det finns i MINA ögon inte på världskartan att någon kan ”snärja” någon som inte är mottaglig för det, och det finns således heller ingen anledning till svartsjuka. Den som bara harögon för EN person ÄR INTE OTROGEN! Så är det bara!
  Jag har många ggr haft den här diskussionen med vänner som blir väldigt provocerade av mitt sätt atta se på saken….”så du är skulle intebry dig om han varmed någon annan då?detär helt ok att han är otrogen, du skulle bara förlåta ovh gå vidare?”osv osv osv….min förklaring går inte in….
  Nämligen-Jag har inte sagt att jag skulle förlåta och fortsätta leva med honom, jag har sagt att OM HAN VILL och väljer att vara otrogen så är det ok med mig, då är det ändå ingen jag vill leva med. För om HAN VÄLJER att vara otrogen, tänker inte jag stoppa honom, tvärtom jag skulle tacka för insikten att viinte vore menade för varann. Och den känslan är jag lugn i. Men det är svårt för många att acceptera et sånt synsätt, det verkar jnte vara ok på ngt vis och de flesta bllir provocerade.
  Som sagt, jag tycker det är fel att flörta med eller liknande med någon som är tillsammans med ens kompis! MEN I ÖVRIGT SÅ ÄR DET HELT UPP TILK MANNEN IFRÅGA vad han väljer att göra!
  Tilläggas bör att jag har både varit utsatt för otrohet OCH själv varit otrogen i tidigare förhållanden och i get av det ändrar min ståndpunkt i ämnet.

  1. Tror verkligen att den åsikten är för majoriteten väldigt provocerande vilket tydligt märktes i de kommentarerna jag hann läsa innan jag bestämde mig för att låta bli =)
   Jag skulle nog inte heller förlåta otrohet hos den mannen jag har valt att leva men skriver detta utan att egentligen veta då jag har inte hamnat där ännu.
   Tack för din åsikt och kommentar.

 4. Hej Michela !
  Du uttrycker dig så bra !
  Önskar att jag hade varit så bra att sätta ord på det !

  Det finns en som har gjort det i en sång Sarah Dawn Finder Jag vill inte vara den andra kvinnan

  Jag har varit där och det var ingen trevlig historia !

  Tycker du är stark som står upp för dig själv !

  Jag har aldrig skrivit här tidigare men jag kände att jag måste skriva , för så mycket skit som du har fått från en f d vän och från andra i cybervärlden för att du var rak och ärlig, det är något som gör mig arg och ledsen ! Om jag ska vara ärlig så har du ett stöd från ärliga vänner, och Nu menar jag ärliga vänner ! Men, de som gör mig förbannad att någon/några hänger ut dig(kan ta det via mail hur det gick till ) !
  Jag vet att du håller en ”policy” på din blogg så jag nämner inte heller några namn !
  Du och jag vet var dina vänner är !
  P å K ! Ninni

  1. Hej Ninni,

   tack för din kommentar. Vet nog inte riktigt vad du menar men mitt mail är michelacastellari71@gmail.com.
   Ja, har nog fått en hel del ”skit” pga. vad hon skrev men jag står fast vid mitt ståndpunkt om vem jag tycker har den moraliska skyldigheten i en relation.
   Min fd. vän som skrev att jag låg med hennes väns man går under #fakenews för de kände inte personligt varandra när detta hände. Skulle kunna skriva hur mycket som helst men nu handlar det om min inställning och inte om vad andra har gjort och som inte borde ”kasta sten i glashuset”.
   Tack för att du är en av de som reagerade för skitsnacket, tycker personligen att mitt sexliv hade inget med min kommentar att göra =)

 5. Självklart ligger skuldbördan på den som lever i ett förhållande. Men tyvärr ser jag allt för ofta att det är älskaren/älskarinnan som är singel som får ta skiten. Mycket märkligt synsätt. För om ett förhållande varit bra hade väl en person inte legat med andra? Men nä, då är det många som istället skyller på den som inte lever i ett förhållande.

  Jag håller inte med de som skriver ”once a cheater, always a cheater”. Jag startade mitt nuvarande förhållande (som hittills varat i 15 år) med att vara otrogen mot mitt ex med min nya på ett väldigt elakt sätt. Jag känner ingen dragning till att vara otrogen mot honom. MEN det har givetvis att göra med att jag älskar honom och vill leva med honom.

  Jag såg kommentaren på den andra bloggerskans sida och blev uppriktigt förvånad över hennes barnsliga val att hänga ut dig vilket jag absolut tyckte att hon gjorde. Vad vann hon på det? Otroligt löjligt agerande och det kändes som att hon besvarade din kommentar i affekt utan en tanke överhuvudtaget.
  Jag börjar förstå varför hennes vänner droppar av en efter en.

  Stå på dig Michela, du är singel och har rätt att göra dina val och skall inte lastas för andras val.

  Trevlig tisdag!

  1. Tror inte heller att bara för att man en gång har varit otrogen så är man nödvändigtvis det igen. Vi blir äldre och kanske finner den partner som vi vill leva med och som ger oss den kärlek som gör att vi inte söker uppmärksamhet hos andra. Glad för din skull att du har funnit mannen du vill leva med och som du älskar, måste vara en otrolig skön känsla.
   Vad hon vann är nog bara att offentligt kränka någon som stod henne nära en gång i tiden.
   Detsamma till dig!

 6. Hej Michela,

  jag tycker om när man står för sin åsikt och du verkar hantera den offentliga kränkningen från din fd väninna på ett fantastiskt sätt.
  Om hon nu tog så illa vid sig av din kommentar så hade hon inte behövt publicera den och bemöta den genom ett mail direkt till dig istället för att offentliggöra ditt sexliv. Du hade inte valet att ta bort den kommentaren som hon hade med din.
  Sådant säger mycket om människor så stå på dig.

  När det gäller otrohet så tycker jag att singlar kan hålla sig till singlar men så lever jag som gift sedan jag var 25 år så vet inte så mycket om ämnet =)

  Styrka till dig!

  1. Tack, ja, det valet hade hon men inte jag så visst hade hon kunnat lägga den kommentaren i min blog så att jag hade kunnat ta bort den =)

   Tror verkligen som min väninna sa att vissa saker förstår man inte och vill inte förstå när man själv lever i ett förhållande sedan många år men när man är singel så har man ett något friare tänk, på gott och ont …

   Kram <3

 7. Mest avtändande både fysiskt och psykiskt att hoppa i säng med någon för ett en gångs ligg! Absolut inte okej av någon. Både den som är i förhållande och den som är ”fri” måste väl tänka något längre. Och skulden ligger hos båda! Fy!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *