Inflation i orden ”avundsjuka” & ”nätmobbning” …

Det finns två ord/begrepp som jag tycker man använder lite för ofta i vårt muntliga och skriftliga språk (speciellt i det sistnämnda) och det är just orden avundsjuka och nätmobbning.

Om jag tar mig friheten (vilket jag visst gör) i att spekulera lite vad jag personligen tycker runt avundsjukan så är mina åsikter följande.

Om någon kommenterar exempelvis ett inlägg i en blogg med att ifrågasätta texten eller något annat som har med bloggaren att göra så anses detta direkt spegla en avundsjuka vilket många bloggare men framförallt andra läsare är snabba att kommentera med. ”Bry dig inte om vad A. har skrivit, hon/han är bara avundsjuk på dig”.

Tycker verkligen att det är märkligt att bara för att någon inte tycker som mig skulle den personen på automatik anklagas för att vara avundsjuk för så är definitivt inte fallet. Jag kan ha helt andra åsikter om en människa pga. egna erfarenheter utan att för den saken skull känna den där avundsjukan som man anklagar någon för så fort man inte glorifierar någon.

 Det behöver nämligen inte nödvändigtvis alls vara så att orden speglar den känslan om de är skrivna på ett respektfullt sätt där utrymme finns för en nyfikenhet i hur man tänker när man påstod något som man själv inte delar. Däremot tycker jag att kränkande kommentarer och påhopp kan definitivt spegla just den där hemska känslan som de flesta av oss har upplevt eller rakat ur för någon gång i livet.

Skillnaden upplever jag finns i hur man väljer att formulera sig och tror mig ha en poäng i detta.

Med detta sagt tycker jag att man skall vara försiktig med att anklaga de som kritiserar dig/mig/han/hon för avundsjuka individer för ibland är det nog det sista de är medan i andra fall är det precis vad de är.

img_0081

Samma sak vill jag göra gällande för nätmobbning. Är det nätmobbning att ifrågasätta någon? Absolut inte!

Är det nätmobbning att skriva tre inlägg med namnet som rubrik på en annan person där man redovisar allt vad man upplever att den personen har gjort mot en själv eller att skriva ett inlägg med hur dum en viss person (med namn angivet) är? Ja, båda dessa två exempel är ENLIGT MIG det jag själv skulle kalla för nätmobbning oavsett hur andra tolkar ordet och oavsett vem som rakar ut för det.

Nätmobbningen förstärks även i kommentarerna som följer mina två exempel där andra fortsätter kränkningen mot de utpekade personer. I första fallet publiceras dock inte ens de kommentarer som var till den utpekades fördel/försvar (trots att de skrevs) medan i det andra fallet släpps alla fram då det är ett öppet kommentarsfält (tror jag)

Oavsett vem den utpekade är gillar jag inte den hets som den typen av inlägg medför då människor som varken känner eller vet något tar sig friheten i att fortsätta där inlägget slutade med följden av en psykisk personangrepp mot den som berörs.

Just den där hetsen som medföljer den typen av inlägg får mig att må illa över hur vi människor är oavsett om jag tycker som skribenten eller inte.

Skillnaden mellan att tycka och att offentliggöra en kränkning på nätet är i min värld stor.

Bara en liten morgontanke angående vad JAG tycker i denna fråga utan att någon har frågat mig =)

2 thoughts on “Inflation i orden ”avundsjuka” & ”nätmobbning” …

  1. Jag tycker ( ofta ) att du resonerar väldigt smart och i detta fall tycker jag precis likadant! Ha en bra dag och en trevlig helg ! M vh Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *