Om vänskaper & tillit …

Sitter här i soffan med nytvättat hår och får lite tid  denna onsdag kväll för att fundera och filosofera lite kring något som nog alla kan relatera till, nämligen om våra vänskaper.

Vad kännetecknar en vän?

Jag menar inte den du möter på gatan för en snabb ”Hej, hur mår du? Bra tack! Du själv?” eller den som är din facebook vän utan att du egentligen har någon aning om vem han/hon är.. Nej, jag menar vad kännetecknar de där få riktiga vänner vi har förmånen att ha i vårt liv under vissa perioder i livet och om vi har tur tom. hela livet?

Jag skulle nog svara att det som främst kännetecknar en nära vänskap är TILLIT.

9vc__trust_quotes_incomi

Det är nämligen så att de där få nära vänner vi har är speciella och utvalda att ta del av våra liv på ett sätt som ingen annan får.

De får kanske höra oss berätta om sådana hemligheter vi inte alltid är stolta över, om besvikelser från andra nära och kära, de får höra oss ventilera om våra familjeproblem, om partner som vi inte alltid förstår eller som inte förstår oss. Vi säger till våra  närmaste vänner sådant som vi tänker på i det tysta, sådant som tynger oss och som påverkar oss, sådant som vi skulle skriva ner i en dagbok för att sedan stänga igen den med ett lås så att ingen skulle kunna läsa våra ord.

Tror nog att de flesta av oss har sina små och stora hemligheter i livet, sådana som vi har delat med oss sittandes fram till småtimmarna eller i var sin ende av telefonen med den där bästisen då vi ”vet” att det vi säger stannar där, en oskriven viktig lag. Man har skrattat och gråtit med de för sånt vi själva har gjort och för sådant vi har råkat ur för … det är så nära vänner gör.

Vi litar på att det som sägs stannar där …

 Tänk dig om du helt plötsligt får reda på att det du sa i förtroende till din vän vet nu flera andra samtidigt som de även präglas av smaskiga osanningar som du inte ens känner igen dig i.

Vänskaper slutar av en mängd olika orsaker, även nära vänskaper gör.

Vanligt är dessvärre att man uttrycker små pikar om varandra, som en del av processen för att komma över att den där vännen inte längre finns i vårt liv. Det är onödigt och barnsligt att göra det men rätt så mänskligt.

Det värsta dock man kan göra är att ”hota” med att berätta för  andra om de där hemligheter som delades under er vänskap, det är rentav vidrigt, elakt och inte längre barnsligt.

Kontentan i detta inlägg är att man kan lita på få människor i livet så var försiktig med att dela med dig.

Den där vännen som sviker dig kommer nog att svika flera andra under liknande former för det finns oftast mönster i människors beteendet som upprepar sig om de inte stannar upp, gör rätt för sig genom att berätta att de gjorde fel och ber om ursäkt för sina handlingar istället för att skylla ifrån sig och låt oss säga tom. spela någon slags ”martyr” roll i det hela.

Tyvärr gör vissa totala motsatsen och spelar ett spel utåt som de kanske tom. själva tror på, ett försvarsmekanism för att slippa inse hur många vänner man har sårat genom att ha öppnat sin mun alldeles för mycket och för att även ha spridit rena lögner om tidigare då viktiga vänskaper <3

b7bd66c564884a92f6ae8d30144c665a

32 thoughts on “Om vänskaper & tillit …

 1. Hej tjejen,
  jag har ett bra recept på detta som jag får en känsla av tynger även dig.
  Det bästa man kan göra för att behålla vänskapen, då det som du vet tar längre tid att skaffa än att förlora, det är att reda ut problemen pronto. Håll inte på och vänta ut och snacka med andra. Ta tjuren vid hornen direkt. Då lär man sig att för det första känna varandra ordentligt, samt att man också lär sig hur den andra fungerar.
  Det sämsta är att vara långsint och barnslig och tjura ut hos andra kompisar, eller ännu värre i er bloggvärld försöka med elaka pikar och kommentarer om varandra. Det är riktigt barnsligt.
  Red ut problemen tillsammans istället så ska du se att den vänskapen består.
  Var lite vuxen…
  Kram/ K

  1. Katja, du är gullig du och vill säkert väl men tror att dina ord grundar sig på något du tror du vet men ändå inte vet något alls om.
   Jag kan förlåta mycket då jag hoppas att man kan förlåta även mig för vissa saker men det som gjordes mot mig utan att ens sedan höra av sig var mer än något jag kan förlåta för det är otroligt tråkigt att inse vissa saker.
   Jag sprider inga elakheter om andra i mina tankar och det är kommentarer som din som gör att folk drar felaktiga slutsatser och sätter igång någon slags häxjakt då andra skall därefter kommentera efter samma anda och tro. Om läsare inte hade varit för engagerade i att söka undermeningar hos vissa bloggare så hade inte den mobbningen du refererar till funnits alls.
   Jag är 45 år och väldigt vuxen och mina tankar är mina och inte något jag pratar med andra bloggare om =)

 2. Hej igen,
  nejdå, det handlar inte om att jag skulle tro att jag vet något om någon. Men efter att ha läst ditt inlägg så förstod jag att du är ledsen över någon händelse vilket är tråkigt. Jag talar bara utifrån mina egna erfarenheter med vänner, och jag har lärt mig att det bästa är, om man inte vill förlora varandra, så tala med varandra. Skrik och gapa och lev rövare med varandra så har man rett ut det till slut och kan gå vidare som vänner. Jag har själv gjort det ett flertal gånger.
  Eftersom jag själv inte bloggar, eller har så bra koll på det så läser jag dock några. Det verkar vara en riktig sandlåda måste jag säga. Så inget för mig.
  Stor kram till dig.

  1. Att ventilera för att reda ut är ett bra tips om det som ligger bakom är att man har sagt något dumt eller sagt något som man kanske inte riktigt menade men vissa saker kan man inte förlåta hur gärna man än vill för åtminstone jag har inte tid och energi att lägga på de vänskaper som jag ändå inte längre kan lita på … Stor kram till dig med …

 3. Men va fan… ge ER! Ja M har gjort bort sig men lägg ner all vuxenmobbing! Jag tycker inget om henne men nu får det väl räcka? Antydningar hit o dit på (diverse bloggar), nä bli den större i detta. Man tycker olika sådant är livet! De här donnorna försöker alla leva så bra som möjligt på sina bloggar, handlar BARA om det! BARA! Glöm inte det, de kanske bara blir Din vän för att få ett/eller annat plagg från Dig, just saying! Du har så fin höstkollektion!

  1. Vet inte riktigt om jag skall tacka eller inte men tackar för orden om höstkollektionen … När det gäller det andra så får jag ingen lön för min blogg så i mitt fall handlar det definitivt inte om det och jag gillar att fundera och självklart funderar jag utifrån egna erfarenheter men nämner ingen och det är ni som kommenterar som gör det till en grej, som om alla skriver om en enda person. Släpp det istället för att anklaga de som bloggar… I mitt fall skriver jag bara om vänskaper och tillit, finns nog flera personer som brister gällande det eller? Tycker istället att man skall fundera kring det där om vad man delar med sig till sina vänner … DET är själva kontentan och man skall inte använda ordet ”vuxenmobbning” i fel sammanhang för då förlorar ordet sin mening så var försiktig med det … Vill även tillägga att de som du tror låtsas vara mina vänner betalar faktiskt för sina plagg till skillnad från andra som ville tom. få betalt samt gratis plagg =) Just saying! =)

 4. Nja, blev inte så mycket klokare…Men DU väljer så klart Dina vänner! Var bara rädd om Dig! Det är en tuff o hård värld, alla har inte hjärtat där det ska vara! Men det känner DU!

  1. Tack för omtanken Inger och tro mig, jag vet … Det är nog därför jag alltid har varit lite av en ”ensamvarg”, vi människor är lite för jobbiga och drama sökande i mitt tyckande och då speciellt vi kvinnor så nu kramar jag min lille Knut som tycker alltid att jag är bäst, roligast och snyggast och med den tron går jag nu och lägger mig =) Kram

 5. Jag delar med mig av olika saker till olika vänner, jag har på vägen lärt mig med vem jag kan tala om vad med och det är väldigt skönt. Endast en av alla mina väninnor känner jag att jag kan dela med mig av ALLT till och det räcker faktiskt.
  Med åren har jag också ”gjort slut” med en del väninnor av olika anledningar, energitjuvar och oärliga personer går fetbort, livet är för kort för att slösa bort det på människor man inte trivs med eller litar på.
  Varför ska man försöka reparera ett förhållande när någon har varit elak eller på annat sätt brustit i ens förtroende? Det finns ingen anledning tycker jag, då satsar jag hellre min tid på någon annan som faktiskt finns där för mig och jag finns där för henne.
  Du gör naturligtvis som du vill och väljer att vara med de vänner du trivs med, att få energi och glädje från sina väninnor är helt underbart!
  Kramar
  Nettne

  1. Jag håller med dig Anette, nära vänner har man för att kunna berätta för de sådant man inte berättar till andra men om de brister i den tilliten man ger de i detta och även går och ljuger så finns det ingen anledning att ha de kvar som vänner. Tråkigt bara när de fortsätter på samma spår genom att göra samma sak med flera istället för att lära sig av sina misstag … Kram till dig med <3

 6. Blir helt tårögd av att läsa detta.. Och förbannad… Usch.. var med om samma sak här i sommar. I min värld finns liksom inte skitsnack och ovänskap då man passerat 40. Naivt av mig. Det som grämer mig mest är att denna personen i mitt fall som ”snackar” har såååå mycket på sms och messenger från mig. Hon skulle fasen kunna skriva en bok. Jag försöker slå bort det och inte tänka. Även om det kommer över mig i bland att den person som jag trodde stod mig närmast inte ens var i närheten av att känna samma sak. För som sagt. I min naiva värld gör man inte sånt… Grrrrr :)
  Det är så skönt att läsa det du skriver. inte bara detta, utan allt. Det är sånt flow och sån lättsam ton i dina inlägg. Hoppas du förstår hur jag menar? :) Kram till dig och trevlig helg!

  1. Just det jag menade och just mitt inlägg med hänsyn till att samma person har just med all sannolikhet mycket skrivet från andra tidigare vänner och använder sig av detta som någon slags makt för att bara fortsätta sprida lögner utan att andra vågar sätta ner foten då hon annars hotar med att allt om de skall fram.
   Otroligt sorgligt att någon flera litade och älskade visar upp en helt annan sida och inte respekterar de hemligheter som vänner emellan har delat oavsett om man är vänner i nuet eller inte och att lägga till osanningar på det är ytterligare något som jag ej förstår och kommer aldrig att göra tack och lov. Tack för att du gillar mina skrivna ord och lättsamheten i de <3 Kram och trevlig helg till dig med och hoppas att du kan känna någon ro i den vänskapen som en gång har varit utan att behöva oroa dig ...

 7. Exakt samma dag!!! Åter igen ett ”fintmobbing” inlägg av dig!!! Så kom inte med ett försvar att DU absolut inte gör! #skrämmande #vidrigt att DU använder sociala medier till det!!

  1. Vissa av er läsare är lite märkliga ibland måste jag allt säga, minst lika märkliga som ni anklagar oss bloggare för att vara.

   Hur kan du ta detta inlägg för mobbning? Jag redogör för vad jag tycker om vad en nära vänskap kännetecknas eller borde kännetecknas av och mobbar definitivt ingen.Tro vad du vill med det är vad vissa av er läsare kommenterar med som skapar intriger så sluta med det där och läs istället det som står och inte mellan raderna. Vet du inte att en tolkning är just det?

 8. Alla vet vem du skriver om. Att du intalar dig att det är vi läsare som läser antydningar mellan raderna och är de som ”tjatar” om vuxenmobbing är inget vidare. Ni är ett stort antal vuxna kvinnor med bloggar som gång på gång skriver inlägg om vänskap, brutna förtroenden och att ni blivit svikna. Hur sjyssta vänner är ni själva? Som ältar detta om och om igen. Den här storyn har pågått i flera månader och verkar aldrig begravas.
  Ta en titt i era egna speglar och se hur bra vänner ni är själva! Som inte ens kan diskutera detta med den det handlar om utan väljer att köra allt inför öpppen ridå. Som gaddar ihop er som småbarn och mobbar ut en som ni inte vill leka med. För det är precis det ni gör, kom inte och säg nåt annat.
  Vuxna mogna kvinnor hade INTE skrivit inlägg som dessa. Att du lägger skuld på dina läsare att insinuera och läsa mellan raderna är trams. Det är exakt samma sak som skrivits av resten i Klubben För Inbördes Beundran.
  Vi är många som tröttnat på denna pajkastning och mobbingring.Oavsett VAD som hänt och VEM som gjort vad så här ingen av er skött detta
  på ett snyggt sätt. Tvärtom rätt lågt, barnsligt och elakt att blogga inlägg som detta.
  Ta ansvar själva och sluta hålla på som ni gör, börjar bli pinsamt…

  1. Du har självklart en poäng i detta Anneli, att titta på hur man själv hanterar något är viktigt och även om jag inte tycker att mitt inlägg kan gå under ordet ”mobbning” då jag tar egentligen mer upp en frågeställning än att peka ut någon specifik person så förstår jag även att det blir för er läsare tråkigt och en negativ känsla oavsett vad då ni tycker att alla har ett ansvar i detta vilket jag förstår också.
   Å andra sidan så är det även så att gillar man att skriva om något mer än kläder ibland så blir det lätt så att man utgår från sig själv (det gör vi nog alla) och om vissa läsare inte hade läst vissa andra bloggar så hade aldrig den anklagelsen om mobbning funnits då ni hade läst så som det är skrivet istället för att läsa in vissa personer i den här typen av inlägg. Det där att gadda ihop sig vet jag nog inte riktigt för jag har inte gaddat ihop mig med någon alls, umgås knappast med någon och om jag umgås med någon så är det inte någon som jag inte tidigare har umgåtts med.
   Även om jag förstår din poäng så tycker jag ändå att det var en intressant fråga jag ställde för tro mig det jag framförallt tänkte på när jag skrev detta var något en väninna har erfarit av men skyller inte heller ifrån mig. Tack för din kommentar för gillar kritik när det framförs på ett sakligt sätt och du gör det så skall definitivt tänka på detta och gissar att ibland är jag själv inte medveten att vissa saker läses inte lika generellt som jag tror att jag skriver de och ja, då kan det bli pinsamt och sådant är aldrig roligt att läsa eller ta del av … Får helt enkelt sluta tänka för mycket .. =)

  2. Så bra skrivit!!!!
   Alla vet vem Mikaela menar och herregud så tröttsamt detta börjar bli. Vad MM än gjort/sagt/inte sagt mm mm så är det nu NI vuxna bloggare som gör det absolut mest vidriga och bara fortsätter mala detta. Snälla sluta Mikaela, Johanna, Maggan, Madde mfl mfl ni beter er just nu förjävligt.

  3. Hej Maria, jag måste få möjligheten att uttrycka vad jag tycker att en nära vänskap kännetecknas av utan att för den saken skull få känna att ni tycker att detta är någon slags mobbning. Jag läste mitt inlägg flera ggr innan jag tryckte på publicera knappen och jag måste faktiskt erkänna att jag står för varje ord jag skriver och om det nu är att ni tycker att det är en specifik person detta är riktat mot så är det fortfarande ingen mobbning för det ordet innebär något annat. Om jag skulle känna mig kränkt som vän då någon har brustit i tillit är det mobbning? Förstår nog inte alls hur ni tolkar ordet isf.

   Läser du mitt inlägg utan kommentarerna så finns det ingen antydan till ngn specifik person. Det är först i kommentarerna som ett namn kommer upp (eller initialerna) och innehållet av inlägget är fortfarande ingen mobbning.

   Jag får känslan att vissa av er har tyckt att vissa andra inlägg i bloggar är just någon mobbning så att allt blir det till slut? Jag nämner enbart vad som kännetecknar nära vänskaper och tillit är just för mig det viktigaste, hur kan det bli mobbning?

   Frysa ut M? Jag kan ju knappast frysa ut någon jag inte umgås med sedan 1 år tillbaka.

   Förstår inte hur gärna jag än försöker för tro mig jag är öppen för att jag har fel men tycker inte att mina ord kränker eller fryser ut någon … Ibland får man faktiskt tycka olika Maria utan att någon har rätt eller fel. Jag tror att vissa läser det som en ”mobbning”då ni präglas av allt ni redan har läst vilket självklart är tråkigt i sig och jag förstår det men känner mig som sagt inte skyldig gällande just detta inlägg.

   Ha en underbar dag Maria och hoppas du förstår lite av det jag själv menar …

 9. Håller med dej Anneli.Du har så rätt i allt du skriver.
  Skulle inte vilja vara offer….. för en liten klubb som inte kan ta face to face.
  med den det berör .Vi gör väl alla våra misstag genom livet.
  Eller jag kanske ska sluta tänka så mycket.

  1. Tycker att det är märkligt att ni gör någon till offer när i mina ögon är det en helt fel tolkning ni gör =) Förvånas över hur ni tolkar in en massa negativt i mina inlägg som är allmänna men självklart sådant jag har tänkt och tänker på utifrån vänners och mina egna erfarenheter men ni ser inte riktigt hur situationen är när ni tycker själva att ni så duktiga på att tolka, märkligt =)
   Nåväl, något jag har lärt mig i livet är att saker och ting är kanske inte alltid som de ser ut att vara i ens ögon och tror att man skall vara öppen i att man kan ha fel.
   Alla gör vi våra misstag i livet, är den första att säga det då jag har själv gjort något jag inte är stolt över men har även lärt mig att då tar man sitt ansvar, konsekvenserna av de och ber om ursäkt till de berörda… Trevlig kväll till dig!

 10. Jag vill inte döma någon… men har sett en röd tråd
  mellan olika bloggar.Men tycker självklart att man ska be om ursäkt
  om man gjort något fel och sårat någon. Trevlig kväll:)

  1. Den röda tråden finns nog men samtidigt tråkigt om jag exempelsvis inte ”får” ventilera relationer utan att samma röda tråd tas upp kontinuerligt…
   Kan inte baka så kan inte bjuda på recept, tränar ibland men inte så ofta men älskar psykologi och sociologi och hur vi människor tänker, reagerar, tolkar och är mot varandra. Ett intresse så den här typen av inlägg kan jag faktiskt inte riktigt lägga av med (skall hålla mig från vänskaper ett tag iaf.) och jag hoppas att man kan läsa (om man nu vill läsa) det som står utan att hänvisa till en och samma person hela tiden även om just det är intressant att fundera kring med tanke på reaktioner och hur man väljer att tolka. Lite fascinerande hur vissa profilieras till snälla flickor och andra till häxor … Var lite försiktigt med det som sagt för man skall vara öppen för att ha fel och detta handlar generellt i livet får jag väl påpeka… Trevlig kväll till dig med Ann, nu skall jag mysa framför en film med en filt på benen och tända ljus <3 Kram

 11. Tycker du e fantastisk på att uttrycka dig.
  Gillar att läsa din blogg för du e helmysig!
  Klok..rolig och vacker med hjärtat på rätt ställe!!
  Kram och ha en bra dag!

 12. Hej Michaela
  Första gången jag kommenterar. Njuter att läsa dina fina sunda svar till dina läsare!
  Till skillnad från andra bloggare.
  Tack för det!
  Ha en härlig kväll!

  Kram

  1. Hej Sandra,
   tack för att du lämnade en kommentar och mitt lilla ego får väl erkänna att positiva sådana är ju trots allt lite mer välkomna =)
   Tror nog bara att mina svar speglar min nyfikenhet över hur vi människor tänker, tolkar ord och påverkas till att tro något när kanske sanningen är en annan och så är det väldigt lite jag att uttrycka mig på annat sätt =)
   Detsamma till dig!
   Kram

 13. Tack för ett fint och ärligt inlägg!
  Får jag dela det på Facebook? Vartenda ord stämmer och du är så klok! Ser absolut ingen röd tråd mellan några av de andra bloggarna. Ser bara ett fint inlägg som ha handlar om äkta vänskap!

  kram M

  1. Hej Maria, du får med glädje dela inlägget som jag skrev när jag reflekterade varför man blir så ledsen efter att vissa vänskaper slutar på ett visst sätt men det har att göra att de brast i just det som är tänkt som en grundsten för den <3
   Tack för att du gillar <3

 14. Hej Mikaela. Tyckte Anneli skrev en sådan bra kommentar.
  Du skriver att det är vårat fel, alltså läsarnas av div bloggar. Men då kanske du/ni ska tänka över varför vi tror som vi gör. För eller hur är det fel så som ni mobbar och fryser ut en människa just nu? Det måste även du tycka? Oavsett vad hon sagt, gjort. Och jag vet att ni svarar att ni inte alls fryser ut eller mobbar men JO det är ju just det NI gör, kanske omedvetet men snälla sluta nu. För oss läsare som läser era olika bloggar börjar det bli riktigt obehagligt./ Maria

 15. Herregud vad är det med folk, hur fan tänker folk!? GE ER!! Mobbing?? NEJ kan inte se någon som helst mobbing i det Michela skriver, och Även om en del förstår vem hon blivit sviken av och lite av vad som hänt så är det fortfarande INTE mobbing! Riktigt obehagligt hur en del tjatar och maler på om mobbing, offer, utfrysning… På vilket sätt fryser Michela ut?! Sjuka grejer en del skriver och sjuka tankar…vad som också är sjukt är ju det Michela skriver om, vänner som sviker, hotar och inte ber om ursäkt utan ist skyller ifrån sig och försöker utmåla ”offer till bovar” och övertygar andra om att så är fallet usch..Undrar också hur ni tror er veta att Michela inte tagit upp saker ”face to face” och att flera gaddar ihop sig??? JO troligen för att ni läst det på en blogg, precis som att det pågår häxjakt och vuxenmobbing..DÄR har ni svaret på varför ni ser mobbing i allt..sjukt, paranoia.
  Vuxna mogna människor hade Inte anklagat folk för att mobba genom att ha läst saker och bara antagit att det de läser är sanning. Vuxna mogna hade Inte heller under öppen rida framhållit sig som ett stackars offer som blir mobbad och inte själv gjort något som helst fel, inte skyllt ifrån sig på andra, insinuerat, ljugit eller hotat. Vissa människor är bra på att övertyga och vissa människor är lättlurade/lättpåverkade. Snälla sluta tjata om mobbing och sluta anklaga, det är ju ni som skriver så som fortsätter bedriva pajkastning och hetsjakt, kanske omedvetet men det är riktigt obehagligt! Är ni själva och den ni kallar offer/utfryst bättre själva än de ni anklagar? Michela jag skulle radera hela inlägget el iaf kommentarerna om jag var du, just för att det fortsätter hetsjakten mot flera bloggare Och för att det ger En person ny uppmärksamhet. Skulle radera allt. För övrigt har jag Aldrig sett någon som helst mobbing i något av dina inlägg när du anklagats för det, sjukt..och jag tycker att ditt inlägg var bra skrivet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *