Det där med tiden och språket …

Klockan är snart 23 och kvällen har passerat lite väl fort …

Det där med tiden är verkligen en speciell fenomen för ibland känns det som att den flyger ifrån en medan vid andra tillfällen känns det som att den står helt stilla.

Tänk hur olika man kan uppleva tidsaspekten  och minns ni de stunderna då ni verkligen önskade med hela ert hjärta att tiden skulle stanna? Visst har åtminstone jag sådana starka minnen och ofta hänger dessa ihop med den där ungdomskärleken som man aldrig kommer att glömma (och med några fler iofs. =)

Snart är det Köpenhamns Fashion Week och ooops innebär detta att man skall redan tänka på inköpen gällande nästa sommar samtidigt som den även innebär att den svenska sommaren är på väg mot sitt slut. Blev nog lite förvånad när jag insåg att Fashion Week är redan nästa vecka och det roliga i år är att jag skall på en rätt så formell/informell tillställning i just Köpenhamn.

Formell då miljön är en sådan men informell då klädkoden är inte allt för dressad. Säkert är iaf. att jag får tillfälle att prata italienska med några gäster hoppas jag då saknaden att få prata mitt eget modersmål infaller sig ofta för att inte prata om humorn som verkligen är ofta kulturellt betingad.

Älskar nämligen mitt språk för alla de orden som finns och alla de olika adjektiven som beskriver något med så många olika nyanser. Ett rikt språk på ord innebär så klart att beskrivningar kan bli så mycket mer beskrivande om ni förstår vad jag menar … =)

IMG_5397

När jag lärde mig svenska gick jag på Komvux och i min klass var det bara utländska elever i alla möjliga åldrar och från alla möjliga kulturer (jag var nog en av få från Europa) och jag hade så otroligt roligt i klassen.

Tror inte riktigt att ni förstår hur svårt det är för oss som inte är födda i landet att använda oss av ljuden som ö, å, ä för att inte tala om siffran sju (när jag skulle uttala ordet så lät det som att jag försökte viska =)

Minns som igår en lektion då en elev som heter Reza skulle läsa högt ett stycke ur en bok  medan alla vi andra följde i våra böcker.

När han läste stycket där det stod ”att hon ville kissa honom”  istället för att hon ville kyssa honom då dog vi andra av skratt då språk kan verkligen konsten att ställa till det för oss om det blir fel.

Nu var detta rätt så underhållande för oss andra men tänk vad många gånger i livet som våra ord missuppfattas av andra då vi tror att vi säger något medan mottagaren uppfattar något helt annat.

Skall nog inte fördjupa mig mer i detta så går ut och rastar Knut så att han får kissa =) och för er som inte har läst detta tidigare måste jag avsluta med att berätta när kökschefen på en restaurang där jag jobbade sa att hon behövde granris (till dekoration) och en kille som inte hade svenska som modersmål men som ville så gärna ställa upp sa att han skulle fixa detta.

Han ringde dock mig några minuter senare från Ica för att säga ”Michela, jag är på Ica men hittar Jasminris och snabbris men inte granris”.

Gissa om vi fick oss ett gott skratt vi andra och just med detta charmiga exempel önskar jag dig nu buonanotte <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *