Det där med att känna sig mer italiensk eller svensk …

Snart fredag och som många fotbollsälskare vet (och även vi som gillar fotboll vid endast stora turneringar som EM & VM) så är det Sverige- Italien matchen som gäller imorgon vid 15 tiden.

italy-sweden-badge-graphic-euros-euro-2016_3483763

Vid sådana här tillfällen får jag ofta frågan huruvida jag känner mig mer ”svensk eller italiensk” vilket kan tyckas vara en märklig sådan då jag är bara ”mig själv” men självklart förstår jag även tanken, funderingarna runt den och visst finns det vid närmare eftertanke en substans i frågan.

Då det är de första åren som präglar oss mest och då jag faktiskt är både född och uppvuxen i Italien så är mitt svar givet ”italiensk”.

Vissa oskrivna lagar som förknippas mycket med Sverige som den där förbaskade ”jantelagen” som alla verkar ogilla men som de flesta ändå faller för då det moraliska pekfingret finns ofta hos gemene man så fort man väljer att leva, visa sig,  klä sig, vara så som man själv vill och inte nödvändigtvis som de flesta väljer.

Den där standardiseringen gillar jag inte och att alltid ha åsikter om andra gillar jag definitivt inte.

Å andra sidan känner jag mig även svensk ibland när jag är i Italien & stoltserar med det fina i landet Svezia.

Två medborgarskap sedan mer eller mindre födseln. I Italien är jag en italienska som har flyttat utomlands, i Sverige en svenska som har återvänt. Lite förvirrande =)

MEN i slutändan så känner jag igen mig i den italienska humorn som jag är uppvuxen med, jag saknar mitt modersmål som jag sällan får prata, den där mer flörtiga sättet som är ett levnadssätt och inte ett spel, passionen och den där la dolce vita som är alltid ett mål i livet för en italienare.

Imorgon hejar jag på mitt hemland, det landet som har präglat mig med sin kultur, sina negativa och positiva skrivna och oskrivna lagar, för den något mer sexistiska och kyrkliga synen på manligt och kvinnligt, för musiken, maten och färgerna så imorgon är jag inte en svenska som har kommit tillbaka men en italienska som för tillfället har flyttat utomlands.

Ledsen Sverige men il mio cuore batte per l´Italia & imorgon står jag på Gli Azzurris sida med mitt hjärta och kommer att vänta på att ropa GOAL när Italien förhoppningsvis kommer att göra mål och ropa italienska svärdomar om Sverige gör mål.

Sådan är även jag =)

Skall även lägga till att imorgon stänger jag butiken kl. 14.30 för att matchen vill jag självklart inte missa =)

FORZA ITALIA !!!!

IMG_9562

Kommentera med det resultatet du tror blir imorgon.

Alla rätta gissningar/ kommentarer som kommer före kl. 15  imorgon är med i lottningen på ett presentkort på 1000:- att handla i butiken & webshopen

WWW.LAVENDETTACLOTHING.SE

Gissa och dela detta inlägg, tipsa vänner och bekanta så att flera kan vara med i denna tävling.

(Detta är ett inlägg i samarbete med lavendettaclothing.se)

35 thoughts on “Det där med att känna sig mer italiensk eller svensk …

  1. Så klart du gör och ärligt så hoppas jag på Italien men glädjes lite även om Sverige vinner … För mig är nog det viktiga imorgon att bästa laget vinner, sedan hoppas jag bara att antingen Italien eller Sverige vinner varje match oavsett om de var bäst på plan eller inte =)

 1. Schysst att kunna bomma butiken för att kolla fotboll. Kanske ska göra detsamma
  ;-)
  Jag tror att det blir mållöst, dvs 0-0.
  Ha det bäst!
  K

 2. Tror 2-1 till Italien ( fast hoppas på vinst för Sverige )
  Ha en härlig fotbollseftermiddag!!

 3. Riktigt spännande match i eftermiddag!
  Jag hejar på Sverige.
  Men jag tror att Italien vinner med 1-0. :-)

 4. Go’förmiddag!
  Jag tror att Sverige vinner matchen med 3-2.
  Må så gott!! och Tack för en härlig blogg <3
  ** Lotta

 5. Jag har det precis som du. Fast jag har det med Finland och Sverige.
  Född och uppvuxen här i Sverige. Men med en familj som är verkligen Finsk!
  Hemma hos oss var det endast Arabia porslin, Iittala glas osv….. Man flög med Finn air…..
  Den enda sporten jag ser är Hockey mellan Finland och Sverige.
  Och hejar så klart på Finland då. Gapar å skriker framför tv:n…. :)

 6. Leker du affär!
  Stänga butiken för en fotbollsmatch.
  Hoppas alla dina kunder har samma intresse för…..klä ,jag menar fotboll ; )

 7. Grattis MIchela till att Italien vann även om du fick vänta länge på målet!!!
  Önskar dig en trevlig kväll med Knut och tack för snabb leverans från din webshop!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *