Ansträngningsinkontinens och tvt …

Den där åskan som de nästan var säkra skulle komma just idag har inte riktigt visat sig ännu och himlen känns klar även nu på kvällen.

Har tvättat håret och sitter nu i min nya soffa på balkongen.

IMG_3694

IMG_3702

Men nu tänker jag blogga om något som jag egentligen inte riktigt gillar att blogga om men jag gör det av en enkla anledningen att oftast är det bra att veta, att bli upplyst om något som är vanligt och som kanske få pratar om då en viss mått av pinsamhet förknippas med vissa ämnen/problem.

När jag satt med min väninna Linda och Anna för ett par veckor sedan så tog jag upp just ”inkontinens” och Linda tittade på mig med stora ögon ”Michela, är vi redan i den åldern då man börjar prata om sådant?” Vi skrattade men så är sanningen den att för vissa av oss är detta ett problem redan nu men det bästa är att hjälp finns att få.

För en månad sedan kom nämligen en kund in till butiken, en sådan där underbar stamkund som stannar kvar en stund och som man pratar med om lite allt möjligt. När hon berättade att hon skulle opereras så blev min naturliga följd fråga ”för vad?” rätt så naturlig.

När hon berättade att hon skulle opereras för ”ansträngningsinkontinens” så kände jag direkt att ordet passade in i min värld och det var kanske inte det som var min första tanke när hon berättade om att en operation väntade.

Som ni kanske vet har jag löpt 4 ggr med det som ni inte vet är att detta har gjort att jag även har upptäckt att man lätt kan läcka just vid löpning. Detta har ju hänt mig även tidigare men trodde då att några knipövningar kunde vara botemedlet.

När jag mer eller mindre även ”läckte” vid ridningen  (vet inte om ordet läckte eller kissade på mig känns bättre att uttala/skriva) så kände jag att jag kan minsann inte åka till Montana och rida 12 timmar om dagen och utan möjlighet till att duscha om jag skall ha detta problem hängandes över mig. Aldrig hört att cowboys behöver ha någon trosskydd/blöja och även om brukar hänvisa till regeln ”inga regler utan undantag” vill jag helst inte vara det där undantaget i detta.

Idag har jag därför varit hos min gynekolog för att bli undersökt och när han sa att ”Michela, du har iaf. inte framfall” så visste jag inte om jag skulle skratta högljutt eller inte … Hahaha! ”Vilken tur att jag inte har det i 44 års åldern!!!” Tror nämligen att det bara är över 70-80 som kan drabbas av detta men har nog väldigt fel i min tro även där.

Fick även en liten ”skratt chock” när jag såg testet jag skall göra …

Blöjvägningstest? Finns det verkligen sådana? Ja, jag har iaf. en formulär som jag skall fylla i för att detta skall sedan användas som underlag för den lilla operationen som jag hoppas kunna få så snabbt som möjligt så att jag kan löpa och rida utan att behöva brottas med den där konsekvensen som jag så gärna hoppar över …

IMG_3705

Operationen jag hoppas bli berättigad till går under benämningen TVT så känner du att du har problem med just urinläckage kontakta din gynekolog för hjälp finns att få …

Tror att jag inte är ensam om detta eller så hoppas jag det för att inte känna mig själv i det.

En liten parentes som påminner mig om att jag ej är 20 längre och att en svårare förlossning kan leda till vissa konsekvenser som kan bli värre med åren eller så kan man vända på det och erkänna att jag ej har tränat så mycket de senaste 4-5 åren och har därför upptäckt detta först nu när jag skall ta tag i den där ansträngningen …

Nåväl … Hoppas att ni som har problem känner nu att ni inte är ensamma om detta och  att en enkel operation som TVT kan hjälpa oss för att komma tillrätta =)

Skall självklart berätta sedan om en TVT (hoppas det) blir aktuell för min del men först löpning och test på söndag =)

Mamma mia säger jag bara =)

10 thoughts on “Ansträngningsinkontinens och tvt …

 1. Kan bara säga att för mig var TVT så bra. Jag har också en mission att informera alla som ens andas om bekymmer med läckage att en enkel åtgärd kan förändra. Blöjvägningen kommer jag ihåg, också ett annat blöjtest som gjordes; det gick till så att jag fick hoppa med blöja efter att sjuksöterskan instillerat x antal ml Natriumklorid i urinblåsan. Glömmer aldrig hennes kommentar efteråt:
  Åh stackars liten, så ung också.. Jag var 48….

  1. Just hopp testet verkar jag komma undan men fick även med mig recept på en piller som kan hjälpa och om den inte gör det så verkar jag nog kunna få till TVT som jag gärna vill göra inte allt för sent då jag både vill löpa utan risker och med tanke på min kommande ridresa … Skönt att den hjälpte, hade aldrig hört talas om detta förrän min kund i butiken berättade så ibland är det verkligen bra att prata om sånt som kanske kan kännas pinsamt. Att informera kan hjälpa andra i samma sits så glad att hon delade med sig för annars hade jag nog inte kontaktat min gynekolog …
   Kram <3

  1. Kände just att jag ville berätta då jag själv fick reda på detta genom att ngn berättade för mig =)
   Ibland finns hjälp att få på en rätt så enkel väg men man vet inte om det och så är detta inget som är speciellt roligt att komma med =)

 2. Jag har inte haft bekymmer med läckage. Men fick för mig för drygt 2 år sedan att jag
  nog var väldigt slapp…..Har ju fött 2 barn på 4 kilo. Och jag är inte stor själv.
  Så jag åkte in till Akademikliniken och träffade Doktor Rika Hammarström.
  Hon som brukar vara med i Malou efter 10 på TV4.
  Hon undersökte mig och höll med. Det fanns saker att göra.
  Så jag gick vidare och bokade in en tid för operation med henne.
  Jag gjorde en så kallad försnävning.
  Detta kommer även att motverka framfall i framtiden.
  När doktorn kom till mig efter operationen sa hon att jag var som 18 år igen! :)

  1. Hej Laila,
   TVT har jag hört talats om men försnävning är ett nytt begrepp, får googla helt enkelt =)
   Tack för att du delar med dig snälla och att vara 18 igen är inte alls fel =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *