Hatkampanjen genom sociala medier …

Buonasera denna fredag kväll som jag hoppas ser mig somna före 23 =)

Whatever sömnbrist eller inte så satt jag tidigare och funderade över hatkampanjen mot tandläkaren som dödade ett  känt lejon i Zimbawe och som tom. betalade en stor summa pengar för att göra detta.

Jag har själv suttit och delat, förfasats och ogillat starkt men så kan jag ändå inte låta bli att tänka lite kring anledningen till att detta har blivit så stort när vi vet att flera lejon dödas dagligen på samma sätt i landet.

Är anledningen att det är en vit man med pengar som tom. har betalat för att döda som figurerar på bild, bredvid det dödade lejonet och med ett överlägset flin som får nog vem som helst att ”koka av ilska”?

cecil29n-8-web

_84542075_lioncomp

Är anledningen kanske att det inte var vilket lejon som helst han dödade men just Cecil The Lion, som var en del av ett forskningsprojekt och som många turister hade tittat på i det vilda? Kanske en kombination av dessa eller flera anledningar?

En vän sa per telefon när vi diskuterade detta att ”det är lättare att sympatisera med en än med en större grupp”, dvs. i detta fall var det ett specifikt lejon med tom. ett namn, Cecil, som blev en symbol för något som försiggår i landet med förödande konsekvenser.

Jag känner nog även för tandläkarens familj som har nu fått lämna sitt hem pga. hatkampanjen mot mannen, fadern i familjen.

Flera olika kändisar har fördömt tandläkaren och Mia Farrow la tom. ut på sin instagram tandläkarens hemadress … Är inte det att gå lite för långt i sitt hat? Tänk om hans familj hotas pga. detta?

2AF1EF6600000578-3179047-image-a-23_1438206211916

Det han har gjort sig skyldig till är hemskt men är straffet i proportion till brottet?

Jag påstår egentligen inte att det är det eller att det inte är det men om Cecil symboliserar alla de lejon som dödas så har tandläkaren blivit en symbol för det onda som dödar.

Tror du att han ångrar sig? Självklart gör han det men misstänker även att han i sitt ånger (som är säker mer kopplad till att ha blivit påkommen och dödat fel lejon än pga. det han har gjort) förvånas över den spridningen och det hatet som är riktad mot honom.

Han lär nog aldrig få jobba mer, mottagningen är redan stängd tills vidare och de har lämnat sitt hus för att åka till okänt ort.

Vad tycker du om du tänker objektivt kring detta? Jag läste att det var på tal att han kanske skulle utelämnas till Zimbawe för en dom där? Är det rätt att lämna ut hans hemadress på sociala medier när man vet att han kanske då riskerar sitt liv tillsammans med sin familj?

En öppen fråga och ett tydligt bevis på den makten som sociala medier kan ha …

166993_600

Så här kan man också reagera på instagram …

IMG_8921

Oavsett Palmer så får man hoppas att den uppmärksamheten som detta har fått gör att den här typen av brott minskar drastiskt för självklart är det fruktansvärt att så vackra utrotningshotade djur skall bli dödade för att roa de som roas med det.

225009

<3

 

5 thoughts on “Hatkampanjen genom sociala medier …

 1. 28 minuter eller så kvar till kl 23, då vi ska sova, men jag hinner med en kommentar…intressant med din vinkel på hur den enskilda jägaren med familj står som snudd på ’ensam symbol’ för allt ont. Jag har oxå förfasat mig och hoppas hoppas att det ur detta ska ske förändringar. Men oxå tänkvärt hur ’sociala medier’ gör att det kan bli en ’global hatkampanj’ på mkt kort tid! Å andra sidan; rätt använt borde vi kunna göra ’positiva kampanjer’ med blixtens hastighet oxå! Men nu ska vi med blixtens hastighet sova; jag är på besök i hembyn i Norr och min mor tror nog att jag lagt mig…inför shopping i metropolen Örnsköldsvik imorgon=)

  1. !5 minuter kvar innan jag skall inta sängen =)
   Ja, sociala medier används även positivt tack & lov som i fallet med den hemlöse som kunde spela så fantastiskt … Flera sådana exempel finns men det blir värre för den enskilde när de används fel än rätt … så lite kvällsfunderingar en fredag kväll trots 5 timmars sömn på 2 nätter.
   Lycka till med shoppingen, annars rekommenderar jag en underbar webshop: furia.se =)))

 2. Fortsättningen kom ju idag i media, han ville även skjuta en ”stor” elefant för betens skull ?
  tror jag förstår din underton av ”tanke” med inlägget.. där kan jag hålla med..

  Dock är jag personligen något mer sårbar och känslig just i djurens fall… visst, skjuta av älg eller som i Afrikas länder någon antilop osv.. kan ju vara för djurens väl.. men, detta är horribelt och skall inte ens få finnas för ”turistjakt” !!

  Vart finns logiken att ”rika” människor skall kunna betala sig för dessa lustar ?
  såklart guider som knappt tjänar något är lätta att ”muta” ?

  När jag själv var på safari för 2 år sedan, vår guide tjänade inte mycket och vi fick äran att ta del av hans mycket personliga sätt att se livet.. visst, han lever på turister med men de få hundra dollar han fick av mig för dessa dagar och visa oss alla Big 5 osv.. dom var han mer än väl värd.. hur hade det varit och få skjuta dessa fantastiska djur i sin ”fria” värld ?

  Geparden är ännu som igår på min näthinna ! .. vilket djur !!
  dom dör dessvärre snabbt ut om det skall tillåtas rika (finns många rika utöver Amerikaner med..) att få skjuta de snart utdöende fantastiska djuren ?

  Nåväl.. långt vart det men har inte en enda tillstymmelse till dåligt samvete att han hängs ut !! :)
  han var och är mycket väl medveten vad han gjort.. visst, han är inte ensam men önskar dom gör samma sak med alla andra !! :)

  ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *