God middag & anmälan till en föreläsning …

Ikväll var jag hos min väninna Linda som bjöd på en god hemlagad middag och det var helt ljuvligt att få sätta sig vid dukat bord och bara få njuta.

Lindas barn var också hemma så det blev samtal om politik kring bordet då i skolan pratas det en hel del om valen och om de olika partierna. Har du redan röstat?
DSC_0031
DSC_0032
Vi åt, pratade en massa och så gick vi en liten runda med våra hundar, Knut och Nisse =)

Tillbaka till kaffe och ännu mer prat och Linda tog fram en föreläsning som hon hade tänkt gå på och som jag självklart hänger med på.

Temat för föreläsningen den 24/9  i Göteborg är ”Läker tiden alla sår”? och läs HÄR om den här föreläsningen om du känner att ämnet intresserar dig.

Många av oss har upplevt olika typer av sorg i form av förluster, svek och annat men hur är det egentligen? Klyschorna är som vanligt många kring ämnet och det finns ord som man ofta säger i olika sammanhang därför att de ”låter bra att säga för stunden” medan den drabbade kanske uppfattar de bara som ord utan någon omtanke.

Det skall faktiskt bli spännande att ta del om vad föreläsaren berättar om detta för jag har själv ett svek som jag har alltid haft svårt att förlåta.

Många som läser bloggar vet att en underbar mamma har en son som tragiskt har gått bort. Hur kan man hantera, leva med den sorgen? Majoriteten som läste hennes gripande och mänskliga inlägg kunde inte hålla tårarna borta för de var som pilar i hjärtan då hon beskrev det som vi föräldrar hoppas aldrig själva behöva uppleva.

Minns ni lilla Madeleine, den tjejen som man tror bortrövades från ett hotel i Portugal medan hennes föräldrar satt och åt middag bara några meter bort från rummet? En gång såg jag en intervju med dem där de sa något som fick mig verkligen att inse faktumet att de kommer alltid att behöva stå för hur de hanterar sin sorg  i olika människors ögon.

De berättade att om någon såg de skratta så tyckte vissa att de var underliga av den anledningen att de ej förstod hur de kan känna glädje efter det hemska som drabbade dem och familjen. Detta trots att de hade två små barn som självklart måste få möjligheten att känna glädje med sin mamma och pappa.

Om de,  å andra sidan, var ledsna så tog folk avstånd pga. att de tyckte att de såg allt för deprimerade ut trots att åren hade gått. Kontentan är att folk tolkar även hur de tycker att du skall hantera och bearbeta din sorgprocess.

Självklart kommer den dagen då man finner en anledning till ett leende trots det fruktansvärda som man har och går igenom och självklart kommer stunder även efter flera år då man bara vill ligga i fosterställning och bli pussad på pannan.

Om tiden läker alla sår återstår att se men jag hoppas under de 90 minuterna som föreläsningen pågår att lära mig något nytt och få nya insikter och perspektiv på något som drabbar många, på olika sätt och på olika nivåer.

Vi kanske ses där? Psykologi är som ni kanske förstår ett ämne jag alltid har älskat, troligtvis för tron att jag skall hitta några förklaringar där som jag inte skulle ha annars.

Nu skall jag ta min förkylning och lägga mig i min sköna vita säng.

Godnatt på dig och sov så gott <3

 

8 thoughts on “God middag & anmälan till en föreläsning …

 1. Hej!

  Jag läser din blogg ofta men brukar inte kommentera så ofta.

  Skall själv gå på denna föreläsning men i en annan stad, blev rekommenderad den av en vännina som var på hans föreläsning förra hösten. Har även sett Anders i olika tv-program samt radio interjuver kring ämnet och hans förflutna. Jag ser också framemot föreläsningen…har även tankar på att gå den längre utbildningen där han går mer in på djupet för att bearbeta ens egna sorgbearbetning.

  Ha en fantastisk dag!

  Kram Camilla

  1. Tack Camilla för att du gör mig ännu mer nyfiken inför denna föreläsning. Man lär sig aldrig för lite om något som många rakar ut för i livet … Ibland är man kanske den som sviker och ibland den som blir sviken så ett oerhört viktigt ämne.
   Hoppas att vi blir lite klokare efter de 90 minuterna och tack för att du kommenterade <3

 2. Tack Michaela!

  Livet får andra värderingar när man råkar ut för något så ofattbart… i oktober är det 8 år sedan jag förlorade min allra bästa vännina hastigt och oväntat fem dagar efter hon fått sitt första barn, igår skulle hon fyllt 45 år.

  Hon befann sig kvar på sjukhuset när olyckan inträffade efter som barnet vägrade äta från bröstet, när ett blodkärl i axeln sprack och fyllde lungorna med blod och därmed ströp allt syre upp till hjärnan på lördag kvällen och de fick dödförklara henne dagen efter på morgonen.

  Efter detta hände så har livet fått en annan innebörd i mitt liv och man tar vara på saker och ting på ett annat sätt.

  Det är precis som du skriver ibland blir man den som blir sviken eller utsätter någon annan för det, ämnet är otroligt viktigt. Sorg handlar inte bara om när någon går bort utan så mycket mer t.ex. olika trauman, mobbning, svek, konflikter, förändringar etc.

  Jag hoppas också på att vi kan blir lite mer på lästa angående det otroligt viktiga ämne!

  Ha en fantastisk dag! <3

  1. En släkt till min min dotters pappa gick också bort i samband med sin sons födsel och det är så otroligt sorgligt att man som förälder aldrig har fått se sitt barn och att som barn födas i samband med sin mammas död.
   Så tragiskt …
   Styrkekramar till dig så får vi se vad vi lär oss <3

 3. Hej!
  Vi hade inbrott hos oss i veckan, där tjuvarna var inne hos oss på natten, när vi låg och sov. Vaknade på morgonen och det mesta av värde var borta, mina fina väskor, smycken och givetvis kontanter, det var så jäkla sjukt otroligt, att man inte tror att det är sant. Som i en film..
  Men är så otroligt tacksam ändå att ingen i min familj blev skadad, tänk om de hade tagit min son eller skadat honom på något sätt. Frågan är om tiden läker alla sår??
  Just nu känns det i alle fall inte så.

  Tack för en bra blogg

  Maggan

  1. Vet inte riktigt vad jag skall skriva för fy vad hemskt att veta att någon/några har trängt in i en privata hem och kunnat vara en fara för familjen. Kan inte ens ana hur det kändes att upptäcka detta men som du säger, tacksamhet för att de ”bara” tog de materiella ting även om jag förstår att de även tog din ”trygghet i hemmet” för dig och familjen så det är nog den värsta delen av det som inga försäkringar kan täcka …
   Vad lär man sig egentligen av sådant? Inte vet jag men kanske var insikten om att det är människorna i hemmet som är de viktigaste som var lektionen? Tror dock att du visste det redan innan så den lektionen tappar sin trovärdighet helt.
   Hoppas de kan hitta vilka som gjorde det och att du kan sova gott numera på nätterna för nu lär de inte komma tillbaka <3
   Styrkekramar till dig …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *