Hur ditt humör påverkar dina val …

Att vi har olika humör beroende på dag och vad som har inträffat, hur vi har sovit och måna andra faktorer är vi nog alla överrens om. Hur viktig din humör är för att du skall fatta rätt beslut är dock något som inte riktigt alla är medvetna om så denna dag startar jag med att berätta lite om detta.
funny-inspirational-quote-about-overconfidence-and-the-picture-of-the-cat-humorous-quotes-about-life-just-for-you-936x748Tankarna och orden är från boken ”Bestäm dig”, en bok som jag tycker att alla människor borde läsa då den handlar om hur vi är och hur vi tänker. Humöret har nämligen störst effekt på beslut som kräver abstrakta bedömningar, kreativ förmåga och där vi använder oss av tumregler. Effekterna av humöret är dock mer eller mindre obefingliga när det gäller rutinbeslut. Om vi tar tåget 7.04 till jobbet varje dag ändrar vi inte det beslutet bara för att vi är på bra eller dåligt humör.

Den frågan som vi medvetet och omedvetet ställer oss inför ett beslut är ”hur känner jag inför de här alternativen=” Vårt humör kommer vid den specifika fråga att ha en direkt effekt på vårt beslut. Vi människor tenderar nämligen att blanda ihop vårt humör med känslan inför de olika alternativen, trots att humöret kan bero på något helt annat.

Kreativa beslut inträffar när vi kan finna nya alternativ och därefter förstå att de är bättre än den lösning vi tidigare har fokuserat på. Den processen görs bättre av en hjärna som inte är upptagen med negativa tankar.  En förklaring kan vara att dopamin frigörs genom positiva känslor vilket får en förbättrande effekt på arbetsminnet, uppmärksamhet och vidsynthet.

Generellt kan man säga att vi är mer öppna för risker när vi är på gott humör. Ilska är dock en sådan känsla som uppfattas som negativ och som kan ha samma inverkan. En person som är arg är ofta benägen (för säker) att ta stora risker.

Negativt humör gör oss mer stela i vårt tänkande och vi får mer intern fokus på oss själva. Vi ältar och analyserar vårt negativa tillstånd i tron att vi på detta sätt skall kunna lösa det, men konsekvensen är många gånger att vi fastnar ännu mer i de tankarna.

En förklaring till att humöret påverkar våra val är att negativa känslor gör att vi försöker göra val som ändrar vårt humör medan vi när vi är på gott humör försöker välja alternativ som får oss att bibehålla den positiva känslan vi redan har.

En mycket intressant iakttagelse tycker jag meningen ovan har och visst är det så…

Nedstämda personer gör mer kortsiktiga val (om allt från ekonomiska beslut till beslut om mat och dryck). När du nu känner att humöret påverkar dina beslut har du nu ökat möjligheten att neutralisera humörets påverkan genom att vara uppmärksam på vilket humör du befinner dig i innan du gör ett val, särskilt ett negativt humör som begränsar din förmåga att fatta bra beslut. Ett neutralt känslotillstånd är vad vi skall sträva efter vid viktiga beslut.

Att sova över ett beslut är ibland ett gammalt och gott råd =)

Klockan är nu 640 och nu väntar lite läsning, lite jobb och vid lunch tåget …

Önskar er en underbar onsdag <3

2 thoughts on “Hur ditt humör påverkar dina val …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *